Drama istorică MENOCCHIO - din 6 decembrie în cinematografe


Drama istorică Menocchio, o coproducție italiano-română despre lupta unui om simplu pentru apărarea propriilor convingeri, este lansat pe ecranele din București și din țară începând cu 6 decembrie. Filmul are premiera de gală pe 5 decembrie, de la ora 20:00, la Cinema Elvire Popesco, în prezența regizorului Alberto Fasulo și a echipei românești care a contribuit la producție.
 
Menocchio spune povestea adevărată a unui morar dintr-un mic sat de munte, care, în Italia sfârșitului de secol XVI, se opune Bisericii Catolice și războiului total declanșat de aceasta pentru controlul minților oamenilor. Într-o perioadă în care spovedania e transformată dintr-o metodă de alinare a sufletului într-un tribunal al conștiinței, autodidactul Domenico Scandella, zis Menocchio, propovăduiește egalitatea dintre oameni, punând pe același palier țărani săraci și nobili, clerici, până la Papă. Când e acuzat de erezie, el ignoră sfatul prietenilor și refuză să fugă din fața Inchiziției. Întemnițat și torturat, Menocchio își așteaptă judecata, conștient că riscă să fie ars pe rug pentru convingerile sale.
 
Trailer: www.youtube.com/watch?v=7b6lvqI52JU.
 
Subiectul filmului l-a atras pe Alberto Fasulo încă din școală, unde a auzit despre Menocchio pentru prima oară. „Intenția mea n-a fost să fac un film istoric în care să redau întocmai evenimentele, ci am căutat să scurtcircuitez realitatea și să îndrept atenția privitorului spre valoarea intrinsecă a lui Menocchio”, declară regizorul. Pornind de la ideea că personajul principal este un om simplu, Alberto Fasulo a decis să nu apeleze la actori profesioniști, care ar fi fost ușor recognoscibili, ci să lucreze cu oameni care nu au mai jucat niciodată în filme. Chiar și Marcello Martini, interpretul lui Menocchio, este la prima apariție pe marele ecran.
 
Menocchio a avut premiera mondială în august 2018 la Festivalul de la Locarno, unde s-a aflat în selecția oficială. Ulterior, a câștigat Marele Premiu la Festivalul Filmului Italian de la Annecy, precum și premiul pentru cele mai bune costume (realizate de românca Viorica Petrovici) la Festivalul Internațional de Film de la Bari. Presa internațională a publicat cronici favorabile, filmul fiind considerat „de o simplitate și frumusețe fascinante” (La Croix) sau „hipnotic și impresionant” (Cineuropa).
 
Născut în 1976, Alberto Fasulo și-a început cariera ca asistent de regie, învățând meserie pe platourile de filmare. A debutat cu documentarul Rumore Bianco, selectat în mai multe festivaluri și distribuit pe marile ecrane din Italia. În 2013, primul său lungmetraj de ficțiune, TIR, a câștigat premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de la Roma. Doi ani mai târziu, Festivalul de la Locarno a inclus în selecția oficială documentarul Genitori, regizat de Fasulo.
 
Menocchio este realizat de Nefertiti Film și RAI Cinema, în coproducție cu Hai-Hui Entertainment, o companie independentă românească cu aproape 20 de ani de experiență și un portofoliu ce cuprinde atât titluri autohtone, cât și participări la producții internaționale.
 
În România, Menocchio este distribuit de Transilvania Film, începând cu 6 decembrie.

0 comentarii: