emisiunea "On va s'gener", difuzată miercuri, pe Europe 1 şi realizată de Laurent Ruquier şi în care realizatorul şi invitaţii săi ironizează diferite situaţii şi personaje. Secţiunea în care ei glumesc pe tema românilor are aproximativ 8 minute şi porneşte de la o întrebare formulată de realizator referitor la o statistică pe care doreşte să o facă publică. "Ce fac 85% din români şi nu fac decât 20% din italieni dar şi 100% din francezi?", întreabă moderatorul emisiunii, invitaţii lansându-se într-o serie de observaţii ironice: "Nu este vorba de cerşit","Au un u în plus roumain-romain", "Plătesc impozite", "Se şcolarizează, trec bacalaureatul", "Au un nume, studiază geografia ţării lor, sunt declaraţi la starea civilă, fac educaţie sexuală", sunt răspunsurile date de cei aflaţi în studio.
Răspunsul corect oferit de realizator este că 85% din români învaţă limba franceză.
"Nu învaţă italiana?", comentează unul dintre invitaţi, în timp ce un altul dă şi explicaţia, folosind un ton ironic referitor la cerşetorie: "Pentru copil, copilul vrea să mănânce".
Discuţiile continuă pe tema unei statistici referitoare la învăţarea limbilor străine, publicate de Le Parisien şi care arată că 85% din români învaţă franceza la şcoală.
"Desigur, şi limba română este o limbă latină, ceea ce uşurează lucrurile", comentează un invitat.
"Din fericire, românii vorbesc dar nu scriu", spune un altul
"Nu e vorba de rasism şi nici de xenofobie", comentează invitata emisiunii Christine Bravo, referindu-se la faptul că prostituate minore din România sunt exploatate de proxeneţi în metrourile pariziene.
"Cred că este demagogie să spui că nu este o problemă, este o problemă", comentează ea.
Ministerul precizează că ambasada României la Paris s-a autosesizat imediat şi a acţionat pe lângă instituţiile abilitate - preşedintele Consiliului Superior al Audiovizualului şi conducerea radioului Europe 1 - pentru a condamna cu fermitate orice formă de discriminare şi a solicitat luarea unor măsuri imediate.
Ministerul a transmis de asemenea şi un comentariu al ministrului Baconschi referitor la această emisiune.
Baconschi spune că, în calitate de fost ambasador al României la Paris şi ca "om care apreciază valoarea spiritului francez", a manifestat multă deschidere faţă de tot ce înseamnă libertate de exprimare a mass media. "Dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare şi acte xenofobe, vin să nege şi să lovească chiar în acest spirit", adaugă ministrul.
El spune că s-a simţit "jignit şi extrem de surprins în calitate de reprezentant al unei ţări francofone" de această "legătură imorală" care s-a făcut, pe nedrept, între faptul că 85% din elevii români învaţă limba franceză în şcoală şi utilizarea acesteia într-o etapă ulterioară, de aşa numiţii "cerşetori" români.
"Să înţeleg de aici că modul exemplar prin care România îşi onorează angajamentele internaţionale în materie de educaţie, ca membră a unei ţări aparţinând Francofoniei, devine un subiect de umor ieftin de calitate suburbană? Condamn orice manifestare care nu are nici valoare artistică, nici de informare şi vine doar să aducă prejudicii de imagine. Afirmaţii de genul «Les Roumains, on a un peu ras le cul» sunt jignitoare şi reprezintă o dovadă a unui spirit îngust. Cu atât mai mult, ele reprezintă comentarii periculoase din partea unei instituţii mass media, care promovează în rândul publicului său astfel de mesaje de stigmatizare colectivă cu substrat xenofob şi antieuropean, ceea ce este absolut inacceptabil", mai spune ministrul.
sursa : Mediafax
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu