Operele rusesti in zorii Baletelor rusesti

Operele ruseşti în zorii Baletelor Ruseşti 1901-1913
Expoziţie de costume de scenă la MNAR


Conferinţă de presă: miercuri, 10 noiembrie, orele 11.00
Vernisaj: miercuri, 10 noiembrie, orele 18.30
Durata: 11 noiembrie 2010 -  16 ianuarie 2011
Locul: Muzeul Naţional de Artă al României
Calea Victoriei 49-53, parterul Galeriei Naţionale


Program de vizitare: miercuri – duminică (10.00 – 18.00)
Tarif: 8 lei întreg, 4 lei redus                                                                 
Gratuit: prima miercuri din lună


Muzeul Naţional de Artă al României, Centrul Naţional de Costume de Scenă din Moulins, Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei în România au plăcerea să vă invite miercuri, 10 noiembrie, orele 11.00 la conferinţa de presă organizată cu prilejul vernisării expoziţiei Operele ruseşti în zorii Baletelor Ruseşti 1901-1913.
Vernisajul expoziţiei are loc miercuri, 10 noiembrie, orele 18.30, în prezenţa doamnei Delphine Pinasa, curatoarea expoziţiei, a doamnei Roxana Theodorescu, director general al Muzeului Naţional de Artă al României şi a E.S. domnul Henri Paul, Ambasadorul Franţei în România. Accesul la vernisaj are loc numai pe bază de invitaţie. Reprezentanţii presei sunt rugaţi să se acrediteze la telefon 021.313.30.30, int. 923.

Expoziţia prezintă peste 80 de costume de scenă create pentru opere de compozitori ruşi montate de Serghei Diaghilev în Franţa în primul sfert al secolului al XX-lea, cărora li se adaugă machete, desene, documente de lucru şi de inspiraţie. Majoritatea pieselor din expoziţia de la Bucureşti au fost expuse public pentru prima dată în perioada decembrie 2009 – mai 2010 la Moulins, la sediul Centrului Naţional de Costume de Scenă, cu ocazia centenarului Baletelor Ruseşti ale lui Diaghilev (1909 – 1929) şi a anului Franţa-Rusia 2010. Centrul Naţional al Costumului de Scenă din Moulins este prima structură de conservare, în Franţa şi în străinătate, consacrată în întregime patrimoniului material al spectacolului viu (teatru, operă, dans), mai exact costumelor şi decorurilor. A fost inaugurat pe 1 iulie 2006 şi este prezidat de Christian Lacroix.
În expoziţie sunt prezentate costume create pentru operele clasice ruseşti Boris Godunov şi Hovanşcina de Musorgski, Ivan cel Groaznic (sau Fata din Pskov) şi Snegurocika (Fata de zăpadă) de Rimski-Korsakov, montate de Serghei Diaghilev la Paris între 1901 şi 1913.

Serghei Diaghilev (1872 – 1929), fondatorul Baletelor Ruseşti, a avut o influenţă decisivă în toate domeniile creaţiei legate de artele spectacolului, determinând o veritabilă revoluţie estetică. Activitatea sa se concretizează, din 1907, în seriile de concerte istorice ruseşti şi, din 1909, în primele stagiuni de opere şi balete ruseşti la Paris. Iniţial, Diaghilev dorea să prezinte publicului parizian cu precădere spectacole lirice, dar, cu timpul, circumstanţele istorice l-au determinat să se concentreze asupra baletelor, care au fost elementul esenţial al activităţii sale din 1909 până la moartea sa, în 1929. De aceea celebritatea lui Diaghilev se leagă cel mai adesea de domeniul dansului, de legendele „Saisons russes” şi Baletele Ruseşti. Expoziţia de faţă se concentrează asupra activităţii şi influenţei lui Serghei Diaghilev în domeniul producţiilor de operă, din perspectiva esteticii teatrale – subiect ce a fost prea puţin explorat până acum.

Expoziţia prezintă costume de o mare varietate cromatică şi stilistică. Astfel, creaţiile somptuoase, strălucitoare, aurite şi brodate ale lui Bilibin şi Bakst pentru Snegurocika şi Boris Godunov, contrastează cu viziunea, foarte modernă, a costumelor pictate în culori vii şi cu motive geometrice ale lui Fedorovski pentru Hovanşcina, sau cu costumele cvasietnografice din Ivan cel Groaznic. Totodată, aceste costume prilejuiesc întâlnirea cu toată gama de personaje din operele cu subiect istoric sau legendar ale lui Musorgski şi Rimski-Korsakov: ţari, boieri, străjeri, bărbaţi şi femei din popor.

Fotografii ale costumelor pot fi consultate online pe site-ul oficial al CNCS
http://www.cncs.fr/#expositionoperasrusses
Expoziţia Operele ruseşti în zorii Baletelor Ruseşti 1901-1913 este un eveniment Pasarela, realizat cu sprijinul BRD Groupe Société Générale.

0 comentarii: