ArtMania 2013: Oprhaned Land si Amaranthe



ARTmania prezintă primele două formații confirmate la cea de-a opta ediție a festivalului: Orphaned Land, prima trupă metal cu influențe specifice Orientului Mijlociu prezentă la festival și Amaranthe, noua senzație suedeză a metal-ului melodic, în premieră națională. Concertele vor avea loc în Piața Mare din Sibiu, vineri 9 și sâmbătă 10 august 2013.

Orphaned Land este considerată una dintre cele mai influente trupe ale Orientului Mijlociu. Cu peste 20 de ani de activitate și un stil muzical eclectic, care îmbină elementele de metal progresiv cu pasajele tradiționale, trupa propune ”o călătorie muzicală a speranței pe tărâmul războiului, creând Raiul pe pământ”, așa cum a spus vocalul Kobi Farhi. Înființată în 1991, inițial sub numele de Ressurection, Orphaned Land a captat rapid atenția la nivel internațional, printr-un sound metal matur combinat cu o instrumentație exotică, apreciat de-a lungul intregii cariere, odată cu lansarea fiecăruia dintre cele 3 EP-uri și celor 4 albume de studio.

Cel de-al patrulea album, intitulat “The Never Ending Way Of ORwarriOR”, este un manifest epic care a însemnat mai mult de 5 ani de muncă intensă și sute de ore petrecute în studio alături de Orchestra Arabă din Nazaret. Rezultatul este un disc complex și sofisticat produs alături de Steven Wilson (Porcupine Tree, Opeth). Steven a cântat la clapă și a mixat albumul. “The Never Ending Way Of ORwarriOR” alternează aranjamentele profunde cu piesele accesibile și riffurile captivante. Influențele sale exotice originale se datorează prezenței unor instrumente specifice Orientului Mijlociu ce variază de la saz, santur, la flauturi arabe, percuții orientale, cumbus, bouzouki, viori și diverse tipuri de chitări. Părțile vocale sunt interpretate în mai multe limbi, respectiv în engleză, ebraică, arabă și Yemenită.

Trupa a primit Premiul Pacii și Prieteniei în Turcia. În octombrie 2012 i-a fost înaintată o petiție comisiei norvegiene pentru Nobel, pentru ca Orphaned Land să fie luată în considerare pentru acordarea Premiului pentru Pace în 2013. Orphaned Land va concerta sâmbătă, 10 august, pe scena din Piața Mare.

Stilul muzical specific trupei Amaranthe combină metalul melodic cu refrenuri captivante și performance-ul fascinant al solistei Elize Ryd, făcându-se remarcată atât pentru show-uri spectaculoase, cât și prin materialele sale de studio. Primul lor demo, ”Leave Everything Behind”, a fost lansat în 2009. Cu o componeță suedeză și daneză, Amaranthe cucerește cu rapiditate Europa de nord. În 2011, după lansarea albumului omonim de debut, trupa a pornit într-un turneu european alături de Kamelot, bucurându-se de succes la nivel mondial, fiind invitată să concerteze de câteva ori și în Japonia.

Odată cu lansarea acestui prim LP, Amaranthe devenea cea mai ascultată trupă la posturile rock suedeze de radio și se recomanda prin sute de concerte, unele depășind un public de peste 10 000 de persoane, ca în orașul lor natal sau la cel mai mare festival rock din lume, Wacken Open Air. În septembrie 2012, Amaranthe a intrat în studioul Ribe Denmark, din nou alături de faimosul producător Jacob Hansen, pentru a înregistra un noul material discografic. Albumul va fi lansat la începutul acestui an. Chitaristul Olof Mörck promite o lucrare minunată, cu temă și atmosferă futuristă și ultra modernă, care va propulsa trupa la următorul nivel.

2013 le aduce încă un turneu extins de primăvară prin Europa și participarea la importante festivaluri ca Sweden Rock Festival și Getaway Rock Festival, chiar înainte de a urca pe scena din Piața Mare a orașului Sibiu, vineri 9 august.

De opt ani, Festivalul ARTmania reunește artiști din toate colțurile lumii, promovând schimbul intercultural într-unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din Europa de Est: Sibiu. Cu sprijinul partenerilor săi, platforma culturală ARTmania oferă iubitorilor de artă un program cultural variat ce include concerte, expoziții, workshop-uri și alte evenimente dedicate artelor frumoase. Festivalul ARTmania 2013 este un eveniment cofinantațat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Biletele și abonamentele pentru Festivalul ARTmania Sibiu 2013 pot fi achiziționate la nivel internațional de pe shop.artmania.ro, pentru publicul român fiind disponibile și în rețeaua Eventim și pe myticket.ro, la prețul de 80 lei/abonament și 70 lei/zi, până la sfârșitul lunii februarie, ajungând la 150 lei/ abonament și 100 lei/zi în zilele festivalului. Urmăriți www.artmaniafestival.ro și www.facebook.com/ARTmania.Festival pentru mai multe detalii.

0 comentarii: