Arta si Peisaj 2 la Institutul Francez Bucuresti

Art et Paysage 2
Le jardin aime la ville
Les Couleurs de l’écologie urbaine
Ambasada Franței și Institutul Francez din București inaugurează miercuri, 15 iunie, cea de a doua ediție Artă și Peisaj  2. Grădina iubește orașul. Tema din acest an, Culorile ecologiei urbane, ne îndeamnă să reflectăm împreună la această prezență a Naturii în interiorul orașului, pentru că tocmai aici ea este supusă frecvent tuturor ipostazelor extreme: fie e iubită la nebunie, fie abandonată și neîngrijită, fie îngrijită excesiv, fie sălbatică sau lipsită de coerență, asemeni unei Arce a lui Noe, care găzduiește la bordul ei toate speciile neîmblânzite.
Institutul Francez, Piața Verona, Școala Centrală, Piața Universității și Gara de Nord, iată siturile propuse la această ediție pe harta proiectului Artă și Peisaj. Ca și anul trecut, grădini efemere, instalații vegetale, adaptate spațiului în care sunt amplasate, vor desena  un traseu colorat în tumultul urban al Bucureștiului. Vom descoperi  astfel  un labirint verde, un copac al dorințelor, o seră cu legume adevărate, scaune plantate la umbra copacilor și un covor roșu de- lungul căruia, pe verticală, poți vedea în câte feluri se înalță plantele. Proiectele ce vor fi regăsite la Institutul Francez și în Piața Verona, în vecinătatea Bisericii Anglicane, au fost concepute și realizate de Alina Adăscăliței, studentă în anul IV la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, secția Peisagistică, și respectiv echipa formată din Alina Stoian, Flavia Barabas și Nicoleta Pană, studente în anul II la aceeași secție, toate câștigătoare ale concursului Artă și Peisaj. Restul grădinilor au fost gândite și puse în practică de peisagiștii Raluca Ungureanu Gavrilescu și Nicolas Triboi, care au colaborat deja pentru acest proiect la prima ediție Artă și Peisaj.
O altă noutate în cadrul evenimentului Artă și Peisaj 2 este lansarea invitaţiei de a descoperi un loc surprinzator, amestec de natural, salbaticie şi deşeuri urbane, un spaţiu abandonat. E vorba de Lunca Dâmboviţei care va face sâmbătă, 18 iunie, obiectul unei plimbări organizate de Institutul Francez, împreună cu arhitecţi, urbanişti, peisagişti, personalităţi politice, pentru a descoperi natura paradoxală a acestui loc şi a pune în discuţie probleme esentiale legate de urbanism, patrimoniu, biodiversitate, agricultura periurbană şi gestionarea deşeurilor. Această plimbare îi va avea drept ghizi  pe Chilperic de Boiscuillé, fondator al Ecole Nationale Superieure de la Nature et du Paysage din Blois, şi peisagistul Nicolas Triboi.
Obiectivul proiectului Artă şi peisaj este acela de a sensibiliza pe actorii cei mai importanţi din viaţa oraşului la toate aceste probleme legate de mediu  şi ecologie şi de a reinvia forţa peisajului în interiorul cetăţii. Organizatorii mulţumesc peisagiştilor Raluca Ungureanu Gavrilescu şi Nicolas Triboi, celor care au facut parte din juriul concursului Arta si Peisaj: Chilperic de Boiscuille, Raphaelle Cherre (inginer peisagist, absolventa a Ecole Nationale Superieure de la Nature et du Paysage din Blois), Violeta Răducanu (profesor dr., șef de catedră la secția Peisagistică din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară), Angelica Stan (arhitect urbanist, lector universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu"), precum şi partenerilor care au sprijinit acest proiect, GDF Suez, APA NOVA, Primăriei Municipiului București și Gării de Nord.

0 comentarii: