Cel mai cunoscut scriitor austriac pentru copii și tineri, Andreas Jungwirth, la Timișoara și București, 14-17.10.2019


În epoca totalei deschideri informaţionale digitale, ce mai aşteaptă publicul tânăr şi foarte tânăr de la o carte de ficţiune? Noi tipuri de poveşti şi personaje, tabuuri, limite, noi tehnici de scriere şi de expresie literară – provocările şi paradigmele literaturii contemporane pentru copii şi adolescenţi vor fi discutate de tinerii cititori români de la Timişoara şi Bucureşti cu cel mai cunoscut scriitor austriac pentru tineri al momentului, Andreas Jungwirth, între 14 şi 17 octombrie, la invitaţia Forumului Cultural Austriac Bucureşti. Acest turneu de întâlniri literare se desfăşoară în cadrul campaniei „Austria citeşte. Întâlnire la bibliotecă”, iniţiativă a Asociaţiei Bibliotecilor Austriece, şi cu prilejul Festivalului internaţional „LittleLit – întâlniri De Basm”, organizat de Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi - De Basm. Evenimentele sunt susţinute de Biblioteca Austria Timişoara (din cadrul Universităţii de Vest) şi de Biblioteca Austria Bucureşti (din cadrul Universităţii din Bucureşti).
 
Voce proeminentă a ficţiunii literare pentru tineret în spaţiul de limbă germană, Andreas Jungwirth experimentează constant noi metode prin care romanul şi proza scurtă să intereseze noile generaţii la fel de mult ca şi gadgeturile digitale. Astfel, prezentările publice ale romanului său „Schwebezustand” (În stare de plutire) – care constituie şi pretextul turneului literar din România – au fost realizate cu mijloace performative şi interactive.
 
În România, Andreas Jungwirth îi va întâlni pe tinerii pasionaţi de literatură, dar si pe adulţi şi profesionişti, după cum urmează:
14.10.2019, ora 11.30, Timişoara, Universitatea de Vest, sala 248 (Bd. Vasile Pârvan 4)Lectură/Atelier pentru studenţi; eveniment în limba germană.
15.10.2019, ora 11.00, Bucureşti, Colegiul Național I.L. Caragiale (Calea Dorobanți 163)LittleLit Festival: Atelier și Q&A. Andreas Jungwirth va citi un fragment din romanul său „În stare de plutire” și va răspunde întrebărilor elevilor claselor IX și X; eveniment în limbile engleză şi română.
15.10.2019, ora 14.00, Bucureşti, Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti (Str. Pitar Moș 7-13)Lectură/Atelier pentru studenţii Departamentului de Limbi şi Literaturi Germanice; eveniment în limba germană.
16.10.2019, ora 9.30, Bucureşti, Hermann-Oberth-Schule (Bd. Pipera 34E, Voluntari)Lectură/Atelier pentru elevi; eveniment în limba germană.
16.10.2019, ora 17.00, Bucuresti, Librăria Cărtureşti Carusel (Str. Lipscani 55)LittleLit Festival: Lectură „În Oglindă",  susținută în tandem de Andreas Jungwirth și Alex Moldovan. Alex Moldovan, cunoscut autor român pentru copii, și Andreas Jungwirth, autor austriac încă netradus în România, se vor „oglindi”  într-un atelier-lectură publică şi vor avea discuții libere cu publicul. Atelier recomandat pentru adolescenți (12+); eveniment în limbile engleză şi română.
17.10.2019, Bucureşti, ora 10.00, Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu 8) - Workshop pentru scriitori: Andreas Jungwirth va vorbi despre tabu-uri în literatura pentru adolescenți, despre felul în care publicul receptează subiectele controversate, despre teme și tendințe în literatura pentru tineret în Austria. Un workshop ce se anunță… fierbinte! Eveniment în limba engleză.
 
Scriitor, performer, creator original de experimente sonore, Andreas Jungwirth este o personalitate foarte complexă. S-a născut în 1967, la Linz, în Austria şi a studiat literatura la Universitatea din Viena şi apoi actoria la Conservatorul din Viena. În 1990 si-a început cariera teatrală la Lübeck, în Germania. În 1997 a scris prima piesă de teatru radiofonic „Madonnenterror”. Au urmat alte 30 de piese, creaţii originale şi adaptări, realizate pentru posturile de radio din spaţiul germanofon.
În 2014 a debutat cu romanul pentru tineret „Kein einziges Wort” (Nici măcar un cuvânt) la Editura Ravensburger Buchverlag, iar în 2017 i-a apărut cartea „Schwebezustand” (În stare de plutire) la Editura CBT. Acest roman foarte apreciat de critică şi de public, Andreas Jungwirth povesteşte, cu multă autenticitate, istoria unei fete de 14 ani, puțin depășită de toate schimbările pe care i le pregătește viața la această vârstă.
 
Deşi în prezent nu mai urcă pe scenă, Andreas Jungwirth realizează performance-uri sonore pentru radio-televiziunea publică austriacă, ÖRF. Lecturile publice si atelierele în care intervine l-au purtat în şcoli, biblioteci, universităţi şi la festivaluri din Austria, Germania, Elveţia, Italia, Norvegia, Finlanda, Kosovo, Ungaria şi Slovacia. În această toamnă i-a apărut romanul „Wir haben keinen Kontakt mehr” (Nu mai avem niciun contact). În acest moment lucrează la un nou volum pentru publicului tânăr.
 
Festivalul internaţional „LittleLIT  - Întâlnirile De Basm” se desfășoară între 14 și 22 octombrie în București şi este organizat de Asociaţia De Basm sub egida EUNIC România (Reţeaua institutelor culturale ţărilor membre ale Uniunii Europene). Evenimentul își propune să devină o platformă de conectare a profesioniștilor din zona literaturii pentru copii (scriitori, editori, profesori, promotori ai lecturii) din România și din alte țări europene, să deschidă un dialog cu școlile și să ofere cadrelor didactice instrumente de folosire a cărților pentru copii în cadrul procesului didactic. La această ediţie, alături de colegii lor din România, participă autori și promotori ai literaturii pentru copii și adolescenți din cinci țări (Austria, Germania, Grecia, Ungaria, Suedia), toți aflați în premieră la Bucuresti.
 
Informaţii în timp real despre festivalul LittleLit - http://debasm.ro/littlelit/; https://www.facebook.com/events/2388149054731806/
 
Informaţii despre atelierele lui Andreas Jungwirth
Timişoara - https://www.facebook.com/events/775733676206033/
Bucureşti - https://www.facebook.com/events/2388149054731806/
Bucureşti - https://www.facebook.com/events/933660710330210/

0 comentarii: