Zilele Culturii Austriece la Sibiu 2019


Sunt celebre sau neştiute. Femeile de ieri şi, în special, de azi, cele care pun în mişcare regiunea noastră, Europa şi lumea întreagă, constituie figurile centrale ale Zilelor Culturii Austriece la Sibiu, ce se vor desfăşura în perioada 25-29 octombrie 2019, la iniţiativa şi în organizarea Ambasadei Austriei la Bucureşti şi a Forumului Cultural Austriac. Prilejuit de sărbătorirea Zilei Naţionale a Austriei, pe 26 octombrie, evenimentul este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Sibiu, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ - Secţia Germană, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna“, Consulatul onorific al Austriei la Sibiu, Consulatul onorific al Luxemburgului la Sibiu, Societatea româno-austriacă AUSTROM.
 
Inspirată de un vers al imnului Austriei, tematica Zilelor Culturii Austriece se află în prim-planul actualităţii în Europa. Chestiunea drepturilor şi a rolului femeilor în societate va fi dezbătută de spectacole, forumuri de discuţii, ateliere şi o expoziţie. Forumul Cultural Austriac Bucureşti a încredinţat direcţia artistică a acestui eveniment Teresei Leonhard, artistă, profesoară şi cercetătoare austriacă stabilită la Sibiu.
 
„În 1761, o trupă de artişti ambulanţi vienezi îşi instalează corturile la Sibiu. Timp de cinci ani, ansamblul evoluează în clădirea numită azi Casa Artelor, din Piaţa Mică. Un lucru neobișnuit pentru acea perioadă: conducerea companiei este deținută de o femeie. Aproape 250 de ani mai târziu, Gertrut (Gertrud) Bodenburger, cea pentru care Europă Centrală şi de Est însemna cu adevărat acasă, este figura exemplară ce ilustrează tematica Zilelor Culturii Austriece la Sibiu 2019. Realizările femeilor nu trebuie expuse doar în versuri de imn – evenimentul nostru intenţionează să facă auzit glasul acestor „mari Fiice”, adesea marginalizate, și să readucă la lumină informaţii şi cunoștințe uitate sau ignorate. Care sunt provocările pentru egalitatea de gen în ziua de azi și în ce măsură femeile influenţează efectiv procesele sociale la nivel politic, la optzeci (în România) sau o sută de ani (în Austria) de la introducerea dreptului lor de vot? În ce condiții lucrează și ce oportunități au la îndemână femeile din Europa Centrală și de Est? Cum pot studiile de gen să pună în evidenţă ierarhiile sociale? Aceste întrebări sunt adresate, în diferite forme, direct publicului – femeilor şi bărbaților, tinerilor și adulților, austriecilor și românilor. „Looking for Gertrud” (Căutând-o pe Gertrud) – titlul unui atelier despre acea figură feminină exemplară a secolului al XVIII-lea menționată mai sus – este în acest sens o invitație la reflecţie și la identificarea curajoasă şi creativă a „marilor Fiice” ale Europei Centrale şi de Est, personalităţi care să devină modele pentru prezent şi viitor”, afirmă Teresa Leonhard, directoarea artistică a Zilelor Culturii Austriece la Sibiu 2019.
 
Programul Zilelor Culturii Austriece la Sibiu 2019
 
25.10.2019, ora 13:00, Centrul de Informare Turistica din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Piața MareVizită ghidată a expoziţiei „CALLIOPE Austria – Femei în societate, cultură şi ştiinţă” – pentru pentru elevii Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” și studenți ai Universităţii Lucian Blaga Sibiu. Înscriere prealabilă la: teresa.leonhard@ulbsibiu.ro Eveniment în limba germană.
 
25.10.2019, ora 15:00, Aula Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“ (Piața Huet nr. 5, Sibiu) – Atelier-performance: „Looking for Gertrud“. Atelier-performance dedicat personalităţilor feminine care au marcat istoria. O călătorie artistică şi creativă realizată pentru elevii Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” și studenților ULBS, ce se desfăşoară în contextul expoziției „CALLIOPE Austria”. Rezultatele atelierului vor fi prezentate cu ocazia vernisajului expoziției. Înscriere prealabilă la: teresa.leonhard@ulbsibiu.ro Eveniment în limbile română şi germană.
 
25.10.2019, ora 19:00, Centrul de Informare Turistica din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Piața Mare - Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Austriece la Sibiu şi vernisajul expoziţiei „CALLIOPE Austria” Eveniment în limbile română şi germană
 
25.10.2019-08.11.2019, Centrul de Informare Turistica din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Piața Mare - Expoziție itinerantă „CALLIOPE Austria – Femei în societate, cultură şi ştiinţă”. Expoziţia itinerantă „CALLIOPE Austria – Femei în societate, cultură şi ştiinţă” prezintă o galerie impresionantă de personalități feminine marcante ale Austriei, figuri publice care au modelat istoria acestei ţări, începând cu secolul al XVIII-lea si până în prezent. Purtând numele celei mai înțelepte dintre cele nouă muze ale antichităţii greceşti, expoziția înfăţişează realizările acestor femei de excepţie, chestionează modelele sociale clasice și reprezintă un excelent punct de pornire pentru dezbaterile pe tema egalităţii de şanse. Eveniment în limbile română şi germană
 
26.10.2019, ora 13:30, Centrul de Informare Turistica din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Piața Mare - Intervenţie artistică & Forum de discuţii „Marile Fiice? – femei în societate, cultură şi ştiinţă în România şi în Austria – trecut şi prezent“. Intervenţie artistică si forum de discuţii despre piaţa muncii, rolurile sociale ale femeilor și provocările actuale în dezbaterea despre egalitatea de gen. Vor discuta cu Teresa Leonhard (ULBS, director artistic al Zilelor Culturii Austriece la Sibiu): Daniela M. Stanciu (ULBS, istoric), Ioana-Narcisa Crețu (ULBS, expert în ştiințele comunicării, membră a Asociației Femeilor din Sibiu – iniţiatoare a Centrului pentru victimele violenţei domestice), Georgiana Epure (Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen), Carmen Tobler (antreprenor şi politician), Hannelore Baier (cercetător, fost redactor la ADZ, psiholog), Anita Zieher (actriţă), Brigitta Waschnig (actriţă). Eveniment în limbile română şi engleză.
 
26.10.2019, ora 19:00, TNRS – Sala Studio (Emil Cioran, nr. 1A) - Spectacol de teatru „Lucrând, pentru oameni – Käthe Leichter şi Marie Jahoda”. Käthe Leichter (1895-1942) și Marie Jahoda (1907-2001) au fost pionierele cercetărilor în științele sociale din Austria. Au studiat îndeosebi relațiile de muncă, problemele în justiție și prejudecățile sociale. În acest spectacol sensibil, în regia Sandrei Schüddekopf, Anita Zieher și Brigitta Waschnig le înfățișează pe cele două femei de știință, care au trăit în contextul unei epoci agitate din punct de vedere politic. Durata – 90 de minute. Bilete şi alte informaţii - https://www.facebook.com/events/394376014814896/ Eveniment în limba germană, cu supratitrare în limba română.
 
27.10.2019, ora 19:00, TNRS – Sala Studio (Emil Cioran, nr. 1A) – Repetiţie cu public a spectacolului „Mesaje spre univers”, în regia lui Josef Maria Krasanovsky, producţie a Secţiei Germane a Tearului Naţional Radu Stanca. Cum arată o repetiție la teatru? Vreți să priviți peste umerii regizorului, dramaturgului, designerului de costume ori designerului de lumini când lucrează cu actorii pentru a crea o piesă, o scenă? Aveţi oportunitatea rară de a asista la o vizionare publică ce se va desfăşura într-un spațiu marcat cu lumină de lucru. Actorii poartă costume de mișcare sau unele piese de costum planificate. Regizorul va întrerupe uneori o scenă. O repetiție publică oferă o previzualizare a versiunii finale, pe care o puteți urmări în întregime la premieră. După spectacol aveți ocazia de a discuta cu regizorul, cu echipa artistică și actorii. Biletele pot fi procurate la intrare. Informaţii suplimentare - https://www.facebook.com/events/543691282869353/ Eveniment în limbile română şi germană.
 
28.10.2019, ora 09:00, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna“, Aleea Turnu Roșu, nr. 2 - Lectură performativă „Hot Jobs“. Lectură performativă, în limba germană, a piesei „Hot Jobs” pentru elevii a două școli de limbă germană din Sibiu. Un text care dă curaj. Și arată cât de greu este să ai curaj. O piesă destinată tinerilor de 15 ani, de 19 ani, celor care caută de lucru, funcţionari, parașutiști, oameni de serviciu, șomeri, stagiari și nouă tuturor. Piesa scriitorului și actorului luxemburghez Raoul Biltgen, stabilit la Viena, în regia lui Daniel Plier, va fi interpretată de Fabiola Petri (TNRS, Secția Germană), Moira Pawellek și Nils Jensen (absolvenţi ai Schauspielschule Freiburg, stagiari Erasmus+ ai Secției Germane a TNRS și ai ULBS). Eveniment realizat în cooperare cu Consulatul onorific al Luxemburgului. Eveniment în limba germană.
 
28.10.2019, ora 12:00, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Piața Huet, nr. 5 - Lectură performativă „Hot Jobs“. Eveniment în limba germană.
 
28.10.2019, ora 14:00, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Științe Socio-Umane, B-ul Victoriei 5-7, Sibiu - Seminar „Egalitatea în biografiile femeilor”. Seminar interactiv cu Camelia Proca (Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen) şi Teresa Leonhard (ULBS, Facultatea de Științe Socio-Umane). Întâlnirea se axează pe căutarea și pe studiul biografiilor feminine din istorie și din cotidianul propriu, în confruntarea cu experiențele de discriminare. După seminar are loc un tur ghidat al expoziției „CALLIOPE Austria”. Înscriere prealabilă la: teresa.leonhard@ulbsibiu.ro Eveniment în limba română.
 
29.10.2019, ora 11:00, Piaţa Mare - Paradă a fanfarei „Salzburgmusi“. Paradă și concert de muzică austriacă, în Piaţa Mare, în interpretarea ansamblului „Salzburgmusi”, format din muzicieni din regiunea Salzburg și Hausruckviertel.
 
Zilele Culturii Austriece la Sibiu 2019
Informaţii în timp real - https://www.facebook.com/events/2004654479637581/
 
Organizatori – Ambasada Austriei la Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti.
Parteneri – Primăria Municipiului Sibiu, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ - Secţia Germană, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna“, Consulatul onorific al Austriei la Sibiu, Consulatul onorific al Luxemburgului la Sibiu, Societatea româno-austriacă AUSTROM.
Parteneri media – Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Hemannstädter Zeitung, Radio România Cultural, Radio România Antena Sibiului, Sibiu 100, Capital Cultural, Turnul Sfatului, Tribuna.

0 comentarii: