Utopii și deșeuri - Festivalul filmului despre mediu şi oameni, Pelicam, ediţia a 8-a

Înfiinţat în 2012, curajosul festival de film de mediu „Pelicam” revine şi anul acesta la Tulcea între 20 şi 23 iunie, aducând în faţa spectatorilor noi subiecte sensibile privind dezvoltarea durabilă. „Pelicam” este un eveniment unic în România prin tematica abordată în cele 4 zile de festival – protecția mediului.
Între invitaţii de marcă ai celei de-a 8-a ediţii se numără şi jurnalistul şi realizatorul austriac de documentare, Kurt Langbein, prezent în România cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București. Născut în 1953, cu o diplomă de sociologie la Universitatea din Viena, Kurt Langbein a lucrat, între 1979 și 1989,  ca realizator de filme documentare și a fost jurnalist la ORF (Austrian Broadcasting Corporation) înainte de a-şi crea propria casă de producţie, Langbein & Partner Media. În 2011 a fost premiat cu Premiul Leopold Ungar pentru documentarul său TV, The Sense of Endowment, iar în 2013 a primit Premiul Alex Corti pentru excelență în difuzări și televiziune. Cel mai recent documentar al său, „Utopia Revisited” va fi proiectat în cadrul secțiunii competiţionale „Fresh Perspectives” a Pelicam.
 
Premiat la IDFA Amsterdam 2018, Environment Grand Prize - CINEECO 2018 şi la Cinemambiente Environmental Film Festival 2019, filmul „Utopia Revisited” surprinde şi analizează patru proiecte ce se doresc tot atâtea alternative la sistemul capitalist. Poveștile iniţiatorilor acestor proiecte sunt completate de experți, care pun lucrurile în context şi deschid perspectiva asupra importanței a cooperării și a dezvoltării economice moderate, în loc de creștere nelimitată.
 
Proiecție și dezbatere în prezența realizatorului Kurt Langbein - sâmbătă 22 iunie, ora 10.00, Centrul Cultural „Jean Bart” (Str. Progresului nr.34, Tulcea)
 
În aceeași secțiune „Fresh Perspectives”, „Pelicam” propune și un doilea film austriac zguduitor - „Welcome to Sodom” (2018) de Florian Weigensamer şi Christian Krönes.
 
Agbogbloshie, Accra este unul dintre cele mai otrăvitoare locuri. Este cel mai mare depozit de deșeuri electronice din lume. Aproape 6000 de femei, bărbati și copii locuiesc și lucrează aici. Ei numesc acest loc “Sodoma”. În fiecare an, aici sfârșesc aproximativ 250.000 de tone de computere, smartphone-uri, rezervoare de aer condiționat și alte dispozitive dintr-o lume îndepărtată digitalizată. Transportate ilegal în Ghana. Inteligent întrețesute, destinele diferiților protagoniști dezvăluie povestea complexă a acestei societăți apocaliptice. Aparent apocaliptic locul este, pentru cei care locuiesc acolo, plin de perspectivă. Toată lumea de aici, din Sodoma, trăiește, într-un fel sau altul, de pe urma binecuvântărilor erei computerului, mulți mor din ele. Filmul portretizează oameni a căror existentă și viață de zi cu zi este modelată de tehnologia modernă, dar și amenințată de ea. Acesta este locul unde se manifestă blestemul nebuniei consumatorilor de dispozitive digitale. Sodoma este sfârșitul lumii noastre moderne digitalizate. Și cel mai probabil va fi destinația finală a tabletei, telefonului sau calculatorului pe care îl vei cumpăra mâine.
 
Premii - Festivalul Internațional De Film Documentar De La Jihlava 2018 - Cea Mai Bună Mărturie Despre Natură; Festivalul de Film de la Zurich 2018 - Mențiune Specială; Festivalul de Film Valetta 2018 – Premiul pentru Cea Mai Bună Imagine
 
Proiecție și dezbatere - duminică 22 iunie, ora 10.00, Centrul Cultural „Jean Bart” (Str. Progresului nr.34, Tulcea)

0 comentarii: