The Wanderers, filmat la Biertan, vine la Luna Plina



Au mai rămas două săptămâni până la a șasea ediție a Festivalului de Film Horror&Fantastic Lună Plină. Între 10 și 13 august, iubitorii de film de gen se vor muta la Biertan, județul Sibiu, unde vor avea parte de senzații intense.
 
Satul săsesc așezat între dealuri, cu case vechi de secole și cetatea medievală sunt o locație perfectă pentru un festival de gen și îți provoacă imaginația: “iar actul de a străbate potecile și străduțele în creierii nopții se lasă cu puls crescut, paranoia apăsătoare și obloane care parcă se deschid încetișor în urma ta (…). Încă nu am auzit de vreun turist care să fi dispărut în mijlocul nopții pe timpul festivalului Lună Plină, dar speranța e încă acolo.”, scria selecționerul și criticul de film Cătălin Mesaru după ediția de anul trecut, pe Sub25. Întâmplător (sau nu), anul acesta vom avem parte și de case malefice, și de dispariții în grup. 
 

O primă casă problematică apare în The Wanderers, povestea unui vânător de vampiri versat care crede că le-a văzut pe toate, până ajunge într-un castel din Transilvania. The Wanderers, regizat de Dragoș Buliga, este produs în România, de Frame Film, și filmat în locație chiar la Biertan. În rolul principal în regăsim pe Armand Assante. “Nu e un film clasic cu vampiri, întoarce asta pe dos”, a declarat actorul într-un interviu cu ocazia premierei filmului la Cluj, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Partenerul lui din film este actorul israelian Lior Ashkernazi iar alături de ei îi regăsim pe Răzvan Vasilescu și Raluca Aprodu. Proiecția de vineri, 11 august, va avea ca invitați speciali parte din echipa filmului. 

O casă neprimitoare întâlnim și în filmul de deschidere al festivalului, norvegianul Huset, regizat de Reinert Kiil. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, doi soldați nemți se refugiază într-o casă parasită împreună cu un soldat norvegian pe care l-au capturat. Însă nu toate casele parasite sunt și goale iar cei doi nu sunt tocmai bine primiți. Site-ul horrorfreaknews cataloghează filmul drept un insta-clasic cu trimiteri la filme horror clasice ca The Exorcist, The Others sau The Keep, al lui Michael Mann. Filmul va fi proiectat în deschiderea festivalului, joi, 10 august, în grădina Melies. 

Și pentru că uneori energia casei se schimbă în funcție de om, anul acesta ne vom bucura de Book of Birdie. Lungmetrajul de debut al regizoarei britanice Elizabeth E Schuch spune povestea unei adolescente fragile și imaginative care este mutată într-o mânăstire, unde obsesiile ei pentru sânge, sfinți și eroi de benzi desenate încep să se întrepătrundă. “Un film obsedat de sânge, superb, atrăgător, feminin.”, citim pe SBSMovies.

De dispariții vom avea parte în filmul Cold Ground, primul found-footage franțuzesc, atunci când Blair Witch Project se întâlnește cu The Descent în zăpadă, după cum spune regizorul Fabien Delange. În anul 1976, doi tineri jurnaliști care investighează la granița Franco-Elvețiană o serie de mutilări de animale. Ajunși la fața locului, descoperă că echipa de oameni de știință cu care ar fi trebuit să se întâlnească a dispărut. Filmul va fi proiectat sâmbătă, 12 iunie, la sala Karloff.

Cireașa de pe tort (sau acoperiș) este filmul japonez Bamy, regizat de Jun Tanaka, o reinventare a filmului horror cu fantome care promite deja un circuit festivalier serios. Fumiko se întâlnește într-o zi cu Ryota, un fost coleg de facultate. Cei doi se întrăgostesc. Fumiko nu știe, însă, că Ryota are abilități speciale, iar acestea le vor pune povestea de dragoste în pericol.

La final, dar deloc pe ultimul loc, avem poate cea mai importantă casă populată de personaje nu tocmai ortodoxe. Rocky Horror Picture Show, regizat de Jim Sharman, din 1975, nebunia de musical cu savanți nebuni este trademark-ul festivalului, și va fi proiectat, ca în fiecare an, în seara de închidere.

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, jocurile de tip „escape room”, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și un camping modern.
Abonamente (cu sau fără camping inclus): biletmaster.ro: bit.ly/Bilete_LunaPlina2017

Ne puteți urmări pe www.lunaplinafestival.ro

***

Festivalul de Film Horror și Fantastic „Lună Plină” (10 – 13 august)  este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc
Cu sprijinul: : Centrului Național al Cinematografiei
Sponsori: Fundatia Cărturești, Cultura Zâmbește, Carmangeria Moldovan, PMA

0 comentarii: