Debatere Bucuresti: De la oras la metropola

Ateliere Deschise de Arhitectura,  "Bucuresti : de la oras la metropola"
Prima sesiune a Atelierelor Deschise de Arhitectura se incheie joi, 09 iunie, cu o dezbatere pe tema Bucuresti: de la oras la metropola, incepand cu ora 17, la parterul Institutului Francez. La dezbatere vor participa Teodor Frolu, Serban Sturdza, Ana-Maria Zahariade, Vera Marin, Iaromira Popovici, Dorin Stefan, Liviu Chelcea si Alexandru Beldiman. Dezbaterea va fi urmata de conferinta Situatia arhitecturii franceze sustinuta de François Chaslin, critic de arhitectura, in Sala Elvira Popescu a Institutului, de la ora 19, ultima din seria de conferinte inceputa in octombrie 2010.
Program
Ora 17, Institutul Francez, Atrium – dezbatere Bucuresti: de la oras la metropola
Participanti:
Teodor Frolu, arhitect, director general al firmei DC Communication
Serban Sturdza, arhitect
Vera Marin, arhitect urbanist, presedinta Asociatiei pentru Tranzitie Urbana din Romania
Iaromira Popovici, jurnalist
Dorin Stefan, arhitect, Dorin Stefan Birou Arhitectura
Alexandru Beldiman, arhitect
Liviu Chelcea, antropolog, Generatia Asteptata
Ora 19, Sala Elvira Popescu, Conferinta Situatia arhitecturii franceze, François Chaslin
In opinia lui François Chaslin, arhitectura momentului se axeaza mai mult pe explorarea individuala, pe fotogenie si imediat, prea putin precoupata de chestiunile sociale.

„In spatele ecranului acestei "generozitati" domnesc mai multe crize, mai multe angoase, in special cele ale zonelor periferice. Arhitectii nu se mai ocupa de acest lucru. Ei evolueaza fara sa se preocupe de angoasa care ii inconjoara, ca şi cum modificarile care se produc in propriile lor comportamente ar fi eliberatoare şi ar avea o valoare generala. Ca şi cum optimismul lor de tineri profesionişti ar reflecta starea lumii. Ca şi cum oraşul inform ar fi un test proiectiv, o pata de Rorschach.”
Bucurestiul, un haos identitar care trebuie valorificat  
Atelierele Deschise de Arhitectura, initiativa lansata de Ambasada Frantei si Institutul Francez, au invitat in fiecare luna cate un arhitect francez de talie mondiala sa sustina o conferinta tematica si un atelier pentru studentii si profesionistii români.
Arhitectii francezi prezenti la Bucuresti au apreciat potentialul incredibil al acestui oras si au indemnat la o convietuire mai pasnica cu haosul si cu trecutul acestuia.
„Exista atatea spatii publice mari care nu sunt legate de râu, si acesta este „canalizat”, ingradit. Oamenii nu se pot plimba pe marginea râului, pentru ca trotuarul este ingust, iar strada este acaparata de masini. Cred ca raul poate constitui o legatura intre cartiere si institutii – Parlamentul, Universitatile, spitalele, pe scurt, institutiile care ofera servicii si sunt dispuse de-a lungul acestei axe a râului. Cred ca e mult de lucru aici, pentru ca aceste zone au un potential incredibil.”, Frédéric Bonnet, invitatul lunii decembrie 2010.
„Imi place neverosimilul Romei. Bucurestiul poate deveni ceva asemanator: nu trebuie sa luptati impotriva haosului, ci, din contra, sa lucrati cu haosul. Eu gasesc formidabil ca in cadrul acestor orase „haotice”, lumina pare ca danseaza.” Odile Decq, invitata lunii octombrie 2010.
 Programul conferintelor octombrie 2010 - iunie 2011
13 –14 Octombrie / Odile Decq - Inovatia arhitecturala
25 – 26 Noiembrie / Jean-Dominique Secondi - Interventia in spatiul public
16 – 17 Decembrie/ Frédéric Bonnet - Materialele in constructie
03 – 04 Februarie / Adelfo Scaranello – Lumina si locul
24 – 25 Martie/ Béatrice Jullien - Cartografia pentru a citi orasul
14 – 15 Aprilie / Philippe Prost - Memorie, context si creatie

05 – 06 Mai / Chebing Chiu – Gradina chineza
Atelierele Deschise de Arhitectura vor fi reluate din toamna.

0 comentarii: