Cea de-a șaptea ediție a festivalului ARTmania s-a sf‚rșit și a Ónscris Ón portofoliul său o nouă reușită. Festivalul ARTmania, brand consacrat ca promoter al muzicii rock, demonstrează prin succesul de anul acesta, o deschidere către un public și o zonă artistică diversificată.
Œn 2012, ARTmania a reunit pe scenele din centrul medieval al Sibiului nume impresionante dintr-o zonă muzicală mult mai variată, de la gothic metal la heavy metal, p‚nă la punk și alternative rock. Concertele din weekend au atras Ón inima Transilvaniei peste 12.000 de participanți veniți din toate colțurile țării și de peste hotare să Óși vadă artiștii preferați, cei mai mulți invitați din afara granițelor venind Ón special din Germania, Spania, Italia, Bulgaria și țările nordice, pentru a vizita unul dintre cele mai frumoase orașe din Rom‚nia Ón timpul festivalului ARTmania.
Desfășurate pe scena principală din Piața Mare sau pe scena Harley-Davidson din Piața Mică,†concertele de anul acesta s-au ridicat la Ónălțimea așteptărilor fanilor, pe care i-au ținut activi vineri și s‚mbătă Óncă de la ora 14:00, iar programul a durat p‚nă la miezul nopții.
Die Toten Hosen, principala atracție a ediției din 2012 a festivalului, a adunat Ón Piața Mare aproape 10.000 de spectatori entuziasmați de performance-ul celei mai importante trupe din Germania organizat vreodată Ón Rom‚nia. Œn egală măsură, My Dying Bride a fost aclamată de publicul ARTmania și apreciată pentru un show inedit chiar și de cei veniți să o vadă pentru a treia oară. Epica și Edguy, Deathstars și Delain, Trail of Tears și Poets of The Fall, Kitsune Art și Arc Gotic, Voices of Silence și Abigail, Reborn și Violentory sunt †doar c‚teva dintre numele artiștilor care au impresionat publicul festivalului ARTmania 2012 prin live-uri spectaculoase.
Œn paralel cu desfășurarea de forțe muzicale din cele două piețe principale ale cetății medievale, spațiile culturale din Sibiu și-au deschis porțile pentru a oferi publicului ARTmania expoziții temporare și permanente, continu‚nd un parteneriat care a Ómplinit Ón această vară trei ani de la inițiere. Peste 2.000 de posesori de brățări ARTmania au trecut pragul muzeelor Brukenthal și mai mult de 500 s-au perindat prin Complexul Național Muzeal ASTRA.
Un element de noutate al ediției de anul acesta a fost amenajarea unui spațiu dedicat artelor frumoase, Gradina Barocă, care a găzduit o serie de manifestări artistice contemporane, Ón Piața Mică.
Œntre 6 și 12 august, programul de concerte al festivalului ARTmania a fost completat cu evenimente menite să promoveze valorile culturale autohtone Óntr-un context internațional. Turiștii și publicul sibian s-au dovedit foarte receptivi la o gamă variată de activități, de la expoziții de fotografie, pictură și sculptură, la observații astronomice, momente literare, workshop-uri sau proiecții de documentare, scurtmetraje și filme de animație.†De acum Ónainte răm‚n Ónscrise Ón agenda festivalului ARTmania figuri reprezentative ale culturii rom‚nești precum Maria Răducanu, un nume cu mare rezonanță Ón lumea jazz-ului la nivel internațional sau cel al sculptorului Adrian Alexandru Ilfoveanu, prezent Ón festival cu o colecție de sculpturi de bronz și lemn intitulată ”Œngeri”, expusă la Galeria Habitus. Workshop-urile și sesiunile de live multimedia, live painting și grafitti sau lecturile de text ale noii generații literare reprezentată prin Rita Chirian, Claudiu Komartin, Vlad Pojoga şi Radu Vancu, au animat Gradina Barocă adăug‚nd o nouă perspectivă conceptului ARTmania.†
O premieră absolută, foarte bine recepționată, a fost programul proiecțiilor organizate Ón incinta Galeriei Habitus. Prima zi a festivalului ARTmania Sibiu 2012 a debutat cu un preview de scurtmetraje al festivalului „Luna Plină”, unicul eveniment din Rom‚nia axat Ón exclusivitate pe cinema-ul horror și fantastic. Anim`est și FutureShorts, două dintre festivalurile de film de brand, au participat la ARTmania cu selecții de scurtmetraje premiate la nivel internațional. ARTmania s-a bucurat și de sprijinul unor importante centre de cultură precum Centrul Ceh și Institutul Polonez, care au pus la dispoziție două filme documentare cu teme legate de conceptul rock al festivalului. O serie de evenimente speciale reunite sub numele „Perseide - Ploaia de stele”, au oferit publicului observații astronomice Ón Grădina Barocă, workshop-uri și proiecții de documentare legate de acest subiect realizate cu sprijinul UNAWE.
ARTmania Festival 2013 se va desfășura Ón săptăm‚na 5-11 august, iar biletele sunt disponibile Ón magazinul ARTmania la prețul de 60 de lei p‚nă la sf‚rșitul anului pentru primii 1.000 de cumpărători. Trei fani activi ai paginii festivalului din Facebook vor fi premiați prin tragere la sorți pentru participarea la sondajul dedicat selectării artiștilor invitați anul viitor cu c‚te un iPod Shuffle oferit de iStyle - Apple Premium Reseller și un abonament 2013.
Co-producători: ARTmania Events și TVR 2
ARTmania Festival se bucură de susținerea unor parteneri culturali importanți ca Muzeul National Brukenthal, Complexul National Muzeal ASTRA, Librariile Humanitas, Institutul Portughez Camoes, Institutul Polonez, Centrul Ceh, Ambasada Finlandei in Romania, Anim’est, Future Shorts, RAWW și a unor parteneri de prestigiu precum Harley-Davidson Bucuresti, Tuborg, Ford, iStyle - Apple Premium Reseller, Rapunzel, Marquardt, Hotel Roberts.†ARTmania Festival Sibiu 2012 este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primaria și Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu