Prima ediţie Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România, va fi precedată de o avanpremieră de patru zile (11-14 iunie) la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR). În cadrul acestei Avanpremiere la Cinepolitica, cinefilii bucureşteni se vor delecta cu patru programe speciale, axate pe câteva teme de larg interes sau personalităţi ale politicii mondiale şi ale cinematografului politic.
Cel de-al patrulea dintre aceste programe speciale (după In memoriam Václav Havel, Poliția politică și Omul politic) îi este dedicat unuia dintre cei mai importanți autori de thrillere politice din perioada 1960-1980, Costa-Gavras. Programat pentru data de 11 iunie, programul Costa-Gavras va începe de la ora 19:00 în Studioul Horia Bernea, unde se va difuza Z (1969), film laureat în același an cu Premiul Juriului și premiul de interpretare la Cannes, cu Oscarul de montaj și de film străin în 1970 și cu premiul Anthony Asquith pentru muzică de film la BAFTA 1970.
Ecranizare a romanului omonim scris de Vassilis Vassilikos în 1966 (inspirat, la rându-i, de asasinarea democratului Grigoris Lambrakis în 1963) și avându-i în distribuție pe Jean-Louis Trintignant, Yves Montand, Irene Papas și Jacques Perrin, Z reprezintă o crucială operă de ficțiune despre represiunea politică în secolul XX.
Odată cu lăsarea întunericului, de la ora 21:30, la MŢR va avea loc proiecţia în aer liber a filmului Stare de asediu (1972), un film ce explorează consecințele adeseori brutale ale luptei dintre cei aflați la conducerea Uruguay-ului și gherila stângistă Tupamaro, totul pe fundalul unui interogatoriu la care este supus un reprezentant al Agenției Americane pentru Dezvoltare Internațională (un grup folosit drept paravan pentru antrenamentul forțelor de ordine străine în metode de contrainsurgență) de către membrii gherilei urbane.
Film nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin și la BAFTA pentru Cea mai bună muzică de film, Stare de asediu reprezintă o vizionare obligatorie pentru toți cei pasionați de filmul politic.
Posesor al unei filmografii impresionante din care mai fac parte titluri precum Missing (1982), Hanna K. (1983), Amen. (2002) sau Le couperet (2005), Costa-Gavras a studiat la Sorbona și la IDHEC, școala națională de film a Franței. După ce a absolvit în 1958, Costa-Gavras i-a avut drept mentori pe Rene Clement, Rene Clair și Jacques Demy. În 1982, Costa-Gavras a acceptat conducerea Cinematecii Franceze. De-a lungul mandatului său, Costa-Gavras s-a dovedit a fi un avocat neobosit al prezervării filmelor și al libertății artistice, ducând mai departe faima internațională a instituției.
Vă reamintim că prima ediţie Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15-21 iunie, la Cinema Studio și la Cinema Elvira Popescu.
..................................................................................................
Festival organizat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi York University Toronto, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, RTV.NET, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu