MECEFF 2012: Tara invitata - SUA

După ce, anul trecut, la prima ediție, MECEFF – Mediaş Central European Film Festival a avut drept țară invitată Israelul, ediția din 2012 propune o dublă provocare: cea mai puternică industrie cinematografică a lumii și un fenomen pe măsură – artiști români care, de-a lungul unui secol de cinema, au făcut carieră peste Ocean. Astfel, în selecția celei de-a doua ediții MECEFF, publicul cinefil va avea ocazia să se reîntâlnească cu nume mari ale cinema-ului american clasic (Jean Negulesco, Edward G. Robinson, Johnny Weissmüller, Harvey Keitel) dar și cu nume mari ce au cucerit publicul de peste Ocean în anii recenți (Maia Morgenstern, Marcel Iureș).

Regizorul, scenaristul și producătorul Jean Negulesco s-a născut pe 26 februarie 1900 la Craiova și, după Primul Război Mondial (perioadă în care a lucrat ca cercetaș voluntar pentru Crucea Roșie), a plecat la Paris pentru a studia economie și pictură. Prieten cu artiștii avangardei pariziene (Brâncuși, Modigliani, Soutine) și pasionat de dadaism, Negulesco și-a câștigat o vreme existența ca pictor peisagist. În 1927 a plecat la New York pentru ca, doi ani mai târziu, să se mute în California. Într-o schimbare radicală de carieră, Negulesco a intrat în lumea filmului, mai întâi ca scenarist și asistent de regie la filme de mare succes precum Captain Blood și A Farewell to Arms (ecranizare a romanului omonim scris de Ernest Hemingway) și, mai apoi, ca regizor și producător. Cele patru filme selectate în cadrul MECEFF 2012 – Humoresque (1946), How to Mary a Millionaire (1953), Daddy Long Legs (1955) și The Best of Everything (1959) – nu fac doar mini-portretul unui artist complet, multi-nominalizat la Oscar, ci, de asemenea, prilejuiesc reîntâlnirea cu unele dintre cele mai mari vedete hollywoodiene ale tuturor timpurilor: Joan Crawford, John Garfield, Betty Grable, Marilyn Monroe, Lauren Bacall, William Powell, Fred Astaire, Leslie Caron, Thelma Ritter, Louis Jourdan.

Catalogat de Institutul American de Film drept unul dintre cei mai mari 25 de actori ai secolului al XX-lea, Edward G. Robinson s-a născut în 1893 la București, a debutat în actorie în 1913 și, începând cu 1915, a devenit o prezență constantă pe Broadway. celebru în Epoca de Aur a Hollywood-ului, Robinson a rămas în memoria cinefilă în special grație rolurilor de gangster precum Rico din primul său mare succes, Little Caesar sau Rocco, din Key Largo. Alte roluri memorabile sunt Barton Keyes din filmul noir Double Indemnity, și Dathan din The Ten Commandments. În 1973, la două luni după deces, lui Robinson i s-a acordat un Oscar postum pentru întreaga carieră. Portretul Edward G. Robinson din cadrul MECEFF 2012 cuprinde nu mai puțin de 11 titluri, din diferite perioade de activitate – The Little Giant (Roy Del Ruth, 1933), Barbary Coast (Howard Hawks, 1935), Kid Galahad (Michael Curtiz, 1937), The Amazing Dr. Clitterhouse (Anatole Litvak, 1938), Confessions of a Nazi Spy (Anatole Litvak, 1939), Dr. Ehrlich's Magic Bullet (William Dieterle, 1940), Manpower (Raoul Walsh, 1941), Larceny, Inc. (Lloyd Bacon, 1942), House of Strangers (Joseph L. Mankiewicz, 1949), The Outrage (Martin Ritt, 1964) și Cheyenne Autumn (John Ford, 1964).

Johnny Weissmüller s-a născut la Timișoara dar, la vârsta de numai 7 luni, a emigrat împreună cu părinții în SUA. Copil bolnăvicios, Johnny a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot. Peste ani, tânărul a devenit de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928 ), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă și a fost primul care a înotat 100 m sub un minut. Johnny Weissmüller va fi prezent la Mediaș grație unui personaj de acum legendar pentru cea de-a 7-a artă, Tarzan, protagonist al filmului omonim regizat de Cedric Gibbons, în 1934. Născut la New York într-o familie de emigranți româno-polonezi, Harvey Keitel este unul dintre cei mai iubiți actori americani ai ultimilor 40 de ani, iar numele său este indisolubil legat de cel al lui Martin Scorsese (Mean Streets sau Taxi Driver), Ridley Scott (The Duelists și Thelma & Louise) sau Quentin Tarantino (Reservoir Dogs sau Pulp Fiction). Deloc întâmplător, Harvey Keitel va fi omagiat la MECEFF 2012 cu unul dintre cele mai premiate film ale sale, triplul laureat cu Oscar și BAFTA, și câștigător al distincției festivaliere supreme, Palme d'Or – doamnelor și domnilor, The Piano (Jane Campion, 1992).

În fine, dintr-o selecție de filme reunite sub sintagma „artiști români la Hollywood” nu aveau cum să lipsească doi dintre cei mai titrați actori ai României, Maia Morgenstern și Marcel Iureș. Nume ce nu mai au, în mod evident, de nicio prezentare, cei doi mari actori vor fi prezenți în cadrul MECEFF 2012 cu filmele ce i-au fixat, în mod definitiv, în memoria colectivă internațională: The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004), în care Maia Morgenstern face un veritabil tur de forță alături de Jim Caviezel și Monica Bellucci și The Peacemaker (Mimi Leder, 1997), în care Marcel Iureș le fură scenele lui George Clooney și Nicole Kidman.

Cea de-a doua ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Medias, CNC, Regiunea Tarnavelor și Ministerul Culturii și, totodată, unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine din aşa-zisul perimetru al „Europei Centrale”, va avea loc la Mediaș, județul Sibiu, în perioada 2-8 septembrie.

Website: www.meceff.ro
Facebook: http://www.facebook.com/#!/MeCEFF

0 comentarii: