Cinepolitica: Palmares al primei editii

Aseara, de la ora 19:30, a avut loc Gala de inchidere a primei ediţii Cinepolitica, prezentata de criticul de film Florin Barbu. Juriul format din regizorul Zelimir Zilnik, criticul de film Jay Weissberg, vice-presedintele FIPRESCI Alin Tasciyan si istoricul Stejarel Olaru a acordat o mentiune si doua premii, dupa cum urmeaza:
Mentiunea speciala s-a acordat filmului Baiatul care era rege, in regia lui Andrei Paunov „un documentar splendid executat despre farmecul misterios exercitat de monarhie asupra unui popor ce a trecut de la regalitate la comunism si, mai apoi, la haosul imposibil de definit al perioadei post-sovietice”. Premiul a fost ridicat de Assen Tutekov, insarcinat cu afaceri in cadrul Ambasadei Bulgariei la Bucuresti. 
Premiul pentru cel mai bun film politic a fost luat de filmul Tot ceea ce sclipeste, in regia lui Tomas Kudrna, „pentru modul plin de umor si foarte uman in care trateaza o problema de mediu extrem de actuala si care ameninta intreaga planeta. Desi actiunea filmului are loc in Kargazstan, temele sale reflecta, practic, politica globala”. Premiul a fost ridicat de Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh.
In fine, trofeul Cinepolitica, acordat celui mai izbutit si mai profund film din competiţie, a fost acordat filmului Post Mortem, in regia lui Pablo Larrain, „pentru modul subtil dar cutremurator in care autorul reviziteaza trecutul deopotriva recent si dureros al Republicii Chile, surprinzand trauma unei natiuni prin intermediul vietilor a doi oameni perfect apolitici, siliti sa fie martorii rapirii propriei lor tari. Filmul zugraveste, cu curaj, violenta loviturii de stat impotriva lui Pinochet, eveniment ce a socat prin lipsa totala de respect pentru viata si moarte”. Trofeul Cinepolitica a fost ridicat de ambasadorul Chile la Bucuresti, Excelenta Sa María Eliana Cuevas Bernales.
Dupa gala, a urmat proiecţia unuia dintre cele mai bune documentare ale ultimilor ani, Inside Job – Adevarul despre criza, in regia lui Charles Ferguson, lansat in premiera mondiala la Cannes si laureat cu Oscar in 2011.

Vreme de 11 zile, la Cinema Studio, Muzeul Naţional al Ţaranului Roman si Cinema Elvira Popescu, publicul bucurestean a avut ocazia sa vada 30 dintre cele mai bune filme politice din istoria cinematografului, deopotriva pelicule clasice si titluri recente, multipremiate in festivalurile de profil.
Festivalul Cinepolitica a fost organizat de Asociatia Cultura si Imagine, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Uniunii Cineastilor din Romania si al Muzeului National al Taranului Roman.
Partenerii culturali si institutionali ai festivalului: Ambasada Regatului Olandei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, British Council, Institutul Francez, Centrul Ceh, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cervantes, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Institutul Polonez, Goethe Institut, Ambasada Republicii Argentina, Ambasada Chile, Ambasada Serbiei, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica IL Caragiale, Universtitatea Nationala de Arta.
Sponsorii festivalului: Abis Studio, Dacia, Staropramen, EuroGamaInvest, TekArt, SCPA Vitzman & Asociatii, Design Forge, IBU Publishing, La Mama, Barrio by the Embassy, Jameson.
Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Evenimentul Zilei, RTV-Net, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

Le multumim tuturor si ne revedem in 2013!

0 comentarii: