RADIO de Eric Bogosian | regia Bobi Pricop | Teatrul Național Craiova


Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova anunța o nouă premieră: RADIO de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop. Primele reprezentații vor avea loc sâmbătă, 14 decembrie 2019 și duminică, 15 decembrie 2019, de la ora 19:00, la Sala Mare “Amza Pellea”.

Spectacolul RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop, scenografia Nikola Toromanov, vorbește despre nevoia fiecăruia dintre noi de a fi vocea lumii sale. Folosindu-ne de tehnologia pe care o avem la dispoziție, căutăm să le vorbim celorlalți despre noi, despre fricile, angoasele, descoperirile, emoțiile, curiozitățile, așteptările sau neîmplinirile noastre. Sperând că, la capătul mărturisirilor noastre, se va afla cineva care simte la fel. 

Iar în America anilor ′80, radioul era cea mai importantă platformă pentru libertatea de exprimare. Emisiunile TV aveau niște reguli destul de stricte, dar FM-ul putea deveni terenul de joacă al celor mai îndrăznețe și nepopulare opinii, scena pentru cele 15 minute de faimă, comunitatea tuturor celor care voiau să se facă auziți, spațiul sonor în care nimeni nu se simțea singur.

Dramaturgul american Eric Bogosian alege tocmai o astfel de frecvență pentru piesa sa, un post de radio neconvențional, unde oricine are ceva de spus poate intra în direct cu națiunea. Ca maestru de ceremonii al acestei microlumi, în care fiecare vrea să își spună adevărul, îl pune pe Barry Champlain (Sorin Leoveanu), controversatul realizator al emisiunii „Night Talk”. Și spectacolul vocilor unei națiuni confuze poate să înceapă. 

În interpretarea lui Sorin Leoveanu, Barry este un entertainer suprem, care împinge oamenii dincolo de limita convențiilor sociale sau morale, le testează credințele, le contestă certitudinile și-i provoacă să fie parte dintr-un joc ale cărui reguli le scrie din mers. Hipnotizează, intrigă, indignează, cucerește, enervează, convinge, frustrează… El reprezintă tot ceea ce ascultătorii săi iubesc sau urăsc mai mult pe lume. Are forța de a fi centrul unui univers pe care îl poate dezechilibra oricând, dintr-un simplu capriciu.  

Spectacolul lui Bobi Pricop are vibrația neliniștită a acelor ani, de libertăți și căutări, exprimată de voci ale vremurilor. Actorii Naționalului craiovean reușesc să recreeze atmosfera sonoră a unei întregi societăți, dând glas și relevanță unor teme care sunt și astăzi la fel de actuale. Amenințarea nucleară, anxietatea, religia, politica, dezastrele ecologice, sportul, educația, relațiile, discriminarea – toate stârnesc dezbateri în direct, replici neașteptate, chiar și amenințări. Totul e viu, adevărat și acum. Tehnologia s-a schimbat, dar oamenii au aceleași îndoieli și aceeași nevoie de a se face auziți, văzuți și acceptați.

Talentatul scenograf bulgar Nikola Toromanov reușește să transforme scena într-un spațiu în care vocile de la telefon sunt „palpabile”, în care cuvântul devine obiectul scenic în jurul căruia gravitează întregul spectacol. Iar muzica live a lui Eduard Gabia umple spațiul dintre cuvinte cu ritmuri care încarcă de sens fiecare moment. 

Bobi Pricop, unul dintre cei mai inovativi și suprinzători tineri regizori, candidat, începând cu anul trecut, la Premiul Europa pentru Teatru, este la cea de-a patra montare la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. RADIO este primul spectacol regizat de el la Sala Mare, PROFU DE RELIGIE, ILUZII și AUTORUL  fiind montate la Sălile Studio și Pictură.

Piesa RADIO a fost publicată de Eric Bogosian în 1987 (când a fost nominalizată la Premiul Pulitzer). În 1988, Oliver Stone a adus-o pe marile ecrane în filmul TALK RADIO (în care Bogosian juca rolul lui Barry), iar în 2007, dramaturgul a adaptat-o pentru Broadway.

Alături de Sorin Leoveanu, din distribuția spectacolului mai fac parte: Gabriela Baciu, Ștefan Cepoi, Constantin Cicort, Iulia Colan, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Geni Macsim, Alina Mangra, Dragoș Măceșanu, Cătălin Miculeasa, Claudiu Mihail, Marian Politic, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Vlad Udrescu, Cătălin Vieru. 

Prețurile biletelor:  45, 35, 25 lei (15 lei redus pentru elevi/studenți/seniori) la Agenția teatrală, și 44, 34, 24 lei pe platforma online: https://ebilet.tncms.ro/ebilet

Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program:
Luni-Vineri 11:00-19:00
Sâmbătă-Duminică 12:00-19:00


TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro  
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

0 comentarii: