Centenar „Independenţa României” în debutul stagiunii de la Cinemateca Eforie

Centenar „Independenţa României” cu live soundtrack Abator Industries, în debutul stagiunii de la Cinemateca Eforie

La împlinirea unui secol de la primul lungmetraj de ficţiune românesc, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română deschide stagiunea 2012-2013 la Sala Eforie (Str. Eforie nr. 2) cu proiecţia la viteză normală a filmului mut INDEPENDENŢA ROMÂNIEI, acompaniat muzical de ABATOR INDUSTRIES. Spectacolul are loc miercuri, 26 septembrie, începând cu ora 19:00. Pentru ca un public cât mai larg să se poată bucura de acest eveniment unic, accesul spectatorilor este liber, în limita locurilor disponibile.

INDEPENDENŢA ROMÂNIEI este un film istoric românesc realizat în 1912 şi are drept subiect reconstituirea principalelor etape ale Războiului de Independenţă de la 1877, la 35 de ani de la desfăşurarea evenimentelor. După o vizionare privată la Castelul Peleş, rezervată Curţii Regale, filmul a avut premiera pe 1 septembrie 1912, la Teatrul-Cinema „Bulevard-Palace” (Sala „Eforie”) din Bucureşti. Regizorul Grigore Brezeanu, producătorul Leon Popescu, operatorul francez Franck Daniau, scriitorul Corneliu Moldoveanu şi întreaga trupă a Teatrului Naţional Bucureşti, în frunte cu Petre Liciu, Constantin I. Nottara, Aristide Demetriade, Iancu Brezeanu şi, într-o apariţie episodică, debutanta Elvira Popescu, conlucrează la acest film. Cu participarea Armatei Române şi a 80.000 de figuranţi, INDEPENDENŢA ROMÂNIEI este o impresionantă superproducţie, salutată ca atare de presa franceză. Cronicarul revistei „Ciné-Journal” scria despre film: „Cel mai frumos exemplu al nobilelor sale virtuţi se afirmă ca fiind o operă prodigioasă realizată în România de artiştii şi regizorii Societăţii Filmelor de Artă din Bucureşti”. Iar „Le Figaro” nota că „producţia este ameţitoare, marcând o epocă în cinematografie”.

ABATOR INDUSTRIES este un colectiv muzical independent din Bucureşti, al cărui efort creativ se bazează pe spontaneitatea proiectelor posibile şi pe improvizaţie. Membrii colectivului activează în diverse formule muzicale, încercând să îşi exprime organic ideile şi diversele energii care îi inspiră şi motivează. Sub denumirea ABATOR INDUSTRIES, colectivul se implică în proiecte foarte diferite ca miză muzicală (de la fusion punk jazz la jammed out electro dub, de la rock la hip hop, trecând prin experimental electro) şi ca resurse de implicare creativă: de la sesiuni de jam session la concerte-concept şi coloane sonore pentru proiecte care mixează filmul, dansul, teatrul şi muzica. Alte filme mute pentru care ABATOR INDUSTRIES au realizat live coloana sonoră sunt METROPOLIS (Fritz Lang) şi NOSFERATU (F. W. Murnau).

De această dată, ABATOR INDUSTRIES va ilustra sonor istorica peliculă INDEPENDENŢA ROMÂNIEI, interpretarea colectivului fiind încadrabilă în zona post-rock şi de muzică experimentală. Evenimentul va prezenta o interpretare alternativă, potrivită unui public familiarizat cu spaţiul de fuziune a stilurilor muzicale.

0 comentarii: