Galeriile Artmark: “Epoca de Aur”


Licitaţia "O călătorie în jurul lumii"
Joi, 13 Iunie 2019, 20:00
Online Only

Nu, nu este vorba despre celebra sintagmă creată de ideologii comuniști, ci de primul roman al lui Mark Twain, intitulat Epoca de Aur. Privind la societatea americană, la fel ca nenea Iancu al nostru, Twain avea să afirme: „Cititorule, să presupunem că ai fi idiot. Sau că ai fi parlamentar... Dar stai, că mă repet.”

Plin de umor, Mark Twain a fost un autodidact și exponent tipic al visului american, dar și cel mai aprig critic al acestuia, dezvăluind prăpastia dintre aparențe si realitate, dintre iluzia americană și ce s-a ales de ea mai târziu.

Astăzi ar fi o aventură de neuitat să pornești pe urmele lui Mark Twain pe un vapor cu roată cu zbaturi, avându-i alături pe Tom Sawyer și Huckleberry Finn.

Licitația Artmark din data de 13 iunie vă oferă acest prilej și vă invită la “bordul” vasului ”Missisippi, 1870”, machetă ce a obținut medalia de bronz în cadrul campionatelor europene de modelism, categoria C, Kavarna, Bulgaria, 2017. Prețul de pornire în licitație este de doar € 800.

Pseudonimul care l-a făcut celebru pe scriitorul Mark Twain (M-a-r-k twain!) era o expresie legată într-un fel și de această machetă, însemnând al doilea marcaj sau adâncimea de siguranță pentru vapoarele din acea perioadă.

La 22 de ani, Twain se întoarce în Missouri, pentru a deveni pilot de vas, una din cele mai bine plătite profesii din America, dar și o muncă cu o responsabilitate enormă pentru faptul că vapoarele cu zbaturi din acea perioadă erau construite dintr-un lemn foarte uscat și ușor inflamabil.  Nu se foloseau niciun fel de lămpi sau felinare pentru iluminat, ceea ce făcea deplasarea foarte dificilă în timpul nopții. Abilitatea de pilot însemna cunoașterea a zeci de km din fluviu: meandre, ocolișuri, adâncime, astfel încât navele să nu se împotmolească. Ceea ce Mark Twain a și făcut, de altfel, învățând cursul fluviului pe o distanță de 3.200 de km.

Dar nu aceste abilități au fost acelea care i-au adus celebritatea. Umorul spumos ca valurile Mississippi-ului, ironia fină, acuratețea romanelor sale se revarsă până în zilele noastre. Și nu doar atât: a fost printre primii scriitori care au folosit o mașină de scris, iar Tom Sawyer a fost primul manuscris redactat vreodată la o astfel de mașinărie.

Era atât de celebru încât într-o bună zi a primit o scrisoare care avea menționat la destinatar: “Mark Twain, God Knows Where.”

0 comentarii: