O Lume Noua - o poveste a primilor emigranti romani se filmeaza la New York

Regizoarea Luiza Parvu pregătește in aceste zile la New York, alături de o echipă internațională, filmările scurtmetrajului independent O Lume Nouă, după un scenariu de Toma Peiu, bazat pe o poveste concepută de cei doi. Primul film care se apropie de drama trăită de generația de emigranți "uitată" de manualele de istorie, O Lume Nouă este produs de Toma Peiu, Luiza Parvu și Adriana Răcășan (co-producător).

Decembrie 1907. La 20 de ani, Anna Ciotloș călătorește insărcinată dintr-un sat din Transilvania natală pană in SUA, in vestul statului Pennsylvania, pentru a-și intalni soțul, pe Pavel. La destinație o așteaptă vărul acestuia, Petru, cizmarul satului lor. Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente și datoria morală, Petru incearcă să o protejeze pe Anna, amandoi să-i transmită o veste care ii va schimba viața pentru totdeauna. Un pretins prieten se interesează. Insă, de soarta Annei și sentimentele lui Petru față de ea. Lumea Nouă nu e doar un tăr‚m al promisiunilor, ci și unul al capcanelor.

Povestea spusă de filmul O Lume Nouă are ca sursă de inspirație evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puțin cunoscute publicului larg, din Romania sau SUA: la inceput de secol XX, sute de mii de romani din Transilvania au emigrat in Statele Unite, atrași de mirajul unei țări primitoare, care promitea să ofere libertate, beneficii considerabile și șansa unui nou inceput, indiferent de originea socială, naționalitate sau nivelul de școlarizare. Dintre cele două milioane de emigranți din Austro-Ungaria ajunși in SUA intre 1900 și 1910, cateva zeci de mii de maghiari, romani, sarbi, croați au căutat locuri de muncă in minele de cărbuni din Pennsylvania, asumandu-și riscuri astăzi greu de conceput. Astfel, numai in decembrie 1907, in minele de cărbuni de pe coasta de Est a SUA și-au pierdut vietile aproximativ 900 de emigranți, ingropați in galerii de mină construite precar, fără ventilație și fără norme elementare de siguranță.

Născută in 1986 și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale, Luiza P‚rvu a regizat p‚nă in prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate. Œn 2012, Luiza P‚rvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tanără Speranță pentru regia filmului Draft 7.

Regizoarei i-a fost oferită in 2012 o bursă pentru a putea urma un masterat de Regie de Film in cadrul New York University Tisch School of the Arts. Printre absolvenții Institutului de Film și Televiziune al Tisch School of The Arts se numără regizori precum Woody Allen, Martin Scorsese, Ang Lee, Charlie Kaufman, Oliver Stone (caștigători ai Premiului Oscar), Jim Jarmusch, Julie Delpy, Spike Lee, M. Night Shaymalan, James Franco, Todd Solondz sau Marc Forster. Artiști precum Billy Cristal, Lady Gaga, Philip Seymour Hoffman, Anne Hathaway, Ethan Hawke, Bridget Fonda, Adam Sandler, Kristen Bell, Jeffrey Katzenberg (fondator al companiei Dreamworks) au absolvit, de asemenea, diferite secții ale Tisch School of the Arts. Luiza P‚rvu este pe cale de a deveni primul absolvent rom‚n al prestigioasei școli de film, cotate Óntre primele trei din SUA și din lume.

Filmările scurtmetrajului O Lume Nouă se vor desfasura la jumătatea lunii noiembrie 2013, in New York. Din echipa internationala a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China); sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh); inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) și Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA), dar si scenografele rom‚nce Lulu Petrescu și Adriana Răcășan.

0 comentarii: