Proiecții de filme documentare pentru elevi și profesori

Între 19 și 24 martie, la cea de-a 11-a ediție a festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania, elevii și profesorii de liceu sunt așteptați la Cinemateca Eforie pentru proiecțiile celor mai recente documentare. Tema care reunește filmele selectate pentru adolescenți la festivalul de anul acesta este educația, din multiple perspective. De la educația sexuală la școli alternative, de la drepturile femeilor, până la cele ale refugiaților, de la educația civică la cea filozofică, fiecare film poate reprezenta o lecție specială pentru oricare dintre noi. 

După fiecare proiecție, un invitat al festivalului - regizor, producător sau expert în tematica documentarului respectiv - va dezbate împreună cu elevii probleme legate de subiectul filmului și de drepturile omului. Aceste evenimente oferă tinerilor atât accesul la informații precum și contextul de a le analiza. Dezbaterile cultivă franchețea, gândirea critică și entuziasmul tinerilor și îi vor încuraja să își exprime opiniile și să își antreneze spiritul civic.

Înscrierile pentru profesori cu clase și grupuri organizate se fac prin e-mail la adresa scoala@oneworld.ro sau prin telefon, la numărul: 0746 672 385 până pe 9 martie 2017. Elevii care vin singuri sau cu prietenii sunt așteptați doar cu carnetul de note.
Intrarea este liberă.
Proiecțiile sunt organizate în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.

PROGRAMUL PROIECȚIILOR 

Luni, 19 martie ora 14:00
Sexpertul vă răspunde
Vaishali Sinha | SUA | 2017 | 83 min.

Doctorul Mahinder Watsa scrie o rubrică despre sex într-un popular cotidian din Mumbai. Erou pentru unii, pericol național pentru alții, nonagenarul ginecolog se confruntă încă din anii ‘70 cu o populație conservatoare dar aflată în schimbare rapidă. Acest documentar plin de umor, inteligență emoțională și înțelegere a tradiției și progresismului are potențialul de a răsfrânge puțină lumină asupra dezbaterilor despre educația sexuală în școli din țara noastră.


Marți, 20 martie ora 14:00 Copiii libertății
Lucio Basadonne, Anna Pollio | Italia | 2016 | 78 min.

Copiii libertății” e un film pentru oricine este interesat de educația alternativă, capabilă să ofere copiilor mai mult spațiu de reflecție și decizie decât sistemul de stat. Anna și Lucio caută - și găsesc - o astfel de școală pentru fiica lor, însă acesta nu e happy end-ul, ci abia începutul filmului. Problema cea mai arzătoare: Cum se împacă un copil educat alternativ cu sistemul mainstream?

Miercuri, 21 martie ora 10:00 Judecătoarea
Erika Cohn | Palestina, SUA | 2017 | 82 min.

Filmul prezintă povestea primei femei numite judecătoare într-un tribunal Sharia, după secole de excludere a femeilor din pozițiile de decizie ale sistemului legal Islamic. Urmărind o femeie care, pentru a apăra drepturile semenelor ei, trebuie să lupte mai întâi pentru propriile drepturi, Cohn spune o poveste deopotrivă particulară și universală, despre curajul și perseverența necesare dintotdeauna femeilor pentru a-și cuceri drepturile legitime.


Miercuri, 21 martie ora 14:00 Portavoce
Ruxandra Gubernat, Marcel Schreiter, Henry Rammelt | Germania, România | 2017 | 82 min.

“Portavoce” urmărește dezvoltarea unei culturi a protestului în România ultimilor ani, prin vocile și opiniile celor implicați. De la campania împotriva proiectului minier Roșia Montană din 2013, care a reprezentat un punct de coagulare a unei mase critice, la manifestațiile din 2015 care au urmat dezastrului din Colectiv și până la protestele anti OUG13 de la începutul anului 2017, filmul oferă o imagine de ansamblu a mișcărilor civice.


Joi, 22 martie ora 14:00 Străini în paradis
Guido Hendrikx | Olanda | 2016 | 72 min.

Într-o cameră de mici dimensiuni, un bărbat alb le vorbește unor tineri refugiați despre cum sunt ei văzuți în Europa: periculoși, costisori, deci nu tocmai bine veniți. Aceștia îi resping argumentele: sunt oameni cinstiți, nevoiți să își părăsească țara, dar dornici să muncească și să contribuie pe plan economic și social. Cu toate astea, statisticile spun că jumătate din ei nu vor găsi de muncă. Printr-un joc în trei acte, li se explică durul adevăr al politicilor de emigrare europene.


Vineri, 23 martie ora 10:00 Laudă nimicului
Boris Mitic | Croația, Serbia | 2017 | 78 min.

Nimicul nu se simte înțeles. Așa că fuge de acasă, peste șapte mări și șapte țări, comentând la tot pasul: despre politică, istorie, iubire, viață și moarte. Filmat de 62 de directori de imagine din întreaga lume, narat de Iggy Pop pe muzică compusă de marii maeștri ai cabaretului Pascal Comelade și The Tiger Lillies, rezultatul este o mică bijuterie despre colaborare artistică și acea veche întrebare care ne bântuie de la frații Lumière încoace: cum filmezi nimicul?


Organizator: Asociația One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung

0 comentarii: