Liszt in metrou si doua concerte la Ateneul Roman

Pe 11 iunie, Institutul Francez ofera melomanilor bucuresteni o zi intreaga dedicata unui mare compozitor: dupa Chopin in 2010, anul acesta este al lui Franz Liszt, de la nasterea caruia se sarbatoreste bicentenarul. La Grande Journée Liszt incepe cu un recital in statia de metrou Unirii1 la ora 11, sustinut de pianistul Nicolae N. Dumitru. Programul acestei zile speciale continua la Ateneul Roman incepand cu ora 17, cu Brigitte Engerer, premiul intai in unanimitate al Conservatorului din Paris la varsta de 15 ani, invitata in 1980 de catre Herbert von Karajan in persoana sa se produca cu Filarmonica din Berlin si apoi cu cele mai mari orchestre, iar de la ora 20 cu  Bertrand Chamayou, laureatul Victoires de la musique classique la categoria "revelatie solist instrumental a anului" in 2006, iar in 2011 in calitate de "solist instrumental al anului", specialist in Liszt, care va interpreta in integralitate Les Années de pèlerinage.

Program Grande Journée Liszt

- statia de metrou Unirii 1, peron
ora 11 - " Liszt underground" - Pianistul Nicolae Dumitru si invitatii sai

- Ateneul Roman
ora 17 : Recital Brigitte Engerer
ora 20 : "Ani de pelerinaj" - integral - Recital Bertrand Chamayou

Nicolae DUMITRU >> statia de metrou Unirii 1 >> 11 iunie, ora 11 >>
Nicolae Dumitru debuteaza pe scena Ateneului Roman in mai 1987. Din 1990, sub indrumarea maestrului Dan Mizrahy, devine intai stagiar al Colegiului “Gnessin” din Moscova, iar apoi, ca bursier al statului roman, absolvent (1998) al Academiei Ruse de Muzica “Gnessin”, la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov. Sub conducerea acestuia parcurge si studiile postuniversitare in perioada 1998- 2001. In calitate de solist, evolueaza in compania Filarmonicii Academice de Stat din Moscova in sala “P.I. Ceaikovski”, sub bagheta dirijorului Vladimir Ponkin, a orchestrei Filarmonicii de Stat din Chisinau, dirijata de Valentin Doni. Este solist invitat al Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti si al Orchestrei Nationale Radio (impreuna cu care realizeaza prima interpretare Radio a Concertului in sol minor pentru pian si orchestra op. 33 de Antonin Dvorak), al filarmonicilor din Nijni-Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod (Fed. Rusa). Pe scena europeana sustine recitaluri la Stockholm, Viena, Baden bei Wien, Lisabona, Budapesta, Venetia, Madrid, Barcelona, Roma.
Brigitte ENGERER >> Ateneul Roman >> 11 iunie, ora 17 >>
Brigitte Engerer a inceput studiul muzicii la cinci ani si a intrat la Conservatorul din Paris, la clasa Lucettei Descaves. A obtinut in 1968, la varsta de 15 ani, premiul intai pentru pian, prima numita in unanimitate. In 1969 este laureata a Concursului International Marguerite Long-Jacques Thibaud, dupa care a fost invitata sa se perfectioneze la Conservatorul Tchaïkovski  din Moscova, la clasa lui Stanislas Neuhaus, unde va ramane 9 ani. In 1980 cariera sa a luat o intorsatura decisiva, atunci cand Herbert von Karajan a invitat-o sa cante cu Filarmonica din Berlin.
Laureata a numeroase concursuri internationale (Concurs Thibaud in Franta, Tchaïkovski  in Rusia, Regina Elisabeta in Belgia...), este, de asemenea, Cavaler al Legiunii de Onoare, Ofiter al Ordinului National de Merit, Comandor al Artelor si Literelor si membru corespondent al prestigiosului Institut de France, Academia de Arte Frumoase. Cariera sa este impartita astazi intre recitaluri si activitatea didactica de la Conservatorul din Paris.
Bertrand CHAMAYOU>> Ateneul Roman  >> 11 iunie, ora 20 >>
Bertrand Chamayou incepe sa studieze pianul la opt ani, iar la varsta de cincisprezece ani intra la  Conservatorul din Paris, la clasa lui Jean-François Heisser, unde termina cu un premiu intai, apoi urmeaza ciclul de studii aprofundate al acestei institutii de invatamant, perfectionandu-se in acelasi timp cu Maria Curcio la Londra. Laureat a numeroase concursuri internationale, realizeaza o cariera stralucita, cu recitaluri in diverse sali prestigioase (Pleyel, Théatre Mogador, Gaveau, Théatre du Capitole, Gasteig de Munich, Conservatorul Tchaïkovski din Moscova etc.) precum si in cadrul unor festivaluri din intreaga lume. Apare, de asemenea, in concert cu diverse orchestre franceze de mare renume, cum ar fi, mai ales, l'Orchestre philharmonique de Radio France sau l'Orchestre national du Capitole de Toulouse sub conducerea, lui Lawrence Foster, respectiv Michel Plasson. In 2006 este laureatul Victoires de la musique classique la categoria "revelatie solist instrumental al anului”, iar in 2011 in calitate de "solist instrumental al anului". Specialist in Liszt, a inregistrat in 2006 les Douze études d'exécution transcendante de Franz Liszt  (la Sony), si ii dedica o noua inregistrare in 2011.
Eveniment realizat cu sprijinul BRD - Groupe Société Générale.

0 comentarii: