Ploaie de aplauze la premiera mondiala Parking, in deschiderea TIFF 2019


Proiecția în premieră absolută Parking, cel mai recent film în regia lui Tudor Giurgiu, a deschis, vineri seară, ediția cu numărul 18 a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Deși au sperat până în ultimul moment că previziunile meteo optimiste se vor adeveri, iar vremea se va stabiliza, organizatorii și publicul s-au retras în sălile de cinema. Ploaia care părea să strice planurile tuturor celor prezenți la deschiderea oficială a TIFF s-a transformat, la finalul serii, într-o ploaie de aplauze.

Cea mai importantă veste a serii, oferită chiar de președintele festivalului, a fost  lansarea, din 6 iunie, a platformei TIFF Unlimited. Ajuns la majorat, Festivalul Internațional de Film Transilvania intră oficial în epoca VoD. Viitorul TIFF-ului, așa cum menționa și Tudor Giurgiu,  ,,trebuie să fie un mix între tradiție și digital, între a continua proiecțiile în sălile de cinema și a găsi formula potrivită de a le muta în online.’’ Acest lucru devine posibil odată cu TIFF Unlimited.

Concepută să continue experiența festivalului chiar și după finalul acestei ediții, platforma va permite abonaților, să vizioneze filme selectate de echipa artistică a festivalului. Până pe 9 iunie, cinefilii se vor putea abona la prețuri reduse, urmând ca după crearea unui cont pe site-ulunlimited.tiff.ro, să se bucure de o săptămână de gratuitate. Orice abonament activat, dintre cele trei scoase la ofertă, va asigura acces gratuit timp de o lună la toate filmele disponibile pe platformă.

După scurta prezentare, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, le-a mulțumit tuturor curajoșilor care au înfruntat capriciile vremii și a dedicat un moment în memoria regretatului cineast Tudor Caranfil, marele critic și istoric de film dispărut dintre noi în luna martie a acestui an.

Seara s-a încheiat cu întâlnirea dintre publicul vizibil impresionat de proiecțiași echipa filmului Parking. Mihai Smarandache, protagonistul poveștii de dragoste filmate aproape în totalitate în Spania, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, și compozitorul Julio de la Rosa i s-au alăturat regizorului și au mulțumit cinefililor prezenți în sălile de cinema pentru primirea călduroasăde la Cluj. Parking va intra în programul cinematografelor din întreaga țara din 14 iunie, distribuit de Transilvania Film.

Urmează două zile foarte pline la TIFF! Sâmbătă, pe 1 iunie, împrejurimile spectaculoase ale Castelului Bánffy din Bonțida vor deveni pe rând: un paradis al copiilor pe timp de zi, gazda proiecției-maraton CoinCoin& The Extra-Humans – de la ora 21:30, și ring de dans pentru toți petrecăreții care vor alege să danseze la Full Moon Party.

Weekend-ul are ca moment culminant evenimentul în care actorul Nicolas Cage va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale. Superstarul american va participa și la proiecția de gală a filmului Față în Față/ (Face/OFF) în care interpretează rolul principal. Evenimentul este programat sâmbătă, ora 21:00, în Piața Unirii Open Air. O șansă pentru cinefili de a fi alături de Nicolas Cage și a afla direct de la el detalii despre cariera sa de peste patru decenii se va materializa în masterclass-ul pe care acesta îl susține duminică, 2 iunie, la ora 12:00, la Hotel Platinia. Accesul la eveniment va fi liber, în limita locurilor disponibile. În aceeași zi, fanii îl vor putea admira pe Nicolas Cage și în horror-ul Mandy, proiectat de la ora 21:30, la Castelul Banffy din Bonțida.

Chiar dacă prognozele meteo sunt optimiste, organizatorii recomandă publicului să urmărească cu atenție eventualele modificări din programul proiecțiilor și evenimentelor, în mod special ale celor din aer liber, care ar putea fi influențate de starea vremii. Aplicația oficială a TIFF, care poate fi descărcată atât din AppStore cât și din Google Play, notifică în timp real schimbările din program, la fel și site-ul și canalele de social media ale festivalului.
  
***
Ne puteți urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Județean Cluj, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene, DacinSara, Uniunii Cineastilor din Romania, Departamentului pentru Relatii Interetnice – Guvernul României
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Mașina Oficiala: Mercedes Benz
Cafeaua Oficială: Nespresso
Transportator Oficial: Tarom
Sponsori: Orange, Cemacon, Lidl, HBO GO, Kronenbourg Blanc, Regina Maria, E-On, McDonalds, IQOS, Tenaris Silcotub, Groupama, Cinema City, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Energobit, Madd Electronics, Eximtur, Ecco, Maris, Obsentum, Via Viticola Sarica Niculitel, Zetea, BDG, Clever, PMA, IKEA
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper'sBazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, VerbsdescribeUs, GeoMovies
Parteneri media locali: TVR Cluj, EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Transindex
Partener de monitorizare: mediaTRUST

0 comentarii: