Festivalul Filmului Evreiesc - ziua 4

Joi, 23 iunie, în a patra zi a Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti (20-26 iunie) publicul bucureştean are ocazia să vizioneze o selecţie deosebită de producţii printre care Red Shirley - debutul regizoral al lui Lou Reed, scurt-metrajul de Oscar Strangers No More şi capodopera rusească A Room and a Half, premiată la Karlovy Vary. Tot joi, o dezbatere cu tema Fondane – Cineast, la Clubul Ţăranului, de la ora 18, şi şansa de a urmări în avanpremieră unul din highlight-urile zilei de vineri: filmul Gainsbourg: A Heroic Life (ora 13, Cinema Studio).
Într-un apartament newyorkez din zilele noastre, Shirley Novick îi povesteşte lui Lou Reed incredibilele şi dramaticele întâmplări prin care a trecut atunci când a fugit, în 1938, din Polonia invadată de nazişti, cu doar două valize si câţiva dolari în buzunar. Avea abia 19 ani şi pleca singură peste ocean. A ajuns la Montreal unde a rămas şase luni înainte de a emigra ilegal în State, ascunsă sub prelata unui camion. La New York a devenit croitoreasă şi activistă sindicală, câştigându-şi astfel porecla Red Shirley.

Rememorarea se dovedeşte a fi vitală şi adesea dureroasă în Red Shirley, un scurt dar puternic documentar semnat Lou Reed, care redă – într-un amestec atrăgător de culoare şi alb/negru – o conversaţie între regizorul debutant şi verişoara lui de 100 de ani. “Povestind curajoasa ei călătorie, de una singură, din Polonia la Montreal şi apoi în America, la vârsta adolescenţei, ca şi ulterioara ei ascensiune în ierarhia sindicatului croitoreselor, efortul regizoral al lui Reed se remarcă prin felul în care explorează chipul adânc brăzdat al interlocutoarei şi felul în care aceasta, adâncită în gânduri, răsfoieşte albumul cu fotografii” (Nick Schager, Village Voice). Scurt-metrajul, inclus anul acesta în selecţia Festivalului de Film de la Sundance, va fi proiectat la Cinema Studio de la ora 16.

Urmează un alt scurt-metraj documentar, laureatul la Oscar (2010) Strangers No More, proiectat în prezenţa jurnalistului israelian Igal Avidan. Filmul este povestea şcolii Bialik-Rogozin din centrul Tel Aviv-ului, frecventată de 750 de copii din 48 de ţări diferite, majoritatea fugind de sărăcie, de adversitatea politică sau chiar de Genocid. „E greu să filmezi un miracol. Ne-au trebuit 15 luni să redăm lupta acestor copii de a uita trecutul și de a-și construi o viață nouă în această comunitate, unde nimeni nu este străin”, spune Kirk Simon, unul din realizatorii filmului.

De la ora 20, la Cinema Studio, o producţie rusească distinsă cu premiul pentru cel mai bun film la East of the West Competition Karlovy Vary IFF, în 2009: A Room and a Half. Regizorul Andrey Khrzhanovskiy creează o biografie semi-ficţională a poetului laureat cu Premiul Nobel, Josef Brodsky, un portret viu, dens şi plin de imaginaţie nu doar al unui mare scriitor dar şi al lumii culturale din Uniunea Sovietică de după cel de-al doilea Război Mondial. “Spiritual, fermecător si totodată splendid jucat de către toată distribuţia.” (Dan Făinaru, Screen International).
Seara se încheie ca de obicei cu filmul de noapte la Green Hours: Tango, A Story With Jews, un documentar argentinian despre muzicienii evrei fugiţi din Rusia la Buenos Aires, la sfârşitul secolului 19. Narator este jurnalistul şi istoricul José Judkovski, a cărui carte omonimă a stat la baza filmului.

Programul proiecţiilor de joi, 23 iunie, la Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti este următorul:
Cinema STUDIO
Ora 13:00 – avanpremiera GAINSBOURG: A HEROIC LIFE (130')
Ora 16:00
- RED SHIRLEY (28') / - THE TAILOR (6')  / - STRANGERS NO MORE (40')
guest: Igal Avidan, jurnalist

17:30 - AJAMI (124') guest: Igal Avidan, jurnalist

20:00 - A ROOM AND A HALF (130') guest: Andrey Khrzhanovskiy, regizor

GREEN HOURS
22:00 - TANGO, A STORY WITH JEWS (62')

Mai multe detalii despre filmele din festival sunt disponibile la www.bjff.ro. Accesul la proiecţii este liber, în limita locurilor disponibile.

0 comentarii: