Începe Animest.14

Cea mai bogată ediție din istoria Animest e aici! Filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită vor veni la București în următoarele 10 zile, într-un maraton de proiecții speciale, petreceri electrizante și masterclass-uri de excepție. Între 4 și 13 octombrie, publicul de toate vârstele este invitat la întâlnirea cu filmele de animație ale momentului la: Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE (Adaptive Work Environment), Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, Control Club, Kube Musette, Fabrica Gastropub, Cinetic și Green Hours
 
Prima proiecție în varianta originală, în limba franceză, a celui mai nou film semnat de Anca Damian, dă startul celei de-a 14-a ediții Animest. Călătoria fantastică a Maronei va cuceri inimile spectatorilor vineri seară, de la ora 19:30, la Cinema City, în Afi Cotroceni, în prezența echipei care a creat-o pe adorabila cățelușă cu nasul în formă de inimă.  
 
Seria de întâlniri cu artiști multi-premiați veniți din întreaga lume va continua sâmbătă cu proiecția filmului Rândunelele din Kabul (Hirondelle de Kaboul), în prezența cineastului Nicolas Debray, care a condus echipa de animatori a filmului prezentat anul acesta la Cannes. Tot în primul week-end de festival, fanii comediilor romantice vor putea urmări Amintirile unui bărbat în pijama (Memorias de un hombre en pijama) și îi vor întâlni pe regizorului spaniol Carlos Fernandez de Vigo și pe Lorena Ares, artista care a condus departamentul de animație. 
 
Pasionații de tehnologie și fanii filmelor sci-fi vor avea parte de experiențe inedite, în fiecare zi de festival, începând cu ora 12:00, la galeria de artă contemporană Kube Musette. Aici vor putea explora universul realității virtuale, urmărind cele mai noi filme de animație VR, unele dintre ele în premieră în România. 
 
Pentru cei mai tineri dintre cinefili, weekend-ul va fi o adevărată aventură. Sosite din toată lumea, filmele amuzante, educative și foarte premiate din secțiunea Minimest vor face deliciul copiilor și vor cuceri întreaga familie. Pe 5 și 6 octombrie, la CINETic. micuții sunt invitați în universul benzilor desenate alături de autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu, care îi va ajuta să parcurgă primii pași în ilustrarea propriilor povești. Duminică, alături se Smaranda Ilie, copiii vor învăța principiile de bază ale animației, în cadrul atelierului de stop-motion. Detalii despre ateliere și modalitățile de înscriere sunt disponibile pe site-ul festivalului. 
 
Muzeul de Artă Recentă va fi, în perioada festivalului, gazda expoziției CEVA – o serie de desene originale din cele câteva mii folosite în realizarea filmului de animație creat de Paul Mureșan. Autorul lor va fi prezent sâmbătă la vernisajul expoziției, programat la ora 17:00.  

0 comentarii: