Forumul Cultural Austriac organizează în perioada 16 – 19 iunie a doua ediție a Festivalului Internațional Klezmer & More. Concertele vor avea loc la Green Garden, în incinta Green Hours 22 Jazz Cafe și vor începe la ora 20. Prețul unui bilet este de 10 RON. Festivalul este organizat în parteneriat cu Green Hopurs 22 Jazz Cafe, Institutul Cultural Român și Institutul Polonez.
Klezmer, muzica evreilor din Europa centrală și de Sud-est, este un gen de muzică tipic și tradițional pentru această regiune, care reușește să încânte orice ascultător, fie prin energia debordantă în care poate exploda, fie prin tonalitățile sale mai melancolice. Intrată într-un con de umbră după anihilarea aproape totală a culturii evreiești europene la mijlocul secolului XX, această muzică a fost redescoperită acum câteva decenii în America de Nord. De atunci, multe formații tinere au reinventat muzica klezmer interpretând-o într-o manieră contemporană.
Festivalul „Klezmer & More”, aflat la a doua ediție, prezintă publicului câteva exemple ale paletei variate de posibilități de interpretare a acestei muzici. Trio-ul Kroke (Polonia) cunoscut nu numai de pe coloana sonoră a filmului „Lista lui Schindler” de Steven Spielberg sau prin colaborarea cu Nigel Kennedy investighează tradițiile folclorice evreiești, care sunt punctate cu accente din muzica clasică și din jazz. Elemente ale curentului klezmer-rock și soviet pop sunt prezente în muzica formației Nayekhovici (Rusia), care nu lipsește de la nici unul din marile festivaluri de gen. Klezmer de factură specială este prezentat de Nifty ´s (Austria), a căror amalgam din underground-rock, funk, ska, reggae și melismatică orientală promite un concert memorabil. Formația Basarabish (Republica Moldova / SUA), un proiect constituit special pentru acest festival, explorează universul muzicii klezmer din România și Republica Moldova și ilustrează influențele locale care au îmbogățit-o pe aceasta.
Festivalul este însoțit de o expoziție foto la stația de metrou Unirii realizată de fotograful israelian Shari Bar On și jurnalistul austriac Emil Rennert. Expoziția investighează urmele culturii evreiești din Bucovina.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu