RO-IFF : Competitie pentru 4.000 de dolari

Până duminică, 9 octombrie, la Bucureşti are loc Romania International Film Festival (RO-IFF), eveniment aflat la cea de a şaptea ediţie, una cenzurată prin subfinanţare de către Consiliul de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografie (CNC). În ciuda acestui fapt, însă, filmele bune au găsit drumul către publicul din sălile Corso şi Eforie.

Festivalul are şase secţiuni, dintre care două – CineBlackSea şi Woman in Cinema – fac parte din competiţia pentru premiile în valoare de 4000 de dolari şi care va desemna „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor din regiunea Mării Negre”, „Cea mai bune regizoare” şi „Cel mai bun actor sau actriţă”. Juriul este format din personalităţi importante în lumea filmului, atât din România cât şi din străinătate: Alex Levy Heller, Melissa Silverstein, Antoaneta Banu, Claudiu Bleonţ şi Doru Mitran.
Printre recomandările zilei de miercuri, 5 octombrie, şi totodată peliculele aflate în competiţie la secţiunea Woman In Cinema, se numără Code Blue, la 17.15, la cinema Eforie, istoria unei asistente medicale care, atunci când simte că un pacient vrea să-şi lase viaţa în urmă, găseşte întotdeauna o cale de a-l ajuta. Tot mâine, la Corso, de la ora 18.00, puteţi vedea 40, povestea a trei străini care caută, pe străzile din Istanbul, o sacosă cu... bani, film premiat la Palm Springs Festival, parte a secţiunii CineBlackSea. De la ora 20.00, la acelaşi cinematograf, în secţiunea Woman in Cinema, iubitorii filmului pot urmări Leila, o peliculă despre dragoste, abordată ca vecină de sentiment cu nebunia, şi care i-a adus actriţei principale, Chloë Annett, premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul de Film Independent de la Londra. La proiecţie va participa şi regizoarea filmului, Lesley Manning, profesor la Met Film School Londra (una dintre cele mai prestigoase şcoli de gen). O mare parte din echipa „Leila” este formată din studenţi ai Met Film School, şi care şi-au susţinut astfel, cu acest film, lucrarea de diplomă pentru modulul regie lungmetraj. 
La Eforie, de la ora 15.15, vă prezentăm un documentar de excepţie, Jane’s Journey, în care apar, printre alţii, Angelina Jolie, Pierce Brosnan şi Kofi Annan, şi, de la ora 19, filmul Secţia, povestea fantastică a unui faimos fotograf care crede că are de ales între carieră şi iubire, dar care se trezeşte pus în faţa unei alte alegeri, cu mult mai complicată.
Romania International Film Festival (RO-IFF) se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a RO-IFF, şi cărora le mulţumim, sunt: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, CNC, RADEF (parteneri instituţionali), Penny Market, Michael Adam Vodka, Label 5, TT&A (sponsori), Howard Johnson Hotels, DHL, Active Rent A Car (parteneri).

0 comentarii: