Control Club: Samanul Mut II - 26 februarie

Șamanul Mut - spectacol cu muzici de tradiție orală


Simion Bogdan-Mihai (cobză, voce) prezintă: „Şamanul Mut”, performance cu muzici de tradiţie orală. Pe 26 februarie, episodul al II-lea.


Invitaţi: Eugen (contrabas) & Tudor Amarandei (tilincă, acordeon), Adrian Sârbu (vioară), BĂLAŞA (percuţii).



Intrare: 10 lei


Șamanul Mut este un spectacol cu și despre muzici de tradiție orală. El este cules, potrivit și împănat pe o structură flexibilă: asta înseamnă variație în ceea ce privește componenţa şi componentele sale. Bogdan, Cobzarul, autor și interpret, cântă timp de aproape o oră, strict acustic, diverse cântece nu mai vechi de secol 18 alături de invitații săi.


Dacă data trecută aceștia au fost, cum poate vă amintiți, purtători de vioară (Adrian Sârbu), instrumente de percuție (Gabriel Bălașa) sau tanbura-saz (Amir Heidarkhodaee), acum aportul … persan este înlocuit de un mic fragment de arbore genealogic: este vorba despre Eugen și Tudor Amarandei, care își transmit unul altuia lecții muzicale într-un dialog de esență istorică. Tată și fiu, două generații de muzicieni pe aceeași scenă, aduc un contrabas, respectiv o tilincă şi un acordeon, la bordul acestei explorări.


Șamanul Mut - episodul al II-lea - virează cu înțelepciune tăcută, subiectiv și lin printre doine, cântece de dragoste, agricultură, poligamie, politică, rasism, cântece țigănești, folclor scandinav, cântec religios bizantin, un colind păgân și… o mică surpriză pe final. 


Şamanul Mut vrea să exprime o trăire însufleţită, sălbatică, ce abia acum îşi găseşte esenţa. Ca un ecou, un urlet rece al stepelor ruseşti. Parcă auzi lentoarea orientală turco-grecească, deşi deseori improvizaţiile instrumentale te amețesc. Cobza temperează puţin muzica şi îi va da o bătrâneţe care o îndulceşte.

0 comentarii: