Gradina franceza la Gara de Nord 27 septembrie - 7 octombrie

Artistul francez Laurent Weiss, care a lucrat si pentru grupul Hermes, este prezent la Bucuresti pentru a realiza o gradina-instalatie in holul Garii de Nord. Specializat in arta traditionala a impletiturilor din rachita, artistul francez a creat un complex de instalatii efemere din rachita si crengi fixate pe sol, care vor schimba perspectiva asupra Garii de Nord in perioada 27 septembrie - 7 octombrie.
Cuiburile Sonore ale lui Laurent Weiss fac parte din a treia editie a proiectului Arta si Peisaj al Institutului Francez din Bucuresti, coordonat de peisagistul urbanist Nicolas Triboi.

Editia de anul acesta se desfasoara in 3 locuri din Bucuresti : curtea Institutului Francez (Dacia 77), Piata Verona (langa Biserica Anglicana) si Gara de Nord. Tema, Strigatul peisajului, propune o revizitare a peisajelor prin sonoritatea lor ; ca este vorba de sunetele specifice unor piatete urbane, ale unor mici ulite de tara sau ale unor paduri, sau cele distincte ale unor clopotei prinsi in varful unor crengi.

Editia a treia propune si o seara de dezbatere pe tema identitatii sonore a peisajului, si se bucura de participarea artistei Maria Balabas si a proiectului Open Shout, instalatie manifest prezentata pe insula San Servolo din Venetia la deschiderea evenimentului OPEN 15.
"Arta permite o rezolvare eleganta a ceea ce istoricul de arta Andrei Plesu a numit conflictul ireductibil intre peisaj si sentimentul european al naturii." (Didier Dutour, Director adjunct al Institutului Francez din Bucuresti.)
Program deschidere : 27 septembrie ora 19.00 (sala Elvire Popesco, IFB – bd. Dacia,77)
Seara tematica – Madlena sonora - Despre identitatea sonora a peisajului, cu Maria Balabas, urmate de o dezbatere cu peisagistul Nicolas Triboi ṣi artistul Laurent Weiss. Seara se va incheia cu proiectia filmului Padurea Mogari,  de Kavase Naomi, Marele Premiu al Juriului la Cannes, in 2007, incepand cu ora 21. Va invitam sa vizitati si Fabricuta de peisaje sonore, la Piata Verona, si Cuiburile sonore ale lui Laurent Weiss, la Gara de Nord.  

Multumiri ArCub, Primaria Municipiului Bucuresti si conducerii Garii de Nord pentru deschidere si pentru sprijinul acordat acestui proiect de la prima editie si pana acum.

0 comentarii: