Tom Sawyer la Cinemateca Union

În cursul lunii noiembrie, în fiecare week-end, Cinemateca Română reia programul său intitulat „Minicinema”, la Sala Union (Paul Călinescu) de pe Strada Ion Câmpineanu nr. 21, cu o producţie recentă pentru copii şi adolescenţi, filmată aproape în întregime în România, şi totodată cea mai recentă ecranizare a celebrului roman „Aventurile lui Tom Sawyer” de scriitorul american Mark Twain.

Preţul biletului de intrare – atât pentru micii spectatori, cât şi pentru părinţii lor – este de 5 lei.

TOM SAWYER este o coproducţie Germania-România, lansată la noi anul acesta, un film de aventuri şi deopotrivă un film pentru întreaga familie. Regizat de Hermine Huntgeburth şi cu Louis Hofmann (Tom Sawyer), Leon Seidel (Huckleberry Finn), Heike Makatsch (Mătuşa Polly), Benno Fürmann (Joe Indianul) şi Joachim Król (Muff Potter), lungmetrajul aduce o notă de modernitate poveştii clasice, păstrându-i în acelaşi timp atmosfera şi parfumul original.

Programul spectacolelor:
Sâmbătă, 3 noiembrie, şi duminică, 4 noiembrie, de la orele 11:00 şi 13:00;
Sâmbătă, 10 noiembrie, şi duminică, 11 noiembrie, de la orele 11:00 şi 13:00;
Sâmbătă, 17 noiembrie, şi duminică, 18 noiembrie, de la ora 12:00;
Sâmbătă, 24 noiembrie, şi duminică, 25 noiembrie, de la ora 12:00.

Producţia TOM SAWYER a fost filmată aproape în totalitate în România. Producătorul Boris Schönfelder n-a fost iniţial convins că se poate încadra în bugetul filmului până în momentul în care a văzut decorurile deja existente, ale producţiei americane COLD MOUNTAIN, care se află nu departe de Bucureşti. Realizatorii au transformat această locaţie în oraşul St. Petersburg. Aici se află şi casa Mătuşii Polly, care are cel mai faimos gard din istoria literaturii.

Producătorul Boris Schönfelder declară: „Ideea pentru TOM SAWYER a apărut după ce am văzut HANDS OF MISSISSIPPI. Primul gând a fost: «Iată, un film cu un suflet minunat, care te face să te simţi de parcă ai fi în afara timpului». Am vrut să fac un film pentru copii şi tineri adulţi, care în mod normal n-ar satisface pe deplin gusturile copiilor, sau care nu mai face deloc parte din vremurile în care trăim. Am vrut să fac un lungmetraj care reprezintă mai mult decât un simplu film pentru copii şi care are mai multe de oferit, de la bun început. Pe lângă aventură şi dorinţa de libertate şi de a-ţi crea propriul univers, producţia pe care mi-o doream trebuia să aibă şi nişte conflicte reale, serioase.”

Regizoarea Hermine Huntgeburth observă: „TOM SAWYER spune o poveste despre bucurie, dragoste, prietenie, aventură, libertate, curaj, dar şi despre frică. Ideea filmului are de-a face cu dorinţa de a pleca uneori şi de a trăi experienţe pe cont propriu, sau cu felul în care te simţi când eşti un intrus. Asociezi povestea lui Tom Sawyer cu atitudinea copiilor faţă de viaţă şi cu atitudinea faţă de libertate în general, departe de restricţiile societăţii. E o poveste care nu este plasată într-o anumită perioadă de timp în SUA, e mai degrabă în afara timpului şi ar putea fi din orice altă parte a lumii. Este o poveste care îi bucură pe copii şi adulţi, deopotrivă.”

Filmul poate fi vizionat la Cinemateca Union (Sala Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) în fiecare zi de sâmbătă şi duminică a lunii noiembrie

Vă aşteptăm!

Parteneri media ai Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română: Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Urban Things – Chestii Urbane.

Pentru mai multe informaţii:
cinematecaromana@gmail.com
www.facebook.com/cinemateca.romana

0 comentarii: