Pozitia copilului - intr-o competitie selecta la Berlin



Festivalul Internațional de Film de la Berlin (7 – 17 februarie 2013), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din lume, și-a anunțat astăzi ultimele titluri din competiție. „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, este singurul lungmetraj românesc inclus în selecția oficială a celei de-a 63-a ediții a Berlinalei. Regizorul român, multi-premiat în trecut pentru filmele „Medalia de onoare” (2010) și „Maria” (2003), concurează pentru trofeul Ursul de Aur cu nume celebre din cinematografia mondială ca Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl.

„E clar că, la prima vedere, sunt filme care au în distribuție nume celebre ca Matt Damon sau Jude Law și pare o competiție destul de dură. Desigur că mă simt onorat să fiu într-o companie atât de selectă, alături de nume ca Gus Van Sant și Steven Soderbergh, dar există și alte variante pentru palmaresul final. De pildă, filmul lui Bruno Dumont cu Juliette Binoche în rolul principal, filmul iranian al lui Jafar Panahi sau cel coreean semnat de Hong Sang-soo. Aș fi onorat să fiu pe lista câștigătorilor”, declară regizorul Călin Peter Netzer.

Poziția copilului” intră în cursă pentru trofeele Berlinalei alături de alte 18 filme, printre care „Promised Land”, în regia lui Gus Van Sant, cu Matt Damon în rolul principal, „Side Effects”, un thriller de Steven Soderbergh, „Camille Claudel 1915”, al francezului Bruno Dumont, „Closed Curtain”, regizat de Jafar Panahi, cineastul iranian aflat în închisoare, „Paradise: Hope”, ultima parte din trilogia regizorului german Ulrich Seidl, sau „An Episode in the Life of an Iron Picker” al lui Danis Tanovic, regizorul premiat cu Oscar pentru „No Man’s Land”. Juriul va fi prezidat de renumitul cineast chinez Wong Kar-wai.

Beneficiind de prestațiile unor actori precum Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache, în ipostaza de mamă și fiu, „Poziția copilului” vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Regizorul Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secţia Regie Film. Până la obţinerea diplomei, realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate și premiate în numeroase festivaluri. Lungmetrajul de debut, „Maria” (2003), a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri din toată lumea, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film și premiat la festivalurile de la Locarno (Marele Premiu al Juriului, Leopardul de Argint pentru Diana Dumbravă și Șerban Ionescu, Mențiunea Specială a Juriului Tânăr), Cottbus (Mențiunea Specială a Juriului, Premiul pentru Debut, Mențiunea Specială Don Quixote) sau Paris (Marele Premiu).

Cel de-al doilea lungmetraj, „Medalia de onoare” (2010), cu Victor Rebengiuc în rolul principal, a fost premiat la Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander”, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film din Competiţia Internaţională), Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden” pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie și Cel mai bun actor în rol principal). „Medalia de onoare” a obținut și Premiul Gopo pentru scenariu (Tudor Voican) și pentru Cel mai bun actor în rol principal (Victor Rebengiuc).

„Poziția copilului” va intra pe marile ecrane din întreaga țară pe 8 martie.

În distribuția filmului, alături de Luminița Gheorghiu (multi-premiată pentru rolul din „Moartea domnului Lăzărescu”) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Locarno pentru rolul din „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru) figurează nume cunoscute ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov. 

Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul și sound design-ul îi aparțin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, sunetul – de Cristian Tarnovețchi, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roseanu și Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer și Ada Solomon.

 „Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, cu participarea HBO România. 

Noutăți, fotografii și imagini video puteți găsi și pe pagina de Facebook a filmului: https://www.facebook.com/PozitiaCopilului

0 comentarii: