Pavilion: Scrisoare deschisa cu privire la situatia ICR

Către Guvernul României
Primului-Ministru, domnul Victor Ponta,


Organizația noastră, considerată de presa internațională drept una dintre cele mai importante organizații culturale independente din Europa Centrală și de Est, utilizează trei instrumente pentru promovarea culturii și artei contemporane românești în întreaga lume: revista PAVILION (care apare de aproape 13 ani), BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internațională de Artă Contemporană București, aflată la cea de-a cincea ediție și PAVILION - centrul pentru artă și cultură contemporană, întâmplător situat peste drum de biroul dumneavoastră.

Prin această scrisoare deschisă, ne manifestăm indignarea și consternarea față de adoptarea OUG 27/2012 prin care are loc trecerea, deloc lăudabilă, a Institutului Cultural Român de sub patronajul Președinției, sub cel al Senatului României. Argumentațiile acestei decizii, de depolitizare a ICR, sunt puerile și ridicole în contextul în care Institutul Cultural Român este singura instituție românească care a reușit promovarea valorilor autentice ale culturii românești în străinătate, neținând cont de niciun criteriu sau argument politic. Decizia Guvernului condus de dumneavoastră afectează nu numai activitatea ICR, dar întreg spectrul artistic și cultural românesc are de suferit, forțând actorii scenei culturale să devină slugile unui sistem politic imatur, bolnav, corupt și îndreptat spre folosul propriu. Este evident că decizia de schimbare a statutului ICR este o decizie politică dar, vă rugăm, domnule Prim-ministru, țineți aceste jocuri murdare doar pentru scena politică din care faceți parte.

Este inadmisibil și iresponsabil ca după 22 de ani, viața publică românească sa fie condusă sub semnul acelorași animozități politice, interese personale și jocuri de culise. ICR este parte din EUNIC (reţeaua institutelor culturale din Uniunea Europeană), iar locul său aici este foarte bine stabilit și câstigat pe drept. Conducerea ICR pune la dispoziție publică un raport anual de activitate de unde puteți afla toate detaliile legate de organizarea, funcționarea, proiectele insitutuției, precum și modul în care au fost folosiți banii publici.

Prin această ordonanță se produce o involuție nepermisă a instituției, riscând ca aceasta să redevină un focar de promovare a valorilor discutabile, a unei culturi tradiționale și închistate în detrimentul accentului culturii contemporane. Dacă patronajul Președinției era doar unul simbolic, cel al Senatului este clar unul politic si aservit unei decizii luate de o majoritate politică. De asemenea, formularea OUG 27/2012 dă posibilitatea ca viitorul președinte al ICR să fie membru al unui partid politic. Asemenea tentative au mai avut loc și in trecut când conducerea Administrației Fondului Cultural Național, apolitică la acea vreme, a fost înlocuită cu membri PSD.

Semnătura Ministrului Culturii, Mircea Diaconu, atașată acestei OUG ne arată destul de clar poziția și direcția spre care va merge acest minister sub conducerea domniei-sale, demonstrând că se apelează la răzbunari politice, nepotisme, favoritism, alocare discreționară a banilor și resurselor dar, cu părere de rău vă anunțăm, că de data aceasta nu vom mai sta cu mâinile în buzunare asteptând o schimbare, ci vom proceda chiar noi la ea, prin toate măsurile legale posibile, începând cu contestatrea în justiție și terminând cu apelul la Curtea Costituțională.

Vă cerem să reveniți fără întârziere asupra deciziei luate, să revocați OUG 27/2012 și să atrageți atenția Ministrului Culturii că România nu este Teatrul Nottara. În felul acesta veți dovedi că promisiunile dumneavoastră nu sunt la fel ca cele ale înaintașilor nedemni de funcția de Prim-Ministru și că speranțele într-o stângă demnă și coerentă nu sunt zadarnice.


În speranța unei demne rațiuni,

prof. Eugen Rădescu
prof. Răzvan Ion

co-fondatori
co-directori

BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internațională de Artă Contemporană
PAVILION - jurnal de cultură și politică
PAVILION - centrul pentru artă și cultură contemporană

0 comentarii: