Pavilion: Lecture Stefan Vianu

Stefan Vianu
KANT dupa DUCHAMP? Dincolo de judecata estetica
Joi, 22 noiembrie 2012, 19.00 @PAVILION, Sos. Nicolae Tutulescu nr.1 (Piata Victoriei) LECTURE


"Inventand readymade-ul, Marcel Duchamp a imbogatit arta moderna cu o noua idee; mai mult decat atat, el a transformat in mod radical intelesul artei. Despre obiectul cel mai banal se poate spune, in anumite conditii, ca este “arta”; ceea ce inseamna ca limita dintre arta si non-arta devine problematica. Dar acest lucru nu inseamna ca nu ne putem intreba daca un obiect care ne este prezentat drept arta este pe buna dreptate numit astfel. Aceasta este si problematica propusa de Thierry de Duve intr-o carte deja celebra – “Kant dupa Duchamp”. Acest autor arata ca judecata (estetica) “acest obiect este arta” ia locul judecatii estetice traditionale “acest lucru este frumos” – punand astfel in evidenta necesitatea de a modifica teoria kantiana a judecatii estetice, si aratand totodata pertinenta problematicii kantiene in teoria contemporana a artei: pretentia de universalitate a judecatii estetice este pastrata, precum si caracterul indemonstrabil al judecatii respective. Aceasta problematica este, pentru de Duve, inerenta artei moderne ca atare, in masura in care prin ea se exprima, intr-un sens pe care il vom preciza, substanta insasi a modernitatii.
“Conditia post-moderna” nu modifica in mod radical aceasta constatare: fie ca am iesit din modernitate, fie ca ne hranim in continuare din proiectul ei, formularea reinnoita a judecatii estetice aduce laindeplinire mișcarea modernitatii. Dar a carei modernitati? O analiza aprofundata a raportului dintre arta (moderna) si modernitate ne va permite sa nuantam pozitia lui de Duve si sa ne intrebam daca situatia artei moderne nu este cumva si mai complicata." (Stefan Vianu)
Stefan Vianu s-a nascut la Bucuresti in 1963. A studiat teologia si filosofia la Universitatea din Geneva, unde si-a sustinut doctoratul in 2001. A lucrat din 2001 pana in 2005 la Institutul de Filosofie al Academiei Romane. In prezent preda filosofia culturii si estetica la Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti. In cadrul cursului despre spatiul public abordeaza problema legaturii artei contemporane cu orasul. A participat la diverse conferinte si ateliere despre arta contemporana. I-au aparut studii in volumele “ACUM” (Arta, Comunitati urbane, Mobilizare) publicate la Editura Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” si o serie de articole in reviste culturale. Un articol despre avangarda europeana va aparea in numarul 6 al revistei ARHITECTURA.

---
PAVILION center for contemporary art & culture
proudly supported by UniCredit Tiriac Bank

Sos. Nicolae Titulescu 1 (Piata Victoriei)
Bucharest  011131 Romania

Facebook: www.facebook.com/pavilionjournal

0 comentarii: