Victoria Art Center: Emotional Architecture 4

Lansare de carte si expozitie. Arhitectura emotionala, vol. 4
Marti 25 februarie 2014, 19.00
Victoria Art Center, Calea Victoriei 12C
 
Călin Dan lanseaza al patrulea volum al seriei Emotional Architecture (Arhitectura Emotionala), in ambianta unei video instalatii proiectate special pentru acest eveniment. Arhitectura Emotionala este un proiect care investigheaza relatia dintre oameni si locuire. Lansarea va fi prefatata de o discutie intre artist si scriitorul Bogdan Ghiu. Cu aceasta  ocazie, Călin Dan va introduce noul sau proiect “Autorul colectiv. Istorii private ale Arhitecturii Publice.”
 
Evenimentul are loc in prezenta Excelentei sale Matthijs van Bonzel, ambasador al Regatului Olandei in Romania.
 
Organizatori: Ambasada Regatului Olandei in Romania si Victoria Art Center. Partener: MNACLab
 
Context:
In perioada februarie-martie 2008, Călin Dan a investigat functionarea institutionala, sociala si architectonica a Ministerului locuirii, planificarii teritoriale si administrarii ambientale (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer – pe scurt MinVROM), de la Haga. Cercetarea era motivata de mai vechea preocupare a artistului pentru relatia dintre puterea politica si architectura, combinata cu fascinatia pentru complexul program al cladirii realizate in perioada 1986-1992 dupa desenele arhitectului Jan Hoogstad. Cercetarea a fost sprijinita fianciar de catre centrul de arta si arhitectura Stroom si a fost facilitata de catre structurile ministerului.
 
Cartea:
Timp de doua luni, Călin Dan a lucrat ca “stagiar” la MinVROM, avand acces la toate facilitatile tehnice si logistice, si comunicand cu ceilalti angajati in cadrul a numeroase evenimente sociale si profesionale. Accesul sau la sedinte administrative, intalniri de lucru, receptii, precum si la toate spatile giganticei cladiri – era nelimitat.  Din aceste intalniri cu architectura ministerului si cu oamenii care se foloseau de ea a rezultat un numar mare de fotografii si note, care au devenit elementele constitutive ale unei  carti ce oglindeste modalitatile complexe prin care institutiile isi construiesc imaginea publica. Mai mult decat atat, Emotional Architecture 4 e jurnalul unei relatii constant renegociate intre artist si institutia care face obiectul analizei sale.
 
Cladirea:
Nasterea si viata cladirii MinVROM nu e una banala. Proiectat ca un manifest al guvernarii transparente si sustenabile, impresionantul obiect architectural a fost supus constant unor critici punctuale de catre utilizatori. In acelasi timp insa, a devenit foarte repede relicva simbolica a unei perioade istorice  cand politicienii isi cautau validarea proiectand o imagine publica incarcata de idealuri. Pe cand cladirea MinVROM era inca in constructie, s-a luat decizia ca pe viitor institutiile guvernamentale sa nu mai initieze proiecte arhitecturale, ramanand sa isi aleaga sediile din oferta pietei imobiliare. Proiectata la sfarsitul razboiului rece, inaugurata in scurta perioada de euforie de la inceputul anilor 90, cladirea MinVROM building ofera o rara oportunitate de a intelege mecanismele productiei de imagine publica prin architectura oficiala, si de a compara acest tip de abordare cu strategiile de tip corporatist adoptate de clasa politica sub presiunea globalizarii. Intre timp, in contextul crizei globale inaugurate in 2008, MinVROM a fost desfiintat si functiile sale au fost redistribuite altor organisme guvernamentale. Cladirea asteapta inca sa i se gaseasca alte functii.
 
Călin Dan, Emotional Architecture 4, Jap Sam Books, 2013
Text de Judit Angel; imagini de Călin Dan; layout Arnold Estefan. Cu o conversatie intre artist si Adela Marcu.
 
Contact: Călin Dan (handmilked.visions@gmail.com)
http://www.artvictoria.ro, office@artvictoria.ro, 031.102.05.12

0 comentarii: