La cea de-a 6-a ediţie a Street Delivery au fost înscrise peste 300 de proiecte culturale care reprezintă tot atâţia paşi înainte înspre crearea pietonalei Verona.
Street Delivery îşi propune să transforme strada Arthur Verona într-un traseu cultural pietonal ce va face legătura directă între Grădina Icoanei şi Parcul Cişmigiu, înlesnind astfel traversarea oraşului pe axa Est-Vest. Proiectul este unic în istoria recentă a Bucureştiului prin implicarea masivă a societăţii civile în deciziile legate de oraş. Scopul nostru imediat este de a convinge autorităţile române să participe la crearea unei promenade înverzite pentru bucureşteni.
În Timişoara, după doar trei ediţii Street Delivery, Primăria a aprobat transformarea pietonală a străzii Florimund de Mercy, adiacentă Pieţei Unirii. În Bucureşti, planul urbanistic zonal a fost validat de autorităţi, apoi uitat într-un sertar. Planul prevede plantarea de copaci, pavarea cu piatră cubică a unor porţiuni de stradă, înlesnirea circulaţiei auto în zona străzii Jean Luis Calderon, monumente de for public, parcaje subterane şi un pasaj pietonal sub b-dul Magheru, restaurarea istorică a Grădinei Icoanei şi a Grădinei Universitarilor, conservarea şi revitalizarea a 25 de monumente istorice de-a lungul traseului pietonal, dintre care Şcoala Centrală, Blocul ARO, Biserica Anglicană, Casa Universitarilor, Casa Dimitrie Sturdza, Casa Ion Mincu, Hotel Ambasador sunt printre cele mai cunoscute.
Proiectele culturale care se desfăşoară pe stradă în perioada 10-12 iunie 2011 sunt bazate pe înscrieri deschise tuturor organizaţiilor şi persoanelor fizice preocupate de oraş şi de locuitorii săi. Am fost surprinşi să primim un număr mare de idei de o calitate excelentă – peste 300 în Bucureşti şi peste 50 în Timişoara – chestiune pe care o interpretăm ca pe un semn de maturizare a societăţii civile româneşti.
Pe scena de muzică de la Street Delivery 2011 avem plăcerea să-i anunţăm pe Ghostpoet, Alexander Robotnick şi SubCarpaţi. Ghostpoet, revelaţia primăverii 2011, nigerianul britanic comparat de critici cu Tricky şi The Streets - îl puteţi vedea sâmbătă seară pe scena de la Grădina Icoanei (acces liber). Alexander Robotnick, veteranul muzicii electronice italiene, are 63 de ani şi este DJ. Arătând că nu e niciodată prea târziu să faci ce-ţi place, el continuă petrecerea Street Delivery la Club Berlin (str. Constantin Mille nr. 4, acces 15 lei pentru cei care şi-au cumpărat bilet pe strada Verona). În fine, SubCarpaţi, noua senzaţie a underground-ului muzical românesc, lansează compilaţia "Culese din cartier" pe 12 iunie, ora 20.00. Acestea sunt doar trei dintre cei peste 50 de artişti care urcă pe scena Street Delivery.
Străzile Arthur Verona (Bucureşti) şi Florimund de Mercy (Timişoara) devin pentru trei zile insule autonome în centrul oraşului, proiecte pilot pentru cum poate arăta un oraş care îşi respectă pietonii. Principalele interese şi nevoi ale cetăţenilor oraşului capătă astfel formă, fie că au sau nu maşină: arte, arhitectură, urbanism, ecologie, film, mâncare sănătoasă, muzică, sport, jocuri pentru copii, ateliere, târg.
Street Delivery reinventează şi întăreşte rolul structural pe care forul public l-a jucat în toate oraşele europene, încurajează gradarea complexă între spaţiul public şi cel privat, propune un mediu urban care să inspire viaţa de zi cu zi şi, converteşte peisajul dezolant în ambient viu.
Street Delivery Bucureşti este un eveniment propus şi organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăriei Municipiului Bucureşti, Primăriilor Sectorului 1 şi 2 şi a comunităţii de pe strada Arthur Verona.
Street Delivery Timişoara este un eveniment propus şi organizat de Fundaţia Cărtureşti cu sprijinul Consiliului Local Timişoara, al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Plai, Camarila Culturală şi comunitatea de pe strada Florimund de Mercy.
Street Delivery 2011 is supported by Grolsch, proud sponsor of the Experimentalist.
Parteneri media:
RFI Romania, Dilema Veche, Igloo Media, Zeppelin, TATAIA, Elevate, Modernism,
Veioza Arte, Feeder, Good Food, Metropotam, Think Outside The Box.
Ediţia de anul trecut în cifre şi imagini:
Bucureşti: 21.000 de participanţi, 63 de ateliere; 65 de evenimente de arhitectură şi urbanism; 65 de evenimente artistice; 25 de expozanţi la târg; 11 proiecţii de film; 5 piese de teatru şi improvizaţie, 26 de evenimente dedicate copiilor şi 26 de concerte, printre care primul concert al trupei franceze Poni Hoax în România; adică un total de aproape 300 de evenimente în 3 zile!
Timişoara:
4000 participanţi care au locuit pe strada Mercy printre 47 de proiecte.
VIDEO: Street Delivery 2010 - http://veiozaarte.ro/2010/07/02/street-delivery-experience-2010
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu