Cinepolitica - ultimele doua zile

Prima editie Cinepolitica – Festivalul International al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din Romania, se desfasoara in perioada 15-21 iunie la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu.
Azi, competitia Cinepolitica va aduce in prim-plan, la Cinema Studio, ultimele doua filme: de la ora 18:00, The Boy Who Was a King / Baiatul care era rege, o coproductie bulgaro-germana in regia lui Andrey Paounov, ce trece in revista viata lui Simeon al II-lea al Bulgariei. De la ora 20:00, competitia se va incheia cu Rose / Roza, al polonezului Wojciech Smarzowski, un film despre viata polonezilor din fosta Prusie de Est, post incheierea razboiului. Proiectia va avea loc in prezenta producatorului Wlodzimierz Niderhaus.
 
Tot miercuri, dar la Cinema Elvira Popescu, publicul roman are ocazia de a se intalni cu un specialist in politica, jurnalistul, scriitorul si cineastul documentarist Hugues Le Paige. De la ora 11:30, invitatul special al Cinepolitica va participa la Panelul „Populism si extremism in Europa de azi”. Alaturi de Le Paige vor lua cuvantul jurnalistii romani Bogdan Ficeac, Cristian Tudor Popescu si Stelian Tanase. Programul special Hugues Le Paige (sprjinit de Delegatia Wallonie-Bruxelles) va continua seara cu documentarele Il fare politica: Cronica Toscanei Rosii, 1982-2004 (20:00) si The Prince and His Image / Principele si imaginea sa (21:30). Ambele proiectii vor avea loc in prezenta regizorului.
Maine, la ora 19:00, va avea loc Gala de inchidere a primei editii Cinepolitica. Dupa decernarea premiilor (acordate de juriul format din regizorul Zelimir Zilnik, criticul de film Jay Weissberg, vice-presedintele FIPRESCI Alin Tasciyan si istoricul Stejarel Olaru), va urma proiectia unuia dintre cele mai bune documentare ale ultimilor anil, Inside Job – Adevarul despre criza, in regia lui Charles Ferguson, film laureat cu Oscar in 2011. Lansat la Cannes, intr-un special screening din selectia oficiala, Inside Job ofera o adevarata lectie de politica economica, menita sa-i lumineze pe aceia pe care criza mondiala i-a luat prin surprindere, si sa le bata obrazul celor care au stiut prea bine (de prin 2005) ce avea sa se intample si, in loc sa stopeze, cumva, tavalugul, n-au facut decat sa-l zoreasca. In 120 de minute, Charles Ferguson face o temeinica radiografie a crizei, pornind de la cauze si terminand la efecte, adica de la momentul fatidic in care bancile, firmele de brokeraj si industria serviciilor au pus influenta peste influenta si plic gras peste plic gras si-au reusit sa convinga pe toata lumea ca dereglementarea (eliminarea/simplificarea normelor guvernamentale ce constrang functionarea libera si necontrolata a pietei) e un lucru bun. Inside Job se prezinta sub forma unei insiruiri aproape exhaustive de interviuri cu o serie de specialisti, profesori, lobby-isti si membri ai Congresului – dar fara participarea celor direct responsabili, ale caror refuzuri de a raspunde la intrebari sunt atent subliniate – care te tine in scaun, hipnotizat, aidoma unui thriller atent dozat cu momente de un umor de-a dreptul negru si care inșiruire e intrerupta, in momente inspirate, de grafice si animatii menite a umple eventualele goluri lasate de discursul uneori prea aplicat stiintific. Iar Ferguson nu se multumeste doar sa consemneze opiniile celor intervievati, ci se angajeaza, sonor, in veritabile dueluri verbale. Asadar, din loc in loc, regizorul e auzit tratandu-si interlocutorul cu replici de genul "scuzati-ma, dar asta-i o minciuna in toata regula", cu incrancenarea tipica jurnalismului de investigatie cu care, de altfel, Inside Job are foarte multe in comun. In plus, extrem de necesar pentru pastrarea sanatatii mentale a spectatorilor, naratiunea e asigurata de vocea calma a lui Matt Damon – care acompaniaza imaginile si devine, nu de putine ori, o oaza de normalitate in mijlocul unei avalanse de declaratii care variaza de la tupeist la ipocrit, si de la neputincios la de-a dreptul hilar. Restul e lacomie.

Singura noastra politica este cea a cinematografului! Va asteptam la un film bun si o bere rece!
..................................................................................................
Festival organizat sub patronajul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC), Universitatii Nationale de Arte (UNArte), Universitatii Bucuresti, Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Uniunii Cineastilor din Romania.

0 comentarii: