MECEFF: Filme de referinta din Europa Centrala, in afara competitiei

Similar programului primei ediții, pe lângă competiția oficială ce reunește șapte filme, toate câştigătoare ale Premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia, cea de-a doua ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival va oferi publicului spectator o serie „bonus” de producții din același spațiu geografic, filme selecționate în cele mai importante evenimente de profil din Europa și nu numai.

Izlet, regia Nejc Gazvoda, din Slovenia, spune povestea a trei buni prieteni, Ziva, Andrej si Gregor: Gregor este pe cale să plece în Afganistan, Ziva urmează să își continue studiile în străinătate, iar Andrej este homosexual. Cei trei se pregătesc pentru ultima vacanță împreună...  Lansat în premieră mondială la Sarajevo, acest delicat coming-of-age a fost prezentat în cadrul unor festivaluri precum cele de la Hamburg, Varșovia, Montpellier, Arras,  Zagreb, Vilnius sau Sao Paolo. Tot din Slovenia vine și filmul lui Janez Burger, Circus Fantasticus. Cu o premisă cel puțin incitantă (un bărbat a cărui soție a fost ucisă de o grenadă, locuiește cu copiii săi într-o casă pe jumătate demolată, în mijlocul unui câmp, așteptând constant un alt atac), Circus Fantasticus a făcut și el turul de onoare al festivalurilor (Rotterdam, Goteborg, Melbourne, Tokyo). Ambele filme sunt prezentate în premieră în România.


Tot în cadrul MECEFF 2012, Cehia va fi prezentă cu o proiecție cu totul specială – Leaving, unicul film regizat de Václav Havel, o comedie dulce-amară despre un cancelar care urmează să fie demis din funcţie după foarte mulţi ani de serviciu în slujba ţării. Adaptare a piesei omonime, publicată de Havel în 2007, Leaving a fost lansat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, ediţia 2011.
Continuând periplul central european, Polonia propune două titluri în premieră românească: Fear of Falling, al lui Bartosz Konopka, povestea unui tânăr plecat din provincie pentru a face carieră la oraș, dar care trebuie să revină acasă pentru a-și ajuta tatăl cu probleme psihice, și  North from Calabria, al lui Marcin Sauter, o încercare de a crea un loc, un oraș în care este ușor să trăiești, în care oamenii se cunosc, își iartă greșelile, se întâlnesc săa vorbească și nu vor decât să fie doar sa fie împreună.


O nouă premieră românească vine și din Slovacia – The Corpse Must Die, în regia lui Jozef Paštéka, o comedie contemporană ai cărei protagoniști sunt conectați între ele prin profesii și familii și-ale căror vieți sunt date peste cap de o serie de evenimente neașteptate…
În fine, seria de filme bonus din Europa Centrală este încheiată de nu mai puțin de trei producții din țara vecină, Ungaria: 1, The  Unburied  Man și Tranquility.Selecționat în cadrul celor mai importante festivaluri de film fantastic ale lumii – Bruxelles, Fantasporto și Sitges - și inspirat de culegerea de eseuri a lui Stanislaw Lem Biblioteca secolului al XXI-lea, filmul lui Pater Sparrow, 1, are drept protagonist o carte, ale cărei mii și mii de copii umplu în mod misterios și până la refuz o librărie renumită pentru operele sale rare. Ciudata carte nu pare a avea un autor sau un editor şi descrie ce se întâmplă în întreaga umanitate, în timpul unui minut. Desigur, poliția intră pe fir... The Unburied Man, al Mártei Mészáros, se axează pe personalitatea lui Imre Nagy, primul lider comunist ce a devinit simbolul unei revoluţii naţionale și care a abrogat Tratatul de la Varşovia şi a pledat pentru democraţia bazată pe un sistem de partide pluralist. După cum menționam mai sus, cel de-al treilea film maghiar prezentat la MECEFF 2012 în afara competiției este Tranquility, al lui Róbert Alföldi, povestea unui autor ce se luptă cu disperare să își trăiască propria viaţă și să scape de posesivitatea mamei maniaco-depresive.
Cea de-a doua ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Medias, CNC, Regiunea Tarnavelor și Ministerul Culturii și, totodată, unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine din aşa-zisul perimetru al „Europei Centrale”, va avea loc la Mediaș, județul Sibiu, în perioada 2-8 septembrie.

Website: www.meceff.ro
Facebook: http://www.facebook.com/#!/MeCEFF

0 comentarii: