Lansare Saga - bilete la clasa de mijloc by Vlad Tausance, desenat de Paul Hitter

Luni, 9 decembrie, de la 19:30, la Energiea, Tăușance lansează poemul-grafic Saga – bilete la clasa din mijloc, prima poveste de dragoste corporatistă pusă în versuri, rimă și între coperte. Volumul a apărut la editura Herg Benet în condiții grafice de album de artă și este ilustrat de Paul Hitter, unul dintre cei mai provocatori tineri artiști români. La lansare vor citi câteva pagini din volum actorii Alex Fifea

Saga este un poem epic, ironic și tandru despre iubirea dintre doi corporatiști, despărțiți în adolescență și regăsiți la disperare, pe la 30 de ani și ceva, cu ocazia unui infarct. Textul este susținut de grafica naiv-realistă a lui Paul Hitter, ale cărui desene cu miză socială și tușe cinice sunt deja bine-cunoscute. Paul a ilustrat șapte scene care nu explică textul, ci duc povestea mai departe, o cresc și o dezvoltă. Din vagonul de accelerat Timișoara-București până pe malul mării, Paul a transcris vizual o hartă a neliniștilor, fricilor, lașităților și speranțelor unei generații care a îmbătrânit înainte de vreme, dar care încă speră la evadare.

„Saga – bilete la clasa din mijloc este o carte-album despre noi și despre voi, despre cei ce umplu stația Pipera la 8 dimineață și despre cei care râd de ei întorcându-se din club, despre cei aduși la nebunie de creditul ipotecar și cei întorși victorioși și arși din Goa sau de la festivaluri. Este poezie pentru că sunteți poezie, este scrisă pentru că trebuia scrisă și este desenată ca să nu mai existe niciun dubiu.” explică Tăușance.

Pentru a rămâne fidel subiectului, autorul a cerut unor oameni care au trecut deja prin experiența muncii de birou și de corporație, cu vârste între 25 și 50 de ani, să ia locul criticilor și să scrie primele recenzii ale cărții. Iată trei dintre ele:
Scriu acest micro-text pentru că tausance e în stare să scrie versuri ca “nu avem regrete dar avem borcane”.

Și pentru că vreau și eu un bilet la clasa de mijloc (cu loc, nu în picioare) înainte să plece rata-personalul-
low-costul din stația România”.
Sorin, director

Am frunzărit-o cu trufia că nu e despre mine. Am citit-o cu teama că ar putea fi despre mine. Am recitit-o cu ambiția să nu devină despre mine.
Ioana, manager formare

O oglindă care reflectă în cuvinte, propria viață – care viață? – multiplicată în mii de alte trupuri, care trăiesc aceeași nesfârșită „zi a cârtiței”.
Sylvia, marketing manager

Tăușance crede că Saga trebuie trecută pe lista de cadouri de sărbători: „Saga costă mai mult decât costă, de obicei, cărțile de poezie. Nu este un produs de serie. Costă cât un vinil, un prânz decent, o sticlă de vin bun, un tricou sau un pahar de scotch. Pentru că apare într-o ediție limitată de 500 de exemplare. Pentru că propune o experiență grafică specială, fiind tipărită pe hârtie cretată și legată în coperte cartonate. Pentru că include șapte ilustrații ale unui artist contemporan. Pentru că ți-ar fi putut schimba viața dacă ai fi citit-o la 18 ani”.

Cartea poate fi comandată aici online pe siteul editurii Herg Benet. Mai multe despre carte puteți afla pe site-ul saga.tausance.ro


Despre Tăușance
Tăuşance este numele de familie și numele de cod literar a lui Vlad Ioan Tăușance. Este jurnalist, consultant în comunicare și, de vreun an, antrenor de creativitate aplicată în atelierele Creative Fitness Studio.

Volumul de debut, legende urbane, a apărut în 2011 la editura Herg Benet și a prins lista scurtă pentru premiile naționale Mihai Eminescu OPERA PRIMA. A cauzat bătăi pe umăr, felicitări, apariții în Vice, Formaje, Tataia, DoR și cronici în România Literară, Dilema și prin online. A ajuns la Salonul de Carte de la Paris, iar legenda spune că a fost schimbat pentru un pachet aproape plin de țigări la un party D’n’B din Arad.

Despre Paul Hitter
Paul Hitter desenează așa cum trăiește: în linii clare și cu voce tare, cu o franchețe și sinceritate ce pot fi catalogate drept brutale.
Descrisă drept expresionism balcanic, abordarea lui vizuală este puternic conectată la folclor, urban sau neaoș, pe care-l aplică peste subiecte strat după strat. Picturile lui Hitter și-au câștigat aprecieri și fani devotați în urma a peste 20 expoziții personale sau de grup la München, București sau Marsilia. După mai bine de cinci ani de exil în Germania, Paul muncește și trăiește din nou în București.
Mai multe despre arta și valorile lui puteți afla pe blog.

Despre Editura Herg Benet
Editura Herg Benet a fost înființată în 2010 și prin colecția de literatură își propune să promoveze abordările îndrăznețe, directe, nonconformiste şi alternative venite din partea tinerilor autori români, în poezie, proză și nu numai.

0 comentarii: