2400 de elevi din România au participat anul acesta la proiecțiile de film CinEd


În perioada martie – iunie 2019, în cadrul programului de educație cinematografică CinEd, au fost organizate 70 de proiecții în 23 localități din România, pentru elevii din clasele I – XII. Proiecțiile s-au bucurat de participarea a circa 2400 de elevi, majoritatea dintre aceștia aparținând ciclului gimnazial.

Filmele pe care elevii au avut șansa să le vadă și să le discute cu facilitatorii educaționali sau invitații speciali sunt producții multi-premiate în festivaluri internaționale, cu o valoare cinematografică și educațională importantă: Rentrée des classes / Prima zi de școală (1956, Franța, r. Jacques Rozier), Petite lumière / Luminiţa (2003, Franța-Senegal, r. Alain Gomis), The Blue Tiger /Tigrul albastru (2012, r. Petr Oukropec, Republica Cehă), El espiritu de la colmena /Spiritul stupului (1973, Spania, r. Víctor Erice), Shelter/Adăpost (r. 2010, Bulgaria, Dragomir Sholev), Il posto /Postul (1961, Italia, r. Ermanno Olmi) și Pierrot le fou/ Pierrot nebunul (1965, Franța, r. Jean-Luc Godard).

„Elevii din clasele a 10-a și a 11-a au văzut cu plăcere filmele alese de comun acord de pe platforma CinEd, însă în mod deosebit au apreciat discuțiile cu invitații speciali. Analizele filmelor, în aparență aride, s-au dovedit a fi pasionante și motivante. (...) Pot asigura de succesul demersului CinEd în rândul elevilor noștri și de dorința noastră de a continua proiectul și în anul școlar următor.” (prof. Ion Fărcășanu, Colegiului Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria)

În cei 4 ani de activitate în România, programul a reușit să construiască o comunitate dedicată de facilitatori educaționali. Aceștia au integrat, în activitatea lor la clasă sau în demersurile extra-școlare desfășurate,instrumentele pedagogice de educaţie cinematografică puse la dispoziție în cadrul CinEd. Numai anul acesta, 185 de cadre didactice și bibliotecari au participat la formările gratuite organizate de Societatea Culturală NexT în București, Ploiești, Alexandria, Brașov, Brăila și Iași.

Formările și proiecțiile CinEd au fost coordonate de invitați speciali, critici de film sau specialiști în comunicare audio-vizuală precum Ionuț Mareș, Andreea Mihalcea, Iulia Blaga, Andreea Vrăjitoru şi Anca Caramelea. Aceștia au facilitat analiza filmelor propuse, precum și dezbaterile de la finalul proiecțiilor.

„Anul acesta am încheiat al 24-lea an de carieră, dar e prima dată când particip la un program de educație cinematografică. Elevii au fost foarte încântați de la prima proiecție. Unii erau pentru prima dată într-o sală de cinema, nu văzuseră niciodată un film alb-negru și au fost entuziasmați să vadă 'un film vechi'. Prezența specialistului după vizionare a fost minunată și modul în care a dirijat dezbaterea a fost atractiv, în egală măsură pentru elevi și cadre didactice. Au văzut dincolo de imagine, au înțeles rolul regizorului, al cameramanului, au învățat să gândească unde a fost filmată scena (interior, exterior, natură, studio), unde a fost poziționat cameramanul. (...) Toate aceste activități au contribuit, dincolo de educația cinematografică, la exersarea atenției, la dezvoltarea limbajului și a gândirii critice, la stimularea creativității.”, a declarat prof. Ecaterina Apostol, de la Școala Generală numărul 22 din Galați.

În cei 4 ani de activitate în țară programul a ajuns la aproape 13000 de elevi și aproximativ 1200 de facilitatori educaționali.Mai multe detalii despre noi activități vor fi anunțate în curând.

***
Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie pecined@nextproject.ro.
Ne puteți urmări pe Facebook: Next Film Education
Trailer CinEd: http://bit.ly/CinEdTeaser.
***

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: AmbasadaFranțeiînRomânia, InstitutulFrancezdinRomânia, Institutul Cervantes din București, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni,Asociaţia T.E.T.Alexandria, Asociaţia Culturală KunSTadt, CineFeel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Casa Corpului Didactic Iași.

0 comentarii: