Ionas viseaza ca ploua, o productie Aristoteles Workshop, la Filmul de Piatra



Ionaș visează că plouă, producția Aristoteles Workshop, în regia lui Dragoș Hanciu, a fost selecționată în ultimul an în competiții importante și s-a bucurat de succes internațional. 
Filmul a cărei imagine este semnată de Ileana Szasz urmărește povestea unui bătrân dintr-un sat izolat din Maramureș. Aflat într-o luptă constantă cu timpul, bărbatul își petrece nopțile încercând să-și protejeze recolta de porcii mistreți. Montajul și sunetul au fost realizate de Maria Bălănean. În cadrul competiției Filmul de Piatra, documentarul va fi proiectat vineri, pe 28 iulie, de la ora 19:30, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. 

Maria Bălănean, una dintre participantele ediției trecute, s-a întors la Aristoteles Workshop pentru a oferi suport studenților din acest an. A studiat montaj și sound design la U.N.A.T.C. și a debutat cu filmul realizat în cadrul atelierului de film documentar, fiind parte din echipa formată din Dragoș Hanciu (regie) și Ileana Szasz (imagine). 

,,Experiența de anul trecut m-a marcat destul de mult. A fost momentul în care am conștientizat că vreau să rămân în zona de film documentar. Am rămas în contact cu organizatorii și urmăream Aristoteles 2017 pe rețelele sociale și mi s-a făcut tare dor. Inițial le-am spus că vreau să mă înscriu din nou, dar asta oricum nu se poate. La un moment dat, m-au invitat să le dau o mână de ajutor. Am spus da fără să stau pe gânduri’’, povestește Maria despre revenirea ei din acest la atelierul de film documentar. Mărturisește că nu se aștepta ca filmul la care a lucrat în cadrul ediției trecute să se bucure de atât de mult succes și îi încurajează pe toți cei 12 participanți să profite de context și să utilizeze cu încredere toate resursele pe care Aristoteles Workshop le pune la dispoziție. Îi sfătuieșe ,,să nu se concentreze neapărat pe produsul final, ci pe proces’’, amintindu-le că scopul participării la un astfel de atelier este acela de a se specializa, și că pot face asta doar învățând.

Cele cinci filme produse anul acesta de Aristoteles Workshop se află acum în faza de editare. Filmările sau încheiat, iar participanții se bucură în continuare de îndrumarea celor doi tutori, regizorii multi-premiați Nino Kirtadze și John Appel, care în consiliază acum pe partea de sunet și montaj. În mai puțin de două săptămâni va avea loc proiecția documentarelor realizate în cadrul atelierului, iar unul dintre acestea va fi premiat în urma votului oferit de un juriu de profesioniști internaționali. Premiul în valoare de 1.500 de euro va fi oferit de Farmexim.
________________________________________________________________________________
Program anual dedicat tinerilor cineaști, Aristoteles Workshop a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte. Ediția din acest an este organizată cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), CNC (Centrului Național al Cinematografiei), UCIN (Uniunii Cineaștilor din România), DACIN SARA și sponsorii privați Farmexim, Cabinetul de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, NouMax, Mandragora și Opel Grup West. Ediția a 12-a Aristoteles Workshop este susținută de către Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Primăria Comunei Șiria și Asociația “Cetatea Șiria”.

0 comentarii: