Regizorul Nicolas Philibert, invitat special la TIFF 2014



Renumitul regizor francez Nicolas Philibert este în centrul atenției la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ca invitat special al secțiunii 3X3. Trei dintre documentarele sale vor fi proiectate la Cluj, alături de filmele lui Peter Solan și Iulian Mihu, ceilalți doi cineaști pe care TIFF îi omagiază în 2014.
 
Nicholas Philibert (63 de ani) este unul dintre cei mai respectați și iubiți realizatori de documentare, filmele sale fiind vizionate de peste 4 milioane de spectatori în întreaga lume. Are studii de filosofie și cinema și a intrat în lumea filmului încă de la 19 ani, iar la 27 de ani a co-regizat primul lungmetraj, alături de Gérard Mordillat - La Voix de son maître (1978). În 2009, prestigiosul Centre Pompidou din Paris i-a dedicat o amplă retrospectivă, iar în 2007, Festivalul de la Cannes a prezentat într-o proiecție specială documentarul Retour en Normandie.
 
În prezența sa, la TIFF vor fi proiectate trei dintre cele peste 20 de documentare ale sale. Être et avoir (2002), filmat de-a lungul unui an într-un sat de munte din Franța și avându-i ca personaje pe învățătorul clasei unice, elevii și părinții lor, i-a adus celebritatea. Emoționant și revelator, filmul a fost prezentat la Cannes, în afara competiției, și în zeci de alte festivaluri, a fost nominalizat la trei premii César (l-a câștigat pe cel pentru montaj), și a avut 1,8 milioane de spectatori numai în sălile din Franța. Un succes a fost și Nénette (2010), povestea unei femele urangutan care a atins o vârstă remarcabilă, aproape 40, într-o grădină zoologică din Paris. La maison de la radio (2013), cel mai recent film al său, explorează culisele Radio France și materia invizibilă cu care lucrează de decenii: sunetul.
 
În secțiunea 3X3, spectatorii vor descoperi și opera distinctă a regizorului slovac Peter Solan (1929 – 2013), unul dintre reprezentanții importanți ai Noului Val Cehoslovac. Trei dintre cele mai apreciate filme ale sale vor fi aduse la TIFF: debutul în lungmetraj The Devil Never Sleeps (1956), o satiră care l-a poziționat printre artiștii care nu se supun regimului, motiv pentru care producțiile sale ulterioare au fost sabotate la nivel birocratic în Cehoslovacia; The Boxer and Death (1962), o impresionantă dramă despre un prizonier care încearcă să evadeze dintr-un lagăr de concentrare, și Before Tonight is Over (1966), un portret viu și complex al societății cehoslovace, surprins de-a lungul unei singure nopți agitate într-un bar de lux populat de personaje care interacționează, dansează, beau și flirtează.
 
„Am descoperit Before Tonight is Over anul trecut, când lucram la Focusul dedicat Slovaciei, și a fost o splendidă revelație. E un film de-o modernitate și fluiditate regizorală incredibile, unul dintre favoritele mele de la această ediție”, spune directorul artistic Mihai Chirilov. În 2009, Festivalul de la Karlovy Vary i-a dedicat lui Peter Solan o amplă retrospectivă. Mini-retrospectiva de la TIFF e realizată cu sprijinul Slovak Film Center.
 
Un tribut în secțiunea 3X3 îi va fi dedicat și regizorului și scenaristului Iulian Mihu (1926 - 1999). Cineastul a debutat în 1955, alături de Manole Marcus, cu La mere, adaptare a unei proze cehoviene, și a semnat 15 lungmetraje. Printre ele, ecranizări ale unor opere de referință: Marele singuratic (1976), după Marin Preda, Procesul alb (1966), după Eugen Barbu, Alexandra şi Infernul (1975), după Laurențiu Fulga.
 
Cinefilii vor (re)vedea una dintre cele mai populare adaptări pentru cinema, Felix și Otilia (1972), ecranizarea romanului lui George Călinescu, avându-i pe Radu Boruzescu și Julieta Szönyi în rolurile principale, Lumina palidă a durerii (1981), portretul complex al unei comunități românești, în timpul Primului Război Mondial, câştigător al unei Menţiuni Speciale la Festivalul de la Moscova, și Comoara (1982), o parodie de film istoric, mutilat de cenzura comunistă - ca, de altfel, multe dintre operele sale -, în care descoperirea legendarei comori a lui Decebal declanșează o serie de urmăriri zănatice și intrigi alambicate puse la cale de cei care vor să intre în stăpânirea ei.
 
La lansarea documentarului din 2009 pe care i l-a dedicat, Despre Iulian Mihu, așa cum a fost, regizorul Laurențiu Damian a spus despre el: „Unii l-au socotit genial. Alții nebun”.
 
***
Aplicația TIFF 2014 este disponibilă în App Store și Google Play.
Ne găsiți pe: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2014 | Instagram.com/tiffromania
 
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană. TIFF București va avea loc între 10 și 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 și 29 iunie.
Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România.

0 comentarii: