#TIFF2014 ajunge la Bucuresti



Filmele de la TIFF se văd la București între 10 și 19 iunie, într-o retrospectivă organizată la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și J’ai Bistrot. Circa 50 de titluri din selecția Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai - 8 iunie, la Cluj-Napoca) vor fi proiectate pentru spectatorii din Capitală.
 
Retrospectiva cuprinde cele 12 filme care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania, toate aduse în premieră pe ecranele din București. Cinefilii vor avea astfel ocazia să vadă filmele câștigătoare ale ediției cu numărul 13, alături de câteva dintre hit-urile ultimului an în marile festivaluri. Printre ele, filmul noir Black Coal, Thin Ice (r. Diao Yinan), premiat anul acesta cu Ursul de Aur și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan) la Festivalul de la Berlin, Sacro GRA (r. Gianfranco Rosi), primul documentar care a câștigat vreodată Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, Bad Hair/ Pelo Malo (r. Mariana Rondon), câștigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, Historia de la meva mort, distins cu Leopardul de Aur la Locarno, și We Are the Best! (r. Lukas Moodysson), care a obținut Marele Premiu la Tokyo.
 
Documentarul lui Vlad Petri despre protestele din 2012, din Piața Universității, București, unde ești?, care intră în cinematografe din 13 iunie, distribuit de Transilvania Film, va avea parte de o proiecție de gală în prezența echipei, la Cinema Studio. Un eveniment special va fi și proiecția filmelor din „Trilogia Ardelenilor”, regizată de Dan Pița și Mircea Veroiu, pe copii noi de 35 de mm.
 
De neratat la Retrospectiva TIFF sunt și multi-premiatul Canibal (r. Manuel Martín Cuenca), care i-a adus actriței Olimpia Melinte o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelaţia Anului, Ida, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un excelent film alb-negru despre călătoria de descoperire a unei tinere pe cale să devină călugăriță, Philomena (r. Stephen Frears), nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film, cu Judi Dench în rolul unei mame care pleacă în căutarea fiului dat spre adopție fără voia ei, Via Castellana Bandiera (Trofeul Coppa Volpi pentru interpretare la Veneția – Elena Cotta), Beloved Sisters (r. Dominik Graff), povestea unui triunghi amoros cu Friedrich Schiller, proaspăt adusă din competiția de la Berlin.
Cinefilii vor (re)descoperi un film aparte, al regizorului slovac Peter Solan, Before Tonight is Over (1966). O surpriză plăcută va fi proiecția ecranizării romanului lui Boris Vian, Spuma zilelor, semnată de Michel Gondry. Audrey Tatou și Romain Duris joacă rolurile celor doi îndrăgostiți. Va încânta publicul și comedia spaniolă de succes La gran familia española (r. Daniel Sánchez Arévalo), în timp ce Viva la liberta!, o satiră acidă a politicii italiene, le va oferi o perspectivă asupra celei locale.
Programul proiecțiilor va fi anunțat în curând pe www.tiff.ro.
 
Ne găsiți pe: www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2014 | Instagram.com/tiffromania
 
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.

0 comentarii: