Cobzality - un proiect pur romanesc

Cunoscuti datorita trupei Sistem, dar si datorita proiectelor individuale, Florin Romascu si Robert Magheti au demarat un nou proiect muzical, Cobzality, pe care il lanseaza pe 1 Decembrie.

Folclorul romanesc autentic, datinile si traditiile sunt motorul principal al acestui proiect. La acestea se alătura o vasta gama de instrumente de percutie, trompeta, caval, nai si sunete de sintetizator. Vocile si liniile melodice sunt inregistrari vechi, unele dintre ele depasind jumatate de secol.

Prin noua trupa percuționistii isi doresc sa declare in fata lumii intregi ca sunt mandri ca sunt romani. De aceea, ziua aleasa pentru lansarea oficiala a trupei este 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Primul videoclip va fi lansat pe 1 Decembrie pe pagina de Facebook a trupei: www.facebook.com/Cobzality. Muzicienii isi doresc sa asocieze noua trupa cu Ziua Nationala a Romaniei, deoarece Cobzality este un proiect romanesc, inspirat de traditie, datini si cantece de la noi. Cobzality deschide muzicii traditionale autohtone o noua poarta spre universalitate, avand potentialul de a pune Romania pe harta world music.

Alaturi de Florin Romascu si Robert Magheti, din Cobzality fac parte Sebastian Burneci, Victor Mihailescu, Bianca Purcarea si Cristian Moroianu. In concerte, li se vor alatura si alti muzicieni, virtuozi ai instrumentelor si ai cantecului traditional romanesc. Astfel, nu trebuie sa surprinda pe nimeni daca la un eveniment, elementul care domina scena este un instrument muzical. Poate fi un bucium sau naiul, poate fi cavalul sau chiar cobza, cea care a inspirat si denumirea proiectului muzical.

Numele Cobzality nu a fost ales la intamplare. La unison, istoricii muzicali si etnologii au cazut de acord ca daca un instrument traditional ar putea capata rangul de brand de tara, cobza ar fi primul care poate aspira la acest statut. Provenita din milenara lira traca, cobza face parte din cultura noastra nationala, din identitatea muzicala a poporului roman.

Cobzality incearca sa aduca o bucata din sufletul si spiritul romanesc, asa cum il percep semnatarii proiectului. "Ca sa stii incotro te îndrepti, trebuie sa afli de unde vii. Romania nu inseamna doar azi. Prea prinsi sa traim in actualitate, uitam cine suntem, uitam lucruri valoroase, ne contrazicem personalitatea si ne infirmam identitatea" – declara semnatarii proiectului, care cred ca au găsit o cale de a aduce in prezent vestigiile valoroase ale culturii romanești.
               
Cobzality este un proiect necesar, care reuseste sa iasa la iveala intr-un moment cum nu se poate mai bun. Momentul este cel in care lipsa acuta de valori nationale autentice risca sa transforme insasi societatea in care traim intr-o copie palida si ieftina a unei societati consumeriste in care, cu mici exceptii, toata lumea se complace. Aici intervine si proiectul muzical Cobzality, care isi propune sa scoata la lumina valorile traditionale si sa le aseze in contextul actual, corespunzator anilor pe care ii traim.

Cobzality se dezvaluie publicului cu videoclipul "Paparuda Ruda" pe 1 Decembrie 2012.

0 comentarii: