NexT Film Festival - Jurnal de festival - Ziua 2

Joi, ziua 2 a Festivalului International de Film NexT.
Nu am reusit sa ajung la partea a doua a sectiunii "Competitie" datorita orei "matinale" (15:00) la care s-a desfasurat, dar din cate am auzit pe "holurile" festivalului se pare ca aceasta a fost si cea mai reusita de pana acum, lucru ce evident ramane de vazut in urma ultimei parti a sectiunii ce va putea fi vizionata in cursul zilei de astazi incepand cu ora 18:00.
Ce am reusit insa sa surprind, din partea a 3-a a "Competitie" sunt urmatoarele pelicule:
"Helpless" apartinand regizorului chinez Li Yang, ce mi s-a parut mult prea claustrofobic datorita luminii folosite dar, si, mult prea inutil violent si cu o poveste ce deja devine din ce in ce mai obsedanta in cinematograful Asiatic ce pare sa fie in continuare in cautarea unui nou geniu cum a fost Akira Kurosawa, dar intre timp produce esecuri dupa esecuri. De mentionat, in plus, ca pelicula de fata a fost prezenta in selectia festivalului Clermont Ferrand in 2010.
"The Lighthouse", o productie animata din Bulgaria, ce apartine regizoarei Velisnava Gospodinova si care pune publicului problema absurditatii vietii si felul in care destinul uneori se joaca, usor cam crud, cu noi. Productia surprinde prin animatia ce aduce, usor, aminte de peliculele anilor '70-'80, precum si prin exceptionala coloana sonora ce foloseste una din piesele create pentru pian de catre Rachmaninov.
"Talleres Clandestinos", coproductie Austria-Argentina, ce apartine regizoarei Catalina Molina, este un alt exemplu de pelicula ce aduce in fata spectatorului o problema aflata pe un teren deja marcat de multi cineasti ai perioadei, si anume emigrarea fortei de munca. Actiunea nu este centrata in Europa, ci prezinta povestea Juanei ce emigreaza pentru a lucra ca si cusatoreasa intr-un atelier clandestin din Argentina. In pofida unei excelente productii audio, filmul reuseste sa plictiseasca prin faptul ca nu aduce absolut nimic nou.
Am lasat pentru final, pelicula ce a primit cele mai multe aplauze in calup si a iscat cele mai multe rasete in randul publicului. "Strung Love", productie romaneasca in regia lui Victor Dragomir este, de fapt, prezentarea unei intamplari obisnuite pentru perioada comunista dintr-un mic oras din tara. Astfel, avem povestea unui "tocilar", Viorel, dintr-o clasa de lacatuserie a unui liceu industrial ce pentru a castiga inima Ilenei, de care era indragostit, accepta propunerea directorului liceului de a se inscrie intr-un concurs de produs nituri. Povestea este mult mai plina de contexte asa ca va recomand sa urmariti pelicula si sa va bucurati cat se poate de mult de ea. Din reactia publicului, dar si a regizorilor straini cu care am discutat dupa, filmul de fata are sanse reale la a castiga unul din premiile festivalului.
In plus, cu cateva ore inainte fusesem intrebat : "iubesti?". Ei bine, "Strung Love" reuseste pe deplin sa raspunda la aceasta intrebare, si face asta intr-o cheie cat se poate de simpla pentru privitor.
Tot aseara a avut loc si programul "Necenzurat". Astfel, dupa ce am alergat de la cinema Scala la Elvira Popescu, am avut posibilitatea de a asista la program intr-o sala arhiplina. O prietena spunea inaintea proiectiei ca "stam la coada la porno!".
"Threesome" a deschis seara, amuzant pe de o parte si dezgustand usor, pe cealalta, publicul ce a putut vedea o noua viziune asupra actului sexual. "Play with me", productie poloneza, a conturat foarte bine drama femeii ce isi doreste seductia cat se poate de directa iar atunci cand se intampla acest lucru incepe se aiba usoare remuscari si, de fapt, realizeaza ca nu este foarte clar ceea ce isi doreste. "Carne" prezinta povestea unei calugarite catolice ce prezinta probleme matrimoniale destul de serioase chiar cu Isus Hristos. Filmul poate fi usor privit ca o desfiintare a unora din marile miturile religioase, dar in acelasi timp si ca pe o posibila platforma de discutie cu privire la anumite practici pe care biserica inca le considera tabu.
"Bitch Rabbit" reia ideea locului uitat de lume insa in care, in pofida prezentei fantomelor neimplinirii, este totusi plin de speranta pentru ai sai locuitori."Drives" face o scurta incursiune in zona descoperirii sexualitatii, esuand in mod lamentabil  prin usoara sa incercare de a soca decat de a avea o poveste coerenta.
"First Fruits"  a fost cea mai elaborata pelicula a serii. Regizorul elvetia Pao Paixao reusind sa creeze o foarte buna radiografie a oamenilor atunci cand acestia se lasa condusi doar de dorinta. Povestea celor doi tineri ce se indragostesc, inital ei doi iar ulterior, de o fata frumoasa in fata careia ajung sa isi piarda inocenta si chiar s-o faca si pe ea, involuntar, sa urmeze pasul lor. Filmul aduce cu calatoria lui Dante in Purgatoriul "Divinei Comedii" si socheaza atat prin imagine cat si prin efectele audio folosite.
"Just for Sex" a inchis seria, din pacate fara nimic surprinzator filmul fiind o plictiseala de nedescris pe tema asteptarii unei vizite doar pentru sex. Ratarea acestei pelicule provine tocmai din faptul ca regizorul incearca sa creeze un cocktail de lesbianism si homosexualitate in exces.
Pentru ziua de astazi festivalul NexT propune:
De la ora 15:00 va avea loc la Cinema Scala primul program al celei mai populare secţiuni a Festivalului NexT: Festival Friends, prezentat şi anul acesta de HBO.
La Cinema Scala programul NexT  de vineri continuă cu ultimul calup din competiţia acestui an pentru ca de la 21:30 să aibă loc proiecţia eveniment Oscars Night.  O premieră absolută la NexT 2011, secţiunea Oscars Night aduce la Bucureşti scurtmetrajele câştigătoare la Oscar în ultimii cinci ani care vor fi prezentate de vedetele Radio 21, actorii Ioana Blaj şi Paul Ipate. Clipul de prezentare al secţiunii Oscars Night poate fi vizionat accesând linkul: http://bit.ly/fclRfZ
La Cinema Elvira Popescu, după reluările celor două programe de competiţie prezentate joi la Cinema Scala, publicul NexT are întâlnire de la ora 18:30 cu un nou calup de scurtmetraje din secţiunea Short Matters! a Academiei Europene de Film care va cuprinde şi filmul câştigător Hanoi-Warsaw/Hanoi-Varşovia (r.  Katarzyna Klimkiewicz, Polonia, 2009).
Publicul pasionat de new media, tehnologii interactive şi jocuri video este aşteptat la Cinema Elvira Popescu de la ora 21:00, la programul New Trends, New Technologies.
Ne vedem la NexT!

0 comentarii: