"Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul" la Corabia



Dacă ne gândim la Corabia, micul oraş de pe Dunăre, nu putem să ignorăm faptul că el adună concentrat secole de istorie. Dovadă: ruinele cetăţii dacice Sucidava. Când păşeşti în astfel de locuri, care fac apel la memorie şi care te trag de mânecă spunându-ţi că exişti acum şi aici numai pentru că strămoşii tăi au existat atunci, dar tot aici, inevitabil te gândeşti la continuitate, la faptul că orice prezent are şi o istorie.
 
Despre acest lucru îşi propune să vorbească, prin film, şi Caravana filmului românesc, program iniţiat MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura. Despre continuitatea în cultură, despre faptul că filmul românesc contemporan românesc, multipremiat şi apreciat se bazează pe producţii de valoare realizate timp de jumătate de secol de regizori importanţi, producţii deja devenite clasice. În acelaşi timp, prin proiectul Cartea şi filmul, „Caravana filmului românesc” doreşte să  realizeze şi un demers educaţional adresat elevilor de gimnaziu, liceenilor şi studenţilor, dar nu numai, oferindu-le posibilitatea de a se întâlni, prin peliculă filmată, cu mari capodopere ale literaturii (semnate de Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Cezar Petrescu etc) sau dramaturgiei române (semnate de Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri etc.), care au stat la baza scenariilor acestor producţii.
 
Aşadar, în perioada 27-29 mai polul filmului românesc clasic se mută la Corabia, un regal în imagini ce adună de la producţia lui Jean Georgescu, din 1943, O noapte furtunoasă, la filmul lui Mircea Drăgan, realizat în 1988, Chiriţa în Iaşi, trecând prin Dumbrava minunată şi Două loturi (filme de Gheorghe Naghi), De-aş fi Harap – Alb (un film de Ion Popescu-Gopo), Fraţii Jderi (un film de Mircea Drăgan), Pintea (Mircea Moldovan) sau  Dacii (un film de Sergiu Nicolaescu). O jumătate de secol de istorie de film, care cuprinde în ea două mii de ani de istorie şi cultură românească. 
 
Proiecţiile vor avea loc la Casa de Cultură Corabia şi, în aer liber, în Grădina de Vară Corabia (în perioada 27-29 mai). Pentru toate proiecţiile intrarea este liberă.
*
MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale. Până în prezent, Caravana a ajuns în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului şi a prezentat, la o calitate audio şi video de excepţie, unele dintre cele mai valoroase filme din patrimoniul cinematografiei naţionale. Succesul acestui proiect este atestat de prezenţa numeroasă a publicului la filmele prezentate (aproximativ 14.500 de spectatori), cât şi de reflectarea în presă (aproximativ 230 de referiri în mediul on-line). De asemenea, în octombrie anul trecut, s-a lansat cel de-al doilea proiect pe care MDV AUDIO STUDIO, împreună cu Asociaţia CineCultura îl desfăşoară şi anume: CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – CARTEA ŞI FILMUL.
 
Parteneri:
Proiect realizat cu sprijinul UCIN – Uniunea Cineaştilor din România şi CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei;
Parteneri: Primăria Corabia şi Consiliul Local Corabia;
Parteneri media: Cinefan, CinemaRx, All About Romanian Cinema  - AARC, Gratuitor, Urban Things, România pozitivă
Website: www.caravanafilm.ro

0 comentarii: