Avem Noaptea Muzeelor, Noaptea Galeriilor....si, evident, Noaptea Institutelor Culturale.
Editia cu numarul 5 are loc pe 24 iunie in Bucuresti.
Sunt programate peste 50 de evenimente, care se vor derula timp de mai bine de 14 ore în 8 locuri din Bucureşti.
Organizatorii împreună cu Green Revolution vor pune la dispoziţie 60 de biciclete echipate nocturn, care vor putea fi închiriate dintr-un punct special amenajat pe str. Arthur Verona, lângă Biserica Anglicană. Doritorii sunt rugaţi să se inscrie în prealabil la adresa: office@austriacult-bucuresti.ro trimiţând: nume, prenume şi CNP. Bicicletele vor putea fi ridicate în baza cărţii de identitate în intervalul 19.00-21.00 şi vor fi înapoiate în intervalul orar 02.00-04.00.
Cursa specială RATB pentru Noaptea Institutelor Culturale va parcurge traseul Piaţa Presei - Piaţa Universităţii, pe arterele: Bd. Mărăşti, Bd. Aviatorilor, Bd. Lascăr Catargiu, Bd. Dacia, Bd. Carol, Bd. Magheru, in intervalul orar 23.00-04.00 şi este gratuită.
Din programul serii, recomandarile noastre sunt urmatoarele:
British Council:
12.00 – 21.00: Reducere 50% @British (biblioteca @British)
Vino la biblioteca @British şi fă-ţi orice abonament la jumătate de preţ! Te aşteptăm cu peste 7.000 de cărţi şi 2.000 de DVD-uri în limba engleză.
12.00 – 21.00: Transformă-te într-o celebritate britanică! (curtea British Council)
Pozează în postura de vedetă britanică şi impresionează-ţi prietenii cu noul look de star!
16.00 – 21.00: Jocuri de societate (biblioteca @British)
Provoacă-ţi prietenii în cadrul unor jocuri de societate populare în Marea Britanie – noi aducem jocurile, tu vino cu distracţia!
21.30 – 22.30: Concert de muzică elizabetană (curtea British Council)
Balade englezeşti, muzică de dans şi piese concepute pentru teatru – intră în atmosfera Renaşterii engleze pentru o oră şi fii contemporan cu Shakespeare! Ia parte la un concert de muzică elisabetană în interpretarea formaţiei Nomen est Omen condusă de Mihai Plămădeală.
22.30 – 23.30: Brit music (curtea British Council)
Cea mai bună muzică contemporană britanică - indie, grime, dubstep, folk, soul, electro – mixată în stil românesc! O selecţie a celor mai creative tendinţe care îţi va arăta o altă faţă a muzicii britanice într-un back to back session cu Tremour si Matei Oprina.
23.30 – 02.30: Documentare britanice (biblioteca @British / The City - sălile Belfast & Cardiff). Vor fi proiectate filmele:
Soundtrack for a Revolution
O poveste emoţionantă despre puterea muzicii de a schimba mentalităţi bine înrădăcinate şi de a redefini lumea. Energia izvorâtă din versurile pline de semnificaţii i-a inspirat pe oameni, mobilizându-i să lupte pentru drepturile lor şi să-şi câştige libertatea.
Mendelssohn, the Nazis and Me
Care este legătura dintre un băieţel de origine evreiască, din Germania, care fredona melodii naziste, al Treilea Reich revoltat de o piesă de muzică clasică şi compozitorul Marşului Nupţial, Felix Mendelssohn? Descoperă răspunsul urmărind documentarul britanic Mendelssohn, the Nazis and Me.
Divorce Iranian Style şi Afghan Star
Politică, dogme religioase, libertate şi democraţie: două incursiuni în societăţi în care divorţul şi muzica sunt libertăţi care cer sacrificii.
Centrul Ceh:
Grădina de beton:
22.00 – 02.00: NonComm / reclame sociale
NonComm – o selecție de 77 de reclame sociale
Secțiunea „NonComm“ de spoturi sociale din cadrul Festivalului One World a avut de-a lungul timpului un mare succes în rândul publicului praghez. Această categorie prezintă 77 scurt-metraje filmate între anii 2007 și 2010 ce fac parte din campaniile de conștientizare socială ce au avut loc în zeci de țări din toată lumea. Într-o manieră umoristică, ocazional șocantă, aceste spoturi atrag atenția asupra unor chestiuni foarte serioase, cum ar fi distrugerea mediului înconjurător, violența domestică sau rasismul. Altele au intenția să ne schimbe tiparele comportamentale în domenii precum siguranța la volan.
Forumul Cultural Austriac si Institutul Cervantes.
Evenimente sunt organizate de Institutul Cervantes şi Forumul Cultural Austriac şi vor fi găzduite de Institutul Cervantes (Str. Marin Serghiescu 12).
21.00: VISIONary – Documentare scurtmetraje și filme experimentale contemporane din Austria, un proiect al Forumului Cultural Austriac
Acest program oferă o privire de ansamblu asupra – și investighează în același timp status quo-ul – producțiilor austriece de film experimental și documentar de scurtmetraj. Este prezentată o paletă variată de concepte care include videoclipuri abstracte, studii conceptuale de arhitectură, animații elaborate, dar și abordări documentaristice subiective sau orientate structural. Remarcabil pentru acest program este și spiritul inovator care se manifestă în toate lucrările. Cele mai multe dintre ele au fost prezentate în cadrul unor festivaluri internaționale.
Institutul Francez:
Evenimentele vor avea loc la sediul Institutului Francez (Bd. Dacia 77).
Plaisir des mots/ Plăcerea cuvintelor
Institutul Francez din București vă invită la o noapte dedicată plăcerii cuvintelor. Literatura lui Cioran, ca parte integrantă a străzii și a Institutului Francez, o signalistică total nouă, digitală, care va scoate de acum Institutul din tiparele afișelor obișnuite (demonstrație live), performance-uri, filme cu cele mai frumoase actrițe franceze votate de fanii Institutului pe pagina de Facebook, scurtmetraje inedite și muzică bună. Toate acestea, stropite cu cocktailuri special create pentru eveniment și degustări tipic franțuzești.
Evenimente cheie:
Lansarea volumului Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi (Librăria Cărturești IFB, ora 19.00) – în prezența lui Dan Perjovschi
Nimic nu ar putea reuni mai bine experiențele specifice unui eveniment precum Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi, decât o carte care să redeseneze traseul unei asemenea aventuri. Ilustrații și citate, schițe care dau imaginea unui making-of al felului în care gândul și liniile lui Dan Perjovschi au urmat gândul și stilul frazei lui Emil Cioran, fotografii din timpul executării desenelor de pe unul din zidurile exterioare ale Institutului Francez, dar și fotografii din stradă. Din stradă, pentru că acolo oamenii s-au întâlnit, exact așa cum ne-am așteptat, în mod direct, nemediat, cu textele și gândirea acestui filozof român trăitor la Paris, atât de cunoscut, de controversat, dar destul de puțin citit în ultima vreme. Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi este o carte realizată în parteneriat cu Editura Humanitas și conține fotografii semnate de Adi Bulboacă.
Proiectul de signalistică a Institutului Francez din București, realizat de Jean-Louis Frechin și Uros Petrevski – agenţia NoDesign din Paris, premiată de Musée des Arts Décoratifs în 2010, va fi finalizat și dezvăluit publicului. Tehnologia digitală transformă signalistica într-un sistem de informare capabil să facă «să vorbească» locurile, perfect pentru dinamismul cultural al Institutului Francez.
Program:
14.00 – 17.00: Atelier de povești cu Alina Darian / Salonul de Onoare
17.00: Proiecția filmului Apocalipsa după Cioran (Cinema Elvira Popescu)
18.00: Proiecție de film în avanpremieră (Cinema Elvira Popescu)
19.00: Lansarea catalogului Cioran citit în stradă, Librăria Cafenea Cărturești – în prezența lui Dan Perjovschi
20.30: Dans performance cu Andreea Novac
21.00: Proiecția filmului Belle de Jour, cu Catherine Deneuve (Cinema Elvira Popescu)
21.00: Signalistica IFB, intervenție No Design
21.30: Instalație Micul Prinț remix, de Carmen Lidia Vidu (curtea IFB) – pe toată durata nopții
22.00: Concert de percuție – pe toată durata nopții
23.00: Proiecția filmului Lola, cu Anouk Aimée (Cinema Elvira Popescu)
00.00: Soiree Paris Berlin #2 / Concert Stereo Total – Kulturhaus, împreună cu Institutul Goethe
00.45: Proiecție de scurtmetraje Lardux (Cinema Elvira Popescu)
02.15: Proiecție de scurtmetraje "décalés" (Cinema Elvira Popescu)
INSTITUTUL GOETHE
Eveniment organizat de Institutul Goethe şi Institutul Francez şi găzduit de Kulturhaus (Str. Sfânta Vineri 4).
Duetul berlinez Stereo Total, alcătuit din Françoise Cactus şi Brezel Göring, este cunoscut pentru sunetul său aparte. De 18 ani, cei doi îşi încântă publicul cu amestecuri inedite de punk-rock, cântece franţuzeşti, rock’n’roll, dar şi muzică electronică germană, nelăsând, astfel, nici unul din aceste genuri să zacă în vreun sertar prăfuit.
Stereo Total compune piese care au apărut până acum pe 12 discuri, formaţia reuşind să creeze un univers muzical distinctiv. Inconfundabil rămâne accentul franţuzesc al artistei Françoise Cactus, cu care interpretează, deseori, texte absurde, ironice şi politice. Pe muzica lor poţi dansa şi te poţi molipsi de veselie, iar asta o demonstrează succesul internaţional de durată.
La cea de a V-a ediţie a Nopţii Institutelor Culturale, vă invităm, împreună cu Institutul Francez, la dans în clubul Kulturhaus.
Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" :
Evenimentele vor fi găzduite de Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“ (Aleea Alexandru 41).
Anul acesta, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” vă propune să descoperiţi Italia din alte perspective. Ne-am propus să vă arătăm lucrurile altfel decât aţi fost obişnuiţi. Aşa că, mai întâi, vă ducem direct în opera lui Goldoni, ca să râdeţi mai cu poftă, după care vi-l prezentăm pe Vivaldi, aşa cum nu l-aţi mai ascultat vreodată şi, în final, vă poftim la un ceai cu Mussolini.
19.30: Spectacol de teatru interactiv: „De la Goldoni la Goldoni”
Cu: Sara Bettella, Francesca D’Este, Demis Marin
Regie şi adaptare: Francesca D’Este
Operele lui Carlo Goldoni sunt foarte potrivite pentru a crea colaje care să redea măiestria şi bogăţia personajelor sale, a situaţiilor create şi a intrigilor, care rămân foarte vii chiar şi când sunt extrase din context, graţie abilităţii dramaturgului veneţian. Acest proiect prezintă un potpourri de texte ale autorului veneţian, alese tocmai datorită faimei lor internaţionale şi pentru impactul asupra publicului. Spectacolul subliniază munca pe care Goldoni a dus-o cu actorii, cărora le oferea un text scris şi le cerea să-l redea cu precizie, dar îi şi lăsa liberi să îmbogăţească personajele prin propria creativitate. Este vorba, deci, despre un potpourri în care nu vor exista scenografii şi nici prea multe obiecte, doar costumele vor ajuta publicul să intre în atmosfera veneţiană.
Pauză de degustare de produse tipice.
Concert susţinut de Maestrul Riccardo Arrighini - “Vivaldi Jazz: Anotimpurile”
Vivaldi este considerat în unanimitate cel mai important, influent şi original compozitor italian al epocii sale. Talentul său era acela de a compune o muzică expresivă şi clară, ce putea fi apreciată de publicul larg şi nu doar de câţiva specialişti. Vivaldi este considerat unul dintre maeştrii barocului italian, bazat pe puternice contraste sonore şi pe armonii simple şi sugestive. Dorinţa lui Arrighini este de a redescoperi compozitorii clasici, aducându-i în faţa publicului într-o ipostază nouă, mai modernă şi actuală, adică îmbinându-i cu limbajul jazz-ului, bazat pe reorchestraţii, tipare ritmice provenite din tradiţia afro-americană şi, bineînţeles, pe improvizaţie. Vivaldi are, după părerea lui Arrighini, marea calitate de a fi ritmic şi solar, caracteristici ce permit “traducerea” în limbajul jazz-ului.
Riccardo Arrighini este pianistul care a pornit într-o călătorie în care muzica clasică se contopeşte cu jazz-ul: două culturi, cea europeană şi cea americană, se îmbină într-o exprimare fără bariere.
Proiecţia filmului La ceai cu Mussolini
Italia/Marea Britanie, 1999, durata 117’
Regia: Franco Zeffirelli
Cu: Baird Wallace, Cher, Joan Plowright, Judi Dench, Lily Tomlin, Maggie Smith, Massimo Ghini, Paolo Seganti
Florenţa 1934. Un grup de distinse doamne britanice se reunesc la mormântul poetei Elizabeth Barrett Browning pentru omagiul anual. Mary Wallace îşi face apariţia ţinând de mână un copil, Luca, fiul nelegitim al unui comerciant de ţesături pentru care lucrează ea. Bărbatul, deja căsătorit, a refuzat mereu să-l recunoască pe micul Luca, care va fi adoptat de “Scorpii”. Între timp, anii trec, iar regimul fascist devine tot mai despotic.
Franco Zeffirelli îşi spune propria poveste şi vorbeşte despre copilăria sa de orfan, încredinţat unui grup interesant de doamne anglo-americane.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu