Seara speciala in cadrul Festivalului Filmului Evreiesc

Sâmbătă, 25 iunie, de la ora 18, la Cinema Scala, Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti vă invită la o seară specială: trei proiecţii de film: Oare cât trăiesc cocorii, Destinul unei actriţe: Rozina Cambos şi Alogic 11..., în prezenţa invitaţilor Andrei Călăraşu – regizor, singurul supravieţuitor al “trenului morţii”, Rozina Cambos – actriţă, Florin Kevorkian – regizor, Roxana Guttman – actriţă şi Zoltan Butuc - actor. Seara va continua cu un concert al formaţiei The Petrojvic Blasting Company din Los Angeles.
În 2011 se comemorează 70 de ani de la pogromul de la Iaşi. Unul dintre ultimii supravieţuitori ai „trenului morţii” Iaşi – Călăraşi este regizorul de film şi televiziune Andrei Călăraşu (Bernard Gropper). A fost arestat, împuşcat în picior, îmbarcat în vagoane de marfă, alături de alte mii de evrei şi purtat sute de kilometri, şi a fost salvat în mod miraculos, în gara oraşului Călăraşi, motiv pentru care a luat numele de Călăraşu. A renăscut din cenuşa propriei familii şi a (re)devenit creatorul tonic şi pus pe şotii, realizând comedii care l-au pus uneori în antagonism cu regimul comunist. A părăsit România în 1965, a emigrat în Israel, şi-a ascuns amintirile într-un sertar tainic al sufletului şi-a rămas, până la vârsta de 89 de ani, aceeaşi persoană tonică, care şi-a înveselit semenii cu filmele sale. Revine însă, asemeni păsărilor migratoare, în fiecare vară, în ţara în care s-a născut, a cunoscut tragedia, şi a reuşit s-o depăşească. În documentarul TVR Oare cât trăiesc cocorii, Andrei Călăraşu şi soţia sa Coca retrăiesc, alături de echipa de filmare, momentele anului 1941, într-o călătorie a amintirilor.
Destinul unei actriţe este povestea uneia din cele mai importante actriţe israeliene ale momentului, Rozina Cambos. Originară din Bacău, protagonista documentarului TVR a emigrat în 1983 în Israel, fiind acceptată la Teatrul Hakameri din Tel Aviv şi distribuită în numeroase filme şi seriale. În momentul de faţă Rozina Cambos joacă la Teatrul Municipal din Tel Aviv: Cameri. Pentru rolul din filmul israelian Misiunea Directorului de Resurse Umane în regia lui Eran Riklis, a primit premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar la Gala Premiilor Industriei de Film Israeliene, Ophir Awards, în 2010.

Tot în cadrul serii speciale de sâmbătă, la Cinema Scala, va fi proiectat şi scurt-metrajul lui Florin Kevorkian, Alogic 11..., povestea de dragoste dintre un medic şi un foto-reporter de război. Seara va continua cu un concert al formaţiei The Petrojvic Blasting Company din Los Angeles, filmul Naomi la Cinema Scala, The Klezmatics: On Holy Ground la Green Hours şi Cabala la Kabul, la cinematograful în aer liber de la Muzeul Ţăranului Român.

Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti se va încheia duminică printr-o serie de proiecţii la Cinema Scala, Green Hours şi Muzeul Ţăranului Român. Mai multe detalii despre program sunt disponibile la www.bjff.ro. Accesul la proiecţii este liber, în limita locurilor disponibile.

0 comentarii: