Cinepolitica: Program Politia Politica

Prima ediţie Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România, va fi precedată de o avanpremieră de patru zile (11-14 iunie) la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR). În cadrul acestei Avanpremiere la Cinepolitica, cinefilii bucureşteni se vor delecta cu patru programe speciale, axate pe câteva teme de larg interes sau personalităţi ale politicii mondiale şi ale cinematografului politic.

Cel de-al doilea dintre aceste programe speciale (după În memoriam Václav Havel) se axează pe una dintre cele mai de temut instituții ale societății moderne, aparat de represiune al regimurilor totalitare instituit cu unicul scop de a menţine puterea în mâinile grupului care a acaparat-o, prin permanentă teroare poliţistă. Programat pentru data de 13 iunie, programul Poliția politică va începe de la ora 19:00 în Studioul Horia Bernea, unde se vor difuza, în premieră românească, o serie de filmulețe oficiale de instructaj destinate la origine recruților din poliția secretă cehească. Aflate la limita tragi-comediei și marcate de un umor cutremurător de absurd, filmele „made in Cehoslovacia” vor fi urmate de o altă producție din aceeași categorie, doar că aparținând 100% a vecinilor maghiari. Viața unui agent (Gabor Zsigmond Papp, 2004), reunește materiale de arhivă filmate de către agenții Ministerului Maghiar de Interne între 1958 și 1988 și proiectate unor generații întregi de agenți ai poliției secrete școliți, astfel, în cele mai noi și mai eficiente metode și tehnici de protejare a regimului socialist: percheziții secrete, monitorizarea inamicilor statului, instalarea de echipamente de supraveghere audioși organizarea unor rețele de informatori.

Alcătuit în exclusivitate din materiale din arhiva poliției secrete, Viața unui agent oferă o lecție memorabilă despre mecanismele puterii totalitare care a supraviețuit vreme de decenii în ciuda paranoiei și a războiului dus împotriva propriilor săi cetățeni.

Odată cu lăsarea întunericului, de la ora 21:30, la MŢR va avea loc proiecţia în aer liber a lungmetrajului laureat cu Oscar pentru Cel mai bun film străin Viețile altora (Das Leben der Anderen, 2006).

Splendidă dovadă semi-ficțională a eficienței mecanismelor de control exercitate de Poliția secretă în anii comunismului, memorabilul debut în regie al germanului Florian Henckel von Donnersmarck spune povestea unui ofiţer de securitate est-german însărcinat cu spionarea unui dramaturg bănuit de planuri subversive la adresa regimului comunist și care sfârșește prin a fi cucerit de fascinanta lume ce i se descoperă prin intermediul unor banale microfoane care împânzesc casa scriitorului.

Evenimentul Poliția politică este organizat în parteneriat cu Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare si Goethe-Institut.

Vă reamintim că prima ediţie Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15-21 iunie, la Cinema Studio.
..................................................................................................
Festival organizat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi York University Toronto, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu

0 comentarii: