”Un pas in urma serafimilor” la Berlinale Talent Project Market

„Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu a fost selecționat în secțiunea Talent Project Market, din cadrul celei de-a 11a ediții a Berlinale Talent Campus. Acesta va avea loc în perioada 9-14 februarie 2013, făcând parte din Berlinale Co-Production Market – piața de proiecte a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

„Un pas în urma serafimilor” este unul dintre cele 10 proiecte finaliste, alese din cele 214 înscrise si singurul proiect românesc prezent in cadrul Berlinale Co-Production Market.

Regizorul Daniel Sandu se va afla față în față cu importanți co-producători și finanțatori internaționali alături de alți talentați regizori debutanți dar și de regizori consacrați care își prezintă proiectele în Berlinale Co-Production Market, cum sunt: Lucrecia Martel, György Pálfi, Rafi Pitts, Cristián Jiménez etc.

„Un pas în urma serafimilor” tratează tema universală a maturizării, printr-o poveste bazată pe evenimente reale. Prin intermediul personajului principal (Gabriel, 14 ani) publicul va pătrunde în universul ermetic al unui seminar teologic ortodox, locul unde se formează viitorii preoți.

Personajul principal intră în acest seminar cu dorința de a deveni preot, dar descoperă un sistem guvernat de corupție. Alături de alți trei colegi, Gabriel formează un grup cu care începe sistematic să încalce toate regulile impuse în seminar, intrând astfel în conflict cu conducerea școlii. Principalul lor adversar este părintele Ivan, un om ambițios și inteligent, dar care vrea să conducă seminarul prin intimidare și turnătorie și care face tot posibilul pentru a-i exmatricula pe cei care i se opun.

„Un pas în urma serafimilor” nu își propune să trateze probleme teologice, ci vorbește despre curajul și dreptul tinerilor de a lua decizii, de a se opune unui sistem și, dacă e necesar, să încalce reguli pentru a-și proteja liberul arbitru. La 14 ani, copiii trebuie să decidă ce vor să devină în viață și astfel să urmeze liceele potrivite. Dar ce se întâmplă dacă pe parcurs descoperă că nu au făcut alegerea potrivită? Personalitatea unui tanar se dezvoltă în adolescență, atunci când tentațiile vieții sunt puternice. Cu atât mai periculos este atunci când tânărul respectiv trebuie să se supună unui cod moral, pregătindu-se pentru o misiune pentru întreaga sa viață.

„Un pas în urma serafimilor” este produs de HiFilm Productions, a obținut sprijin pentru dezvoltare din partea Centrului Național al Cinematografiei și a fost nominalizat în cadrul concursului de scenarii HBO/TIFF. De asemenea, a fost selectat în cadrul CineLink Project Market Sarajevo și Baltic Event Tallin, a participat la atelierul EKRAN organizat de Școala A. Wajda în Polonia și a reprezentat în 2012 România în cadrul Producers Lab, organizat de către European Film Promotion, în colaborare cu Toronto Int’l Film Festival.

0 comentarii: