Atelierul, in cinematografe



Reputatul regizor francez Laurent Cantet revine în cinematografele din România cu Atelierul / L’atelier, film care a avut premiera la festivalul de la Cannes de anul trecut, în secţiunea competitivă Un Certain Regard. Atelierul rulează, începând de astăzi, în 20 de cinematografe din 11 orașe din România.
 
Scris împreună cu cineastul Robin Campillo (cunoscut pentru recentul „120 de bătăi pe minut”), noul film, al 8-lea, vorbește despre dificultatea generației tinere de a-și găsi locul într-o societate violentă, ruptă între probleme sociale și politice.
Cunoscut pentru preocupările sale pentru lumea adolescenților, preocupare care i-a adus un Palme d’Or la Cannes în 2008 cu drama Entre les murs revine, Laurent Cantet  surprinde de această data un grup de adolescenți în afara clasei, într-un mediu relaxat, o vară în La Ciotat (oraş-port lângă Marsilia, celebru ca oraş al fraţilor Lumière). Olivia (Marïna Fois), o scriitoare celebră, organizează un atelier de vară la care participă un grup de tineri din sudul Franței. Printre ei, Antoine (Matthieu Lucci), un tânăr conflictual și talentat, care rupe dinamica grupului. Olivia este deopotrivă îngrijorată și fascinată de violența lui Antoine și încearcă să-l cunoască dincolo de granițele Atelierului.

Facebook Page: www.facebook.com/badunicorn.ro
 
Despre Atelierul, Laurent Cantet  spune:
Filmul este martorul transformări radicale a societății și culturii care, probabil din cauza efectului crizelor politice și economice, nu se mai raportează la lumea de odinioară – cea pe care generația mai în vârstă o preferă. Ceea ce tinerii din „Atelierul” vor să spună este că ei refuză să fie împovărați de un trecut care nu este al lor. Azi, ei se confruntă cu o mulțime de probleme complet diferite:  găsirea propriului loc într-o lume care nu le acordă prea multă atenție și sentimentul că nu au nici un fel de control asupra modului în care lucrurile se petrec în general, să nu mai vorbim de lipsa controlului asupra propriilor vieți. Mai mult, ei trebuie să se confrunte cu o societate violentă ruptă între probleme sociale și politice, precum instabilitatea financiară, terorismul și ascensiunea mișcării de extremă-dreapta”.
 
Laurent Cantet și Robin Campillo au început să scrie Atelierul la scurt timp după atacul de la Charlie Hebdo. Au decis să se oprească pentru o perioadă și s-au decis să îl reia la câteva zile după atacul terorist din 13 noiembrie 2015 din Paris. După finalizarea scenariului, castingul s-a făcut în zona în care urma să se întâmple acțiunea iar Laurent Cantet a optat pentru a lucra cu tineri reali: ”am mers la cluburi sportive, teatre, baruri , am așteptat în fața liceelor… Astfel, am cunoscut câteva sute de tineri din zonă dintre care am ales actorii”. Pentru rolul Oliviei, regizorul a ales-o pe Marina Foïs ”pentru că știam că și-l va asuma pe deplin și că are energia și puterea necesare de a se afirma în cadrul grupului fără să-și piardă, însă, ingeniozitatea, iar acest lucru era absolut esențial pentru mine”. Rolul din Atelierul i-a adus actriței o nominalizarea la César-ul pentru cea mai bună actriţă,
Atelierul / L’atelier, este distributi în România începând din 9 martie de Bad Unicorn, astfel: BUCUREȘTI: Cinema City (AFI Cotroceni), Grand Entertainment (Baneasa Shopping City), Cine Globe (Auchan Titan), Movieplex Cinema (Mall Plaza), Hollywood Multiplex (Mall Vitan), Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinema Europa; CLUJ NAPOCA: Cinema Victoria, TÂRGU-MUREȘ: Cinema Arta 3D, IAȘI: Ateneul din Iași, CONSTANȚA: Cityplex Constanța, BRAȘOV: Cinemateca Patria, SFÂNTU GHEORGHE: Cinema Arta by Cityplex, BÂRLAD: Cinema Victoria by Cityplex, BOTOȘANI: Cinema Unirea și Cine Globe, LUGOJ: Cinema Bela Lugoși, PITEȘTI: Cinema Trivale.

0 comentarii: