Ediţie aniversară a „Caravanei filmului românesc”, la Oneşti



Prezența, în fiecare vară, a Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” la Onești a devenit aproape o tradiție. De cinci ani consecutiv, publicul din acest oraș se întâlnește cu marile creații ale filmului românesc, scopul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” fiind acela de promova cinematografia națională din toate timpurile, aducând un omagiu cineaştilor români.
 
Anul acesta, în perioada 31 iulie – 6 august a.c, în Parcul Municipal Oneşti, cu începere de la ora 21.00, publicul va avea ocazia să revadă creaţiile artistice ale unora dintre cei mai importanţi actori de teatru şi film: Draga Olteanu Matei, Florin Piersic, Mircea Diaconu, Marcel Iureş, Maia Morgenstern, dar și a multor altor îndrăgiţi actori.
 
Și pentru că o considerăm o ediție aniversară, seria proiecţiilor va fi inaugurată luni, 31 iulie, de la ora 20.30, de un concert susţinut de Mihai Constantinescu, îndrăgitul cântăreţ ale cărui binecunoscute melodii „O lume minunată” sau „Sus în deal e-o casă” sunt fredonate de spectatori de toate vârstele. Concertul va avea loc înaintea proiecţiei filmului Rămăşagul.
Şi, pentru a rămâne în zona lirică, la final de săptămână, Dorel Vişan va reveni la Oneşti pentru a susţine un recital de poezie în memoria lui Adrian Pintea, actorul a cărei viaţă s-a curmat mult prea repede şi de la dispariţia căruia s-au împlinit, deja, 10 ani.
 
În ceea ce privește filmele prezentate, selecţia de anul acesta cuprinde producții de toate genurile şi pentru toate gusturile, de la filmul muzical pentru copii Rămăşagul (regia: Ion Popescu Gopo), la Tache, o comedie „de-a-n-doaselea” (regia: Igor Cobileanski), până la filmul dramatic Patima (regia: George Cornea); de la filmele clasice În fiecare zi mi-e dor de tine (regia: Gheorghe Vitanidis), Cei care plătesc cu viaţa (regia Şerban Marinescu) şi Faimosul paparazzo (regia: Nicolae Mărgineanu), până la comedia #Selfie, lungmetrajul de debut al regizoarei Cristina Iacob, lansat în anul 2014. Şi, ca în fiecare an, publicul va avea ocazia să se întâlnească cu o parte dintre realizatorii şi protagoniştii filmelor prezentate în program.
 
La Oneşti, evenimentul este organizat de Asociaţia CineCultura şi MDV Audio Studio în parteneriat cu Primăria Municipiului Oneşti, UCIN şi DACIN SARA, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al AFCN – Asociaţia Fondului Cultural Naţional.
 
Proiecţiile vor avea loc în perioada 31 iulie – 6 august a.c., cu începere de la ora 21.00, în Parcul Municipal Oneşti (lângă „Roată”), iar accesul publicului este gratuit.
 
***
Programul complet la „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, la ONEŞTI, este următorul:
 
Luni, 31 iulie, ora 20.30: Concert extraordinar MIHAI CONSTANTINESCU
urmat de proiecţia filmului
RĂMĂȘAGUL
Regia şi scenariul: Ion Popescu Gopo
Cu: Draga Olteanu-Matei, Angela Similea, Florin Piersic, Ion Lucian
 
Marți, 1 august, ora 21.00: ÎN FIECARE ZI MI-E DOR DE TINE
Regia: Gheorghe Vitanidis; Scenariul: Octvian Sava
Cu: Stela Popescu, Florin Piersic, Marin Moraru,  Jean Constantin 
 
Miercuri, 2 august, ora 21.00: TACHE
Regia: Igor Cobileanski; Scenariul: Mara Nicolescu
Cu: Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Mara Nicolescu, Gabriel Spahiu 
 
Joi, 3 august, ora 21.00: #SELFIE
Regia: Cristina Iacob; Scenariul: Cristina Iacob, Georgiana Alexandra Caraman, Maria Spirache
Cu: Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semnciuc, Alex Velea, Răzvan Fodor, Smiley, Răzvan Vasilescu
 
Vineri, 4 august, ora 21.00: FAIMOSUL PAPARAZZO
Regia: Nicolae Mărgineanu; Scenariul: Răsvan Popescu
Cu: Marcel Iureș, Maria Ploae, Gheorghe Dinică, Draga Olteanu Matei
 
Sâmbătă, 5 august, ora 20.30: Recital de poezie DOREL VIŞAN
urmat de proiecţia filmului
CEI CARE PLĂTESC CU VIAȚA
Scenariul şi regia: Șerban Marinescu
Cu: Ștefan Iordache, Adrian Pintea, Marcel Iureș, Maia Morgenstern 
 
Duminică, 6 august, ora 21.00:
PATIMA
Regia: George Cornea; Scenariul: Draga Olteanu Matei, George Cornea
Cu: Draga Olteanu-Matei, Gheorghe Cozorici, Emanoil Petruț, Vasile Cosma
 
***
Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.
În cei patru ani de existenţă, Caravana filmului românesc a fost în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalău, Reşiţa, Corabia, Târgu-Jiu, Slatina, Mediaş, Turda, Giurgiu, Câmpina, Călăraşi şi Bucureşti, ajungând la un număr total de peste 90.000 de spectatori şi consemnând 2.300 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.
*
Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme; ANF - Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual şi Proiect co-finanţat de A.F.C.N. Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.).
Parteneri media: Cinefan, All About Romanian Cinema  - AARC, Gratuitor, Urban Things, România pozitivă, RoEvents, iFestival.ro, Agenţia de Carte, Ultima oră, Timp românesc, E-cultura info, Amos News, Roportal
 
Partener: Primăria Municipiului ONEŞTI
 
Website: www.caravanafilm.ro

0 comentarii: