Gallimard 100 de ani - expozitie la Bookfest

Anul acesta la Bookfest, Institutul Francez din Bucuresti aduce o expozitie a Bibliotecii Nationale din Franta in onoarea centenarului editurii Gallimard, un secol de istorie intelectuala prin itinerariul uneia dintre cele mai prestigioase si secrete edituri din Franta. Vernisajul are loc miercuri, 25 mai la ora 18, Romexpo Pavilionul C5 (17) in prezenta Directorului Institutului Francez din Bucuresti, Stanislas Pierret, Directoarei Asociatiei Editorilor Romani Cristina Poterasoiu si Directorului Grupului Editorial Humanitas, Gabriel Liiceanu. Joi, de la ora 19, Degustările Literare moderate de Matei Martin vor avea ca subiect Literatura erotică, in prezenta Magdalenei Mărculescu, coordonator al colecției Eroscop și Laura Albulescu, director editorial ART.
Prezenta franceza la Bookfest:
Vernisajul expoziţiei « Gallimard, 1911-2011 : un secol de publicaţii »
Miercuri 25 mai, ora 18.00,
Romexpo, Pavilion C5 (17)


Degustări literare cu Matei Martin consacrate « Literaturii erotice»
Joi 26 mai ora 19.00
, Salon de ceai Serendipity, Romexpo, Pavillon 18
Invitaţii acestei ediţii:
Magdalena Mărculescu, director editorial Editura Trei şi Pandora M,
coordonează împreună cu Pascal Bruckner colecţia de literatură erotică Eroscop
Laura Albulescu, director editorial Editura ART
Istoria literaturii si a ideilor secolului XX s-ar putea citi intr-un catalog al Gallimard. Catalogul 2011 al editurii Gallimard cuprinde 35 de scriitori care au premiul Goncourt, 36 de laureati ai premiului Nobel pentru literatura si 10 recompensati cu Pullitzer. Gide, Claudel, Aragon, Breton, Malraux, Joyce, Faulkner, Saint-Exupéry, Michaux, Sartre, Queneau, Ionescu, Pinter, Camus, Yourcenar, Duras, Kerouac, Modiano, Le Clézio, Kundera, Tournier sunt doar cateva din numele consacrate de aceasta editura, din 1911 pana in prezent.
Expozitia abordeaza istoria editurii de la preluarea editurii NRF (Nouvelle Revue Française) de catre Gaston Gallimard, trecand prin momente cheie precum crearea Bibliothèque de la Pléiade in 1931 cu operele lui Baudelaire (astazi, colectia are 550 de titluri), sau asocierea cu Vieux-Colombier si inserarea operelor dramaturgice contemporane in colectii, noul roman al anilor 50 (Morand, Supervielle, Cocteau, Cohen, Kessel, Giono, Simenon, Queneau, Sartre) si clasicii stiintelor umane, ca este vorba de filosofie (Freud, Alain, Hegel, Heidegger) sau politica (Gide, Giono, Bernanos).
Salonul de carte Bookfest este ocazia ideala pentru a prezenta aceasta expozitie, care isi ia sursa de inspiratie dintr-o selectie minutoasa de manuscrise, editii originale, corespondente si fotografii. Editura Gallimard este printre primele care au promovat literatura romana in Franta, Ionesco, Cioran si Eliade, sau recent, Mircea Cartarescu sau Gabriela Adamesteanu.
Curatorii expozitiei : Alban Cerisier, Virginie Meyer.

0 comentarii: